Banner Before Header

Aikainen kevät on mahdollinen – helmi-huhtikuusta tulossa keskiarvoa lämpimämpi

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF julkaisi 5. tammikuuta kolmen kuukauden vuodenaikaisennusteen helmi–huhtikuun jaksolle.

– Ennusteen mukaan koko Euroopassa jakso on tavanomaista lämpimämpi. Suomessa poikkeama on kauttaaltaan 1–2 astetta keskimääräistä lämpimämpään suuntaan, kertoo meteorologi Markus Mäntykannas Forecan sivuilla.

Pitkäaikaisennusteen perusteella näyttää siltä, että Suomeen on tulossa mahdollisesti pitkäkestoisia länsi- ja lounaisvirtauksia. Sen myötä lämpötila on tavanomaista korkeampi.

– Tämä ennuste vahvistaa näkemystä siitä, että talven edetessä kun siirrytään helmikuuhun, niin kylmimmät jaksot alkavat olla ohi. Tässä asetelmassa voisi olla potentiaalia myös aikaiseen kevääseen, Markus Mäntykannas sanoo.

Sademäärä on vuodenaikaisennusteen mukaan Suomessa helmi–huhtikuun jaksolla laajalti keskimääräistä suurempi, lukuun ottamatta Lappia.

Pitkät kolmen kuukauden ennusteet eivät ennusta säätilanteita, vaan ne ennustavat, kuinka paljon jakson lämpötila, sademäärä ja ilmanpaine poikkeavat jakson pitkäaikaisesta keskiarvosta.

Ennuste voi toteutua monella eri tavalla. Poikkeama tavanomaista lämpimämpään voi syntyä esimerkiksi niin, että jaksossa on yksi kylmä kuukausi ja kaksi lämmintä kuukautta tai että koko ennustejakso on tasaisesti keskimääräistä lämpimämpi.

– Vuodenaikaisennuste on siitä pulmallinen, että siinä on niputettu yhteen kolme kuukautta. Suomen säälle ovat kuitenkin ominaisia erittäin suuret vaihtelut, joten vuodenaikaisennusteen perusteella ei pysty toteamaan mitään yksittäisen viikon tai kuukauden säätyypistä, Markus Mäntykannas muistuttaa.

Source Link is.fi