20 ydinohjusta ja uima-allas miehistölle – Tämä on Typhoon, maailman suurin sukellusvene | Verkkouutiset

Venäjän laivasto on virallisesti poistanut käytöstä Dmitri Donskoi -sukellusveneen. Kyseessä oli viimeinen lännessä Typhoon-nimellä tunnetun luokan aluksista. Ne ovat maailmanhistorian suurimpia sukellusveneitä. Vain Yhdysvaltain Ohio-luokan ohjussukellusveneet ja Venäjän Belgorod-erikoissukellusvene ovat Typhooneja pidempiä. Uppoumassa nekin jäävät kuitekin kauas kylmän sodan jättiläisen taakse.

Dmitri Donskoi ehti palvella neuvostolaivastossa vain muutaman vuoden. Sukellusvene tuli käyttöön alkuvuodesta 1982. Sen päivityshanke aloitettiin vuonna 1990, mutta saatiin päätökseen vasta 2000-luvun alussa Neuvostoliiton romahduksen ja Venäjän alkuvuosien talouskurimuksen takia.

Sukellusvene toimi myöhemmin mannertenevälisen Bulava-ohjuksen testialustana.

Legendaarinen jättiläinen

Typhoonien koosta saa osviittaa alta löytyvästä kuvasta. Sen yläreunassa yli 170 metriä pitkän sukellusveneen mallikuva on asetettu amerikkalaisen jalkapallon kentän päälle. Typhoon ylittää kentän mitan molemmilta puolilta reilusti. Sivuillekaan ei jää kovin paljoa tilaa. Sukellusvene on 25 metriä leveä.

Naval Aviation Museum/Robert Lawson Collection

Typhoonit suunniteltiin 1970-luvulla vastauksena Yhdysvaltain laivaston Trident-ohjusohjelmaan ja neuvostoveneitä kyvykkäämpinä pidettyihin amerikkalaisiin taistelusukellusveneisiin. Neuvostoliitossa huolittiin vakavasti toisen iskun ydinasepelotteesta. Typhooneista tästä löytyvässä artikkelissaan kertovan laivastoasiantuntija H.I Suttonin mukaan toimivan iskukyvyn katsottiin vaativan piilosta napajäiden alta operoivia ohjussukellusveneitä, joiden pitäisi pystyä murtamaan jää nopeasti ja ilman tarvetta erityisen heikkojen kohtien etsimiseen. Tähän pystyäkseen sukellusveneen piti olla valtava.

Koko mahdollisti myös suuren aselastin. Kahden ydinreaktorin vauhdittama Typhoon voitiin varustaa peräti kahdellakymmenellä R-39-ydinohjuksella. Mannerteneväliset ohjukset sisälsivät jokainen kymmenen kappaletta 100-200 kilotonnin ydinkärkiä. Yksi Typhoon pystyi siis iskemään laukaisemaan kohteisiinsa peräti 200 ydinasetta.

Massiivisen aluksen 160 hengen miehistöllä oli harvinaisia mukavuuksia. Typhooneista löytyi sauna, kuntoilutilat ja jopa pieni allas kastautumista varten. Sukellusveneen virkistystiloihin voi tutustua ensimmäiseltä alta löytyvältä videolta.

Sukellusveneluokka tuli tunnetuksi suosikkikirjailia Tom Clancyn vuoden 1984 menestysromaanista Punaisen Lokakuun metsätys. Kirjasta tehtiin muutama vuosi myöhemmin samanniminen elokuva, jonka pääosissa näyttelevät Sean Connery ja Alec Baldwin.

Typhooneja valmistettiin lopulta kuusi kappaletta.