500 000 korona­testin raja rikki Tyksissä – positiivisten osuus ennätys­korkealla

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on valmistunut pandemia-ajan 500 000. koronanäyte. Koronatestien ottaminen aloitettiin helmikuussa vuonna 2020, eli näytteitä on otettu nyt 21 kuukauden ajan.

Positiivisten näytteiden osuus on korkeampi kuin missään pandemian vaiheessa aiemmin. Jopa yli 10 prosenttia kaikista näytteistä on positiivisia.

– Korkea positiivisuusprosentti johtuu osittain nykyisistä testauskriteereistä. Näytteitä otetaan vähemmän niistä ryhmistä, joissa negatiivisten testitulosten osuus olisi suurempi, esimerkiksi kahdesti rokotetuista, kliinisen mikrobiologian vastuualuejohtaja Kaisu Rantakokko-Jalava Tyksistä kertoo.

Näytemäärät eivät enää ole yhtä suuret kuin alkusyksystä, mutta viime viikkoina on ollut useita yli sadan positiivisen tuloksen päiviä.

– Testien analysointi sitoo edelleen 5–7 henkilöä päivässä pelkästään meillä laboratoriossa. Lisäksi näytteenottoa ja jäljitystyötä tehdään kaikissa kunnissa.

Rantakokko-Jalavan mielestä testauksen lisääminen ei ratkaise pandemiaa.

– Rokotukset estävät hyvin vakavaa koronatautia ja sairaalaan joutumista, mutta rokotetuillakin voi olla hyvin lieväoireisia tai oireettomia tartuntoja ja lyhyen aikaa suuriakin virusmääriä, hän sanoo.

Rantakokko-Jalava haluaa muistuttaa, että olennaista on sairastaa kotona, jos on hengitystieinfektion oireita.

– Kotitestin tekeminen ennen liikenteeseen lähtöä voi rajatapauksissa olla hyvä apukeino rokotetuillekin. Testi tulee tehdä täsmälleen ohjeiden mukaan. Positiivinen kotitesti pitää aina varmistaa virallisella testillä. Negatiivinen tulos ei varmuudella sulje pois koronainfektiota, Rantakokko-Jalava sanoo.

Source Link is.fi