Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a5fbb3d3b801f2c092498787cce77c34, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Säähän tulossa käänne: Näin käy paukku­pakkasille – viikon­lopulle tiedossa hurja ajokeli – Uutisalue

Säähän tulossa käänne: Näin käy paukku­pakkasille – viikon­lopulle tiedossa hurja ajokeli

Ilmatieteen laitos varoittaa viikonlopun huonosta ajokelistä.

Ensi viikolla talvisää lauhtuu merkittävästi suuressa osaa Suomea. Alkuviikosta lämpötilat saattavat nousta maan eteläosissa ja varsinkin lounaisrannikolla lähelle nollalukemaa, arvioi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari-Juhani Punkka.

Joulukuun alussa Suomessa on riittänyt kireitäkin pakkaskelejä, mutta pidemmän ajan ennuste povaa nyt tähän muutosta. Pakkaset heikkenevät eteläkaakkoisen ilmavirtauksen voimistuessa.

– Ennustusmalleissa on jonkin verran eroavaisuuksia, kun katsotaan 10 seuraavan päivän ennusteita. Tässä vaiheessa näyttää, että lauhempi vaihtoehto on niskan päällä ennusteissa, Punkka sanoo.

Loppuviikosta suuressa osassa maata lukemat asettuvat -5 ja -15 asteen välille.

Punkka varoittaa, että ennen lauhtumista koittaa vaikea ja vaarallinenkin sää liikenteelle. Pöllyävän lumen takia ajo-olosuhteet heikkenevät huomattavasti.

– Sademäärät eivät ole suuria, mutta lämpötila on sellainen, että lumesta tulee kevyttä ja pöllyävää. Lisäksi risteysalueet ja rampit pakastuvat tienpinnasta, Punkka sanoo.

Ilmatieteen laitos on antanut varoituksen huonosta ajokelistä sekä lauantaille että sunnuntaille. Sunnuntaina varoitusalue on laajempi ja se kattaa käytännössä koko Suomen Lappia lukuun ottamatta.

Lauantaina ja sunnuntaina on odotettavissa, että liikenteen sujuvuus heikentyy ja onnettomuusriski on kohonnut.

Viikonloppuna sataa paikoin muutamia senttejä lunta ja lumisaderintama pyyhältää Suomen yli. Saderintama saapuu lännen suunnasta lauantaina iltapäivästä.

Varsinkin sunnuntaina lumisateita on odotettavissa suuressa osaa maata.

Lapissa lunta voi kertyä monin paikoin noin viitisen senttimetriä, muualla jäädään pääosin alle 5 sentin kertymiin.

Source Link is.fi