Abi Silja, 18, on tuskaillut lukioaikansa etäopetuksen sudenkuopissa – ”Tuntuu, ettei lukiosta ole jäänyt mitään käteen”

Kun korona vyöryi pandemian lailla Suomeenkin 2020 keväällä, Silja eikä moni muukaan lukiolainen olisi voinut kuvitella sen seurauksia.

– Onneksi en vielä silloin tiennyt, kuinka paljon etäopetusta lukioaikani tulisi kokonaisuudessaan sisältämään, 18-vuotias abiturientti Silja kertoo IS:lle.

Etäopetuksesta tuli jatkuvaa. Välillä Silja ja muutkin opiskelijat ovat päässeet lähiopetukseen koronatilanteen helpottaessa.

Korona on ollut Siljan riesana ensimmäisestä lukiovuodesta lähtien.

– Etäopetus on minulle henkisesti raskasta ja kuormittavaa.

– Tiedän, että lukiolaisena minun pitäisi pystyä ottamaan entistä paremmin vastuuta omista opinnoistani, mutta etäopetus saa opiskeluni joka kerta romahtamaan. En vaan enää jaksa, Tampereella opiskeleva Silja sanoo.

Silja kertoo, että opettajilta saa tukea etänäkin, ja että kaveritkin olisivat vain puhelinsoiton päässä. Ne eivät korvaa kuitenkaan lähiopetuksen tuomaa turvallisuuden tunnetta.

Kotona oppimisympäristö on välillä rauhaton. Kynnys kameran ja mikin avaamiseen on suuri.

– En halua, että kotona kukaan kuulee puheeni opettajan kanssa. En tiedä, mistä tämä ujous kumpuaa, mutta se on voimakas.

Silja joutuu tuijottamaan tietokoneen näyttöä päivät pitkät. Opiskelun ja vapaa-ajan raja sumenee. Silja sanoo, että yksinäisyys on kaikkein pahinta.

– Vapaa-aika ja opiskelu menevät ihan sekaisin.

– Koko päivä saattaa kulua niin sanotussa välitilassa. Samalla kun yritän opiskella, olen esimerkiksi puhelimella, katson Netflixiä tai nukun päikkäreitä. En saa itsestäni mitään irti.

– Abikeväänä tuntuu, ettei lukiosta ole jäänyt mitään käteen koronan takia.

Uhkana on, että nuorille tärkeät penkkaritkin peruuntuvat.

Nyt Silja valmistautuu kevään ylioppilaskirjoituksiin kauhunsekaisin tuntein. Silja haluaisi olla koulussa. Ylen mukaan sosiaali- ja terveysministeriö aikoo esittää kuitenkin kevätlukukauden aloittamista etänä.

Kirjoitusten jälkeen pitäisi päntätä pääsykokeisiin.

– Kaikki tämä yksin kotona saa jo ajatuksena minut musertumaan, Silja sanoo.

Ajatus etäopetuksesta yliopistossakaan ei houkuta. Silja ei ole vielä varma, uskaltako hän lopulta hakea korkeakouluun.

– Etäopiskelu on rankkaa, jos joutuu ihan yksin olemaan. Pelkään, että joudun etäopiskelemaan koko ensimmäisen syksyn tai koko vuoden. Toisaalta yritän toistaa itselleni, ettei kukaan ole luvannut, että vuoden päästä korona olisi ohi.

Oletko nuori, jolle etäopetus on osunut toisen asteen opintojen aikana, jopa useammin kuin kerran? Mitä mieltä olet mahdollisesta siirtymisestä etäopetukseen? Voit ottaa Ilta-Sanomiin yhteyttä WhatsAppissa 040 660 9019.

Source Link is.fi