Banner Before Header

2 asentoa, jotka helpottavat nukahtamista – kokeile itse, huomaatko näiden vaikutuksen

Joskus unen houkutteluun käytettävät konstit voivat olla hyvinkin yksinkertaisia – vaikkapa tietty rauhoittumaan auttava asento ennen nukkumaanmenoa, kertoo brittiläinen terveystoimittaja Kim Jones teoksessaan 222 keinoa saada unen päästä kiinni (Minerva).

Jones tietää, mistä puhuu, sillä hänelle itselleen univaikeuksista muodostui varsinainen riesa. Uniongelmista kärsittyään hän halusikin kirjoittaa aiheesta teoksen, joka tarjoaa tieteelliseen tietoon perustuvia menetelmiä ja keinoja, jotka auttavat saamaan unen päästä kiinni ja nukkumaan hyvin.

Kokeile ennakkoluulottomasti

Jones kannustaa kokeilemaan ennakkoluulottomasti eri konsteja kehon ja mielen rauhoittamiseen ennen nukkumaanmenoa.

Mikä toimii yhdelle, ei välttämättä auta toista, joten kannattaa kokeilla, kunnes itselle toimiva konsti löytyy.

– Muista, että jokainen kykenee nukkumaan. On vain löydettävä ne keinot, joiden avulla itse kukin voi parhaiten siirtyä rauhalliseen uneen, Jones kirjoittaa.

Testaa näitä asentoja unen houkuttelemiseen

1. Lapsiasento

Lapsiasennossa alaselän jännitys helpottuu ja samalla mieli rentoutuu.

Joogastakin tuttu lapsiasento rentouttaa kehoa ja mieltä sekä helpottaa alaselän jännitystä. Asennossa voi olla lattialla tai sängyssä.

■ Asetu ensin polvillesi niin, että istut kantapäidesi päällä polvet yhdessä tai sen verran erillään, että polvesi ja lonkkasi ovat samassa linjassa.

■ Kun olet löytänyt itsellesi mukavan asennon, rullaa kehosi yläosaa eteenpäin kunnes otsasi on lattiaa tai vuodetta vasten.

■ Pidä käsivarret ojennettuina edessäsi.

■ Pysy tässä asennossa niin kauan kuin se tuntuu hyvältä – enintään kuitenkin kolme minuuttia – ja hengitä rauhallisesti.

2. Jalat seinälle

Jalkojen nostaminen seinää vasten ei liiemmin vaadi notkeutta.

Jalat seinälle -asento helpottaa nukahtamista, koska asennon tiedetään aktivoivan parasympaattista eli tahdosta riippumatonta hermostoa. Seurauksena sydämen syke alenee, mikä edesauttaa kehon rentoutumista.

– Keino on helppo eikä vaadi liiemmälti notkeutta, Jones kirjoittaa.

■ Istu aluksi lattialla jompikumpi lonkka seinää vasten.

■ Käännä sitten kehosi niin, että pakarat pysyvät lähellä seinää ja nosta jalkasi ylös seinälle samalla kun lasket selkäsi hitaasti lattialle.

■ Mikäli tarvitset tukea, pidä tyynyä alaselän alla. Voit tarvittaessa myös hiukan taivuttaa polviasi.

■ Asettaudu itsellesi mukavaan asentoon sopivan matkan päähän seinästä ja pysy asennossa muutama minuutti tai niin kauan, kuin se tuntuu mukavalta.

Lähde: Kim Jones: 222 keinoa saada unen päästä kiinni, Minerva, 2019.

Artikkeli on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin 18.10.2021.

Source Link is.fi