Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a1f22cbe76b8d94017d1dc63148a4d6e, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
13-vuotias tyttö lavasti luokka­kaverinsa epäillyksi vakavaan rikokseen – ratkaiseva tieto tuli Yhdysvalloista asti – Uutisalue

13-vuotias tyttö lavasti luokka­kaverinsa epäillyksi vakavaan rikokseen – ratkaiseva tieto tuli Yhdysvalloista asti

13-vuotias tyttö lavasti luokkatoverinsa epäillyksi henkeä ja terveyttä uhkaavaan rikokseen. Lavastus paljastui viranomaisten liki neljän vuoden selvittelytyön jälkeen. Ratkaiseva tieto tuli Yhdysvalloista.

Tyttö väitti, että vakavalla väkivallalla uhittelevan Snapchat-viestittelyn takana olisi ollut hänen luokkatoverinsa, samanikäinen poika.

Poika ja hänen vanhempansa eivät väitettä hyväksyneet. He tekivät poliisille ilmoituksen uhkailuviestien tekijän selvittämiseksi lokakuussa 2018. He halusivat puhdistaa pojan maineen sekä kunnian.

Poliisi esitti syyttäjälle, että tutkinta laittomasta uhkauksesta lopetettaisiin kustannussyistä. Poliisin mielestä tutkinta olisi ollut liian työläs hyötyyn nähden. Poliisin olisi pitänyt tehdä esimerkiksi oikeusapupyyntöjä Yhdysvaltoihin. Syyttäjä hyväksyi poliisin esityksen ja tutkinta lopetettiin.

Tytön vanhemmat kantelivat kuitenkin syyttäjän päätöksestä valtakunnansyyttäjän toimistoon. Päätös muuttui. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe määräsi lokakuussa 2019, että tutkintaa on jatkettava.

Hänen mielestään esimerkiksi tärkeä yleinen etu vaati tutkinnan jatkamista. Rappen mukaan tapahtuneella oli potentiaalisesti kielteinen vaikutus tytön elämään, ja siksi tekijä oli tarpeen selvittää. Rappen mielestä oikeusapupyynnön tekeminen ei tarkoittanut sitä, että kustannukset olisivat poikkeuksellisen suuret.

Paikallispoliisi lähetti oikeusapupyynnön Yhdysvaltoihin vuosien 2019–2020 taitteessa. Poliisi sai pyyntöönsä vastauksen vihdoin viime viikolla.

Kävikin ilmi, että tyttö oli lähettänyt itse itselleen uhkausviestit. Viranomaiset pääsivät tytön jäljille Snapchatilta oikeusapupyynnöllä saatujen tietojen perusteella.

Lavastuksen taustalla olivat tytön tunteet poikaa kohtaan, joihin hän ei saanut vastakaikua. Asia on nyt rikosoikeudellisesti loppuun käsitelty eikä se etene oikeuteen.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jari Kiiskinen on esitutkinnasta niukkasanainen osallisten alaikäisyyden takia.

Hän kuitenkin korostaa, että poliisi suhtautuu kaikkiin, myös alaikäisten rikosepäilyihin vakavasti.

Kiiskisen mukaan perättömillä ilmoituksilla voi olla kauaskantoisia, myös rikosoikeudellisia seuraamuksia. Kiiskinen myös tähdentää, että niistä voi ja pitää ottaa opiksi.

– Poliisi selvittää yleensä asiat. Perättömät ilmoitukset aiheuttavat yhteiskunnassa turhaa työmäärää, Kiiskinen sanoo.

Source Link is.fi