AFP: Norjalaiset lopettivat Freya-mursun

Freya-nimellä ristitty mursu lopetettiin Norjassa, kertovat maan viranomaiset AFP:n mukaan. Freya oli herättänyt myös Norjassa suurta mediahuomiota paistattelemalla päivää muun muassa veneissä Oslon edustalla.

– Päätös nukuttamisesta tehtiin ihmisten turvallisuudelle aiheutuvaan uhkaan pohjautuen. Tarkastelimme kaikkia vaihtoehtoja ja tulimme tulokseen, että emme voi taata eläimen hyvinvointia millään keinolla, Norjan kalastusviranomainen Frank Bakke-Jensen totesi.

Lopettamispäätöstä väläyteltiin jo aiemmin tällä viikolla, kun viranomaisten ihmisille esittämät pyynnöt pysyä kaukana 600-kiloisesta mursunaaraasta eivät tehonneet. Uteliaat ihmiset ovat pyynnöistä huolimatta lähestyneet mursua kuvatakseen sitä.

Freya-mursu bongattiin ensimmäisen kerran Norjan rannikolla heinäkuun puolivälissä, kun se kiipeile huvijahtien päälle Krageron rannikkokylässä. Nimensä naaras sai norjalaisen kauneuden ja rakkauden jumalattaren mukaan.

Mursu aiheutti riemastusta norjalaisissa, ja se on kuvattu jahtaamassa ankkoja, hyökkäämässä joutsenen kimppuun ja makoilemassa veneiden kansilla.

Freyasta oltiin aiemmin tehty havaintoja Isossa-Britanniassa, Hollannissa, Tanskassa ja Ruotsissa ennen Norjaan rantautumista.

Mursut elävät yleensä pohjoisen Jäämeren vesissä, mutta tänä kesänä ainakin kaksi mursua on tavattu Itämeren vesissä. Suomessa suurta huomiota keräsi Stena-mursu, joka pötkötteli Haminassa ja Kotkassa ennen kuin menehtyi ravinnon puutteeseen 20. heinäkuuta.

Mursujen eksymiseen pois luonnollisesta elinympäristöstään Itämerelle uskotaan olevan ilmastonmuutoksen peruja.

Source Link is.fi