Banner Before Header

”Äänestäkää heidät ulos”, huusi väkijoukko Washingtonissa – tuhannet mielenosoittajat vaativat tiukennuksia aselakeihin Yhdysvalloissa

Tuhannet ihmiset osoittivat mieltään aselakien tiukentamisen puolesta lauantaina eri puolilla Yhdysvaltoja.

Maan pääkaupunkiin Washingtoniin kokoontui arviolta 30 000 henkilöä. Mielenosoitusten järjestäjä, March For Our Lives -järjestö, kertoi aiemmin toivovansa paikalle jopa 50 000 ihmistä.

Yhdysvalloissa on tapahtunut kuukauden sisään useita joukkoammuskeluja. Texasin Uvaldessa kuoli 22 ihmistä, kun aseistautunut henkilö avasi tulen peruskoulussa. Buffalossa New Yorkin osavaltiossa puolestaan kuoli kymmenen ihmistä ammuskelussa supermarketissa.

”Äänestäkää heidät ulos”, huusi väkijoukko

Washingtonissa puhuja toisensa perään vaati senaattoreja tiukentamaan aselakeja.

– Jos hallituksemme ei pysty estämään 19 lapsen tappamista ja teurastamista heidän omassa koulussaan, on aika vaihtaa hallituksen jäseniä, sanoi March For Our Lives -järjestön perustajajäsen David Hogg viitaten Texasin ammuskeluun.

– Äänestäkää heidät ulos! Hogg huudatti väkijoukkoa.

Väkijoukko Washingtonissa.
Tältä näytti lauantaina Washingtonin National Mall -puistossa.Julia Nikhinson – CNP / MEGA

Hogg selvisi vuonna 2018 ammuskelusta, jossa kuoli 17 opiskelijaa ja henkilökuntaa Parklandissa Floridassa. Ammuskelusta selvinneet perustivat March For Our Lives -järjestön ja järjestivät ensimmäisen mielenosoituksen tiukempien aselakien puolesta vuonna 2018 Washingtonissa.

Tuolloin paikalle saapui yli 200 000 mielenosoittajaa. Tällä kertaa joukko oli selvästi pienempi, mutta tarkoitus olikin kokoontua pienemmille marsseille noin kolmeensataan eri paikkaan.

Joe Biden: Olen lievästi optimistinen

Lapsensa Parkalndin ammuskelussa menettänyt Manuel Oliver pyysi, etteivät opiskelijat palaisi kouluihin ennen kuin maan johto lopettaa aseväkivaltakriisin välttelyn.

– Tämä kerta on erilainen, koska tässä ei ole kyse politiikasta. Tässä on kyse moraalista. Ei oikeistosta ja vasemmistosta vaan oikeasta ja väärästä, eikä se tarkoita vain ajatuksia ja rukouksia. Se tarkoittaa rohkeutta ja toimintaa, sanoi Yolanda King, Martin Luther King Jr:n lapsenlapsi.

Mielenosoittajia.
Mielenosoittajat marssivat lauantaina myös Atlantassa.EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden osoitti tukensa mielenosoittajille. Hän viestitti heille, että jatkakaa marssimista.

Biden totesi myös olevansa lievästi optimistinen, että lainsäädännössä alettaisiin puuttua aseväkivaltaan.

Biden on aiemminkin vaatinut aselakien tiukentamista.

Eläköitynyt asianajaja: Asevalvonta on amerikkalaista

Tuhansia mielenosoittajia kokoontui lauantaina myös Parklandiin.

Siellä Debra Hixon totesi, että nuorten miesten on aivan liian helppoa kävellä kauppaan ja ostaa aseita. Hänen miehensä, lukion liikunnanopettaja Chris Hixon kuoli vuoden 2018 ammuskelussa.

– Tyhjä sänky ja tyhjä paikka pöydän ääressä muistuttavat jatkuvasti siitä, että hän on poissa. Emme olleet lopettaneet muistojen tekemistä, unelmien jakamista ja yhdessä elämistä. Aseväkivalta vei sen perheeltäni, Debra Hixon sanoi.

Eläköitynyt asianajaja John Wuesthoff totesi, että asevalvonta ei ole epäamerikkalaista.

– On hyvin amerikkalaista, että on kohtuulliset säännökset lastemme henkien pelastamiseksi, hän totesi.

Aselait herättävät Yhdysvalloissa kiivaita tunteita. Se nähtiin lauantaina Washingtonissa, kun nuori mies hyppäsi esteiden ylitse ja yritti tunkea lavalle, mutta järjestyksenvalvojat pysäyttivät hänet.

Tapaus herätti vähäksi aikaa paniikkia, ja ihmiset alkoivat hajaantua.

Aselait jakavat mielipiteitä

Gun Violence Archive -sivuston mukaan tänä vuonna Yhdysvalloissa on kuollut yli 19 300 ihmistä aseväkivallan seurauksena. Lukuun ovat sisällytettynä myös itsemurhat.

Aselait jakavat Yhdysvalloissa mielipiteitä poliittisella kentällä: demokraatit kannattavat yleisesti ottaen aselakien kiristyksiä, republikaanit puolestaan ovat vapaamman lainsäädännön puolella.

Liittovaltion lainsäädännössä kiristykset eivät etene, elleivät demokraatit saa Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneeseen ja senaattiin riittävää enemmistöä muutoksen aikaansaamiseksi.

Demokraattienemmistöisessä edustajanhuoneessa on tällä viikolla edennyt laaja aselainsäädäntöä kiristävä paketti, mutta sillä ei ole tarvittavan enemmistön tukea senaatissa.

Source Link yle.fi