Banner Before Header

”Aina kun jotain uutta ehdottaa, pitää varautua pieneen riitaan” – Petter Kukkonen on nähnyt jääräpäisen Eero Hirvosen kasvun pojasta mieheksi

Käynnissä on pitkä hiihtoleiri Ramsaussa. Yhdistetyn maajoukkueen päävalmentajan Petter Kukkosen ohjeet ovat jääneet epäselviksi Eero Hirvoselle.

– No niin… Ja tässä taas pari minuuttia? Hirvonen heittää yhden vedon jälkeen.

– Joo, jokaisen vedon jälkeen! Kukkonen sanoo.

– Sitä minäkin! Hirvonen toteaa takaisin turhautuneeseen sävyyn.

Kaksikko kommunikoi kuin vanha aviopari, eikä ihme. Onhan yhteistyö on jatkunut yli vuosikymmenen, vaikka Hirvonen on vasta 25-vuotias.

Hirvosen ja Kukkosen yhteistyö lähti liikkeelle keväällä 2010, kun Kukkonen oli ollut katsomassa Lieksassa hopeasompakilpailuja.

Kukkonen oli yhdessä Antti Kuisman kanssa kartoittamassa lahjakkaita kavereita “pylpyröintiprojektissaan.” Seuraavalla kaudella oltiin uudistamassa yhdistetyn valmennusjärjestelmääa. Kilpailussa pisti silmään 14-vuotias Eero Hirvonen.

– Eero oli 14-vuotiaiden sarjassa aivan onneton hyppääjä, mutta todella kova hiihtäjä. Katseltiin, että Eeron voisi ottaa ryhmän mukaan, Kukkonen kuvailee.

– Ei ole paljoa siitä muuttunut, Hirvonen letkauttaa.

– Välillä kävi parempana, mutta nyt on palattu vanhaan, Kukkonen kuittaa takaisin.

Kesäisen harjoituksen tapahtumat on kuvaava esimerkki myös Hirvosen luonteesta. Se paljastuu myös heti kaksikon yhteishaastattelun alkuhetkillä, kun Hirvoselta kysyy kaksikon yhteistyön alusta ja siitä, tuliko Kukkosesta heti luottavainen tunne nuorelle urheilijalle.

– En tiedä, ketä minä olen ikinä kuunnellut, Hirvonen heittää.

– Sellainen jääräpäisyys ei varmaan Eerolta lähde koskaan pois. Aina kun jotain uutta ehdottaa, pitää varautua ensiksi pienen “riitaan.” Se aiheuttaa pienen lommon ja aiheuttaa itselleni sen, että en ehdota mitään, Kukkonen sanoo ja irvistelee.

– Sitten menee viikko tai kaksi, Eero tulee ja kertoo pohtineensa asiaa, että tämä on hyvä ja voisi kokeilla tätä. Sellainen pohjavire siinä on, Kukkonen sanoo.

Hirvosen mukaan jääräpäisyyttä ei tarvitse parane enää kiistää, mutta hän on pehmennyt ainakin joissain asioissa vuosien varrella.

– En ole enää kriittinen uusille ideoille tai palautteille. Ehkä täällä leirillä voi väsymys painaa ja jääräpäisyys voi olla kovempaa, Hirvonen kuvailee.

Eero Hirvonen ja Petter Kukkonen avaavat yli vuosikymmenen kestänyttä yhteistyötään

Itsekriittinen Kukkonen pohti yhteistyön lopettamista

Ilmapiiri on Ramsaun lämmössä rento, mutta sitä se ei ollut ainakaan julkisuudessa viime keväänä Oberstdorfin MM-kisoissa. Kukkonen soimasi itseään. Hän tylytti, kuinka on saanut valmennettua Suomen maajoukkueen toisen kärkinimen niin pihalle, että hän ei enää pärjää. Kukkonen väläytti jopa jättävänsä pestinsä Hirvosen henkilökohtaisena valmentajana.

Kukkonen on Suomen maajoukkueen päävalmentaja, mutta myös Eero Hirvosen henkilökohtainen valmentaja. Puhe oli nimenomaan Kukkosen ja Hirvosen henkilökohtaisen napanuoran katkaisemisesta.

Hirvonen ja Kukkonen eivät osaa sanoa, kuinka lähellä pitkään kestäneen yhteistyön katkeaminen oli.

– Siitä asiasta keskusteltiin, mutta ei ollut mitään dramaattista. Suhteessamme ei ollut mitään vikaa. Lähtökohtaisesti ruoskin itseäni. Toinen vuosi meni aika heikosti hiihdon osalta. Mielestäni Eero voisi olla porukan paras hiihtäjä tai ainakin yhtä vahva kuin Ilkka (Herola). Huomasin, että oli tehty vääriä valintoja. Oli vaikea antaa itselleni anteeksi arvokisojen tunneskaalan keskellä, Kukkonen muistelee.

Kukkonen sanoi, että ei halunnut olla urheilijan unelmien tiellä. Siitä hänen ajatuksensa lähti. Hirvonen sanoi, että he kävivät rakentavia keskusteluita keväällä.

– Kriittisyys on taas yksi syy, miksi Pede on hyvä valmentaja. Hän pystyy arvioimaan kriittisesti omaa tekemistään ja haluaa kehittyä. Hän tietää, mitä olisi voinut parantaa ja pystyy laajentamaan omaa osaamistaan, Hirvonen kuvailee tilannetta.

Hirvonen oli vaihtaa mäkihyppyyn

Yhteinen matka jatkuikin kohti kaksikon toista olympiatalvea. Käytännössä Hirvonen on kasvanut 14-vuotiaasta pojasta mieheksi niin, että Kukkonen on nähnyt sen läheltä. Kukkonen tietää, että tilanne on hyvin erityislaatuinen. Hän on iloinen että on päässyt seuraamaan läheltä kasvua.

– Eeron uran rakenne ei ole ollut helpoin mahdollinen, Kukkonen silti myöntää.

Hirvosen uraan mahtuu kaksikon mukaan oikeastaan kaksi pohjakosketusta. Hirvonen sairasteli paljon nuorempana useampana vuotena, eikä lajin vaihtoakaan ollut kaukana. Tuska oli kova ainakin Kukkosen mielessä, kun hän tiesi Hirvosen lahjakkuuden.

– Joulukuussa 2014 Eeron isä soitti minulle ja mietittiin, olisiko parempi unohtaa yhdistetty, kun ei oltu oikeasti päästy eteenpäin. Sitten se rupesi kääntymään jo samana keväänä, Kukkonen kertoo.

– Muista sen fiiliksen ja ajattelin, että ei minusta tule mitään yhdistetyn urheilijaa. Hyppäsin aika hyvin ja ajattelin, että vaihdan mäkihyppyyn. Pede auttoi todella paljon terveysjutuissa ja saatiin ne poikki. Todennäköisesti en olisi yhdistetyn urheilija ainakaan enää, jos Pede ei olisi ollut auttamassa, Hirvonen paljastaa.

– Vaikeaa toki tietää, mitä olisi käynyt, jos olisin lähtenyt hyppäämään. On tullut sen jälkeen polvi- ja säärivaivoja, mutta ei se kaukana ollut kääntyä mäkihypyn suuntaan.

Nopeasti vaikeuksien jälkeen tuli kansainvälinen läpimurto. Hirvonen debytoi keväällä 2015 maailmancupissa 19-vuotiaana Lahdessa. Nousukiito huipentui kausiin 2016–2017 ja 2017–2018, jolloin Hivonen saavutti viisi palkintokorokesijoitusta. Hirvonen taisteli kärkisijoista jälkimmäisen kauden mittaan ja oli olympialaisissa molemmissa henkilökohtaisissa kilpailussa kuudes. Sen kauden jälkeen ei ole yhtä kovia sijoituksia nähty.

Eero Hirvonen voitti Rukalla yhdistetyn SM-kisoissa mäkiosuuden keväällä 2015. Hiihto-osuudella hän oli kuitenkin vasta kymmenenneksi nopein. Herola jäi hopealle yli minuutin erolla Ilkka Herolaan. Selostus: Mikko Hannulla, lajiasiantuntija: Ville Klinga

Olympiadebyytin jälkeisellä kaudella Hirvoselle iskivät sitten Hirvosen mainitsemat sitkeät vaivat. Tuo vyyhti on Kukkosen mukaan toinen pohjanoteeraus Hirvosen uralla.

– Tiesin potentiaalin, että kaiken mennessä hyvin urheilija pystyisi olla maailman huipulla. Vaivat hidastavat oman tason löytymistä. Se tuntuu pahalta, Kukkonen muistelee.

Huippuhetkiin lukeutuvat ne kerrat, kun Hirvonen pystyi useampaan otteeseen olevansa maailman parhaita yhdistetyn urheilijoita.

– Kun huipulla käytiin parin vuoden ajan, niin omat ajatukset kyvykkyydestä toteutuivat. Olihan se hieno asia ja yksi lähtökohdista huippu-urheiluun, Kukkonen sanoo.

Eero Hirvonen kertoi juuristaan Laukaassa ennen vuoden 2018 olympialaisia Pyoengchangissa.

Uutta menestysputkea ei voi pakottaa

Kukkonen kertoi jo kesällä, kuinka on oppinut elämään valmennettavansa kanssa. Kukkosen mukaan ei voi tietää koskaan, jos Hirvoselle tulee yhtäkkiä joku paikka kipeäksi tai jotain muuta hämminkiä tapahtuu. Haastattelun jälkeen ennen Rukan maailmancupia Hirvonen loukkasikin reittään sulkapallopeleissä. Alkukauden maailmancup-kisat jäivät väliin.

Kukkonen uskoo, että Hirvosen huippuisku on vielä kaivettavissa esiin.

– Toivoisin, että voisimme nähdä samanlaisen menestysputken kuin aiemmin. Tiedän, että se on mahdollista. Kun sillä tasolla on kerran oltu, ei se potentiaali mihinkään häviä. Onko se sitten tämä talvi vai seuraava? Ei sillä niin väliä, mutta tietenkin sitä toivoo mahdollisimman nopeasti, Kukkonen sanoo.

Menestystä ei Kukkosen mukaan voi pakottaa. Sen he ovat oppineet Hirvosen kanssa.

– Toivon, että se päivä tulee vielä, kun noustaan podiumille ja sinne korkeimmalle korokkeelle. Sen takiahan minä sinua autan. On muitakin syitä, mutta se on yksi, Kukkonen kohdistaa sanansa Hirvoselle ja naurahtaa.

– Sieltähän se lähti silloin 14-vuotiaana, Hirvonen heittää hymyillen lopuksi.

Yhdistetyn mäkiosuus on ohjelmassa kello 10 ja hiihto-osuus kello 12.30. Suora lähetys TV2:ssa, Areenassa, Yle-sovelluksessa ja Ylen verkkosivuilla.

Lue myös:

Source Link yle.fi