Banner Before Header

Ainakin 125 kuollut Indonesiassa jalkapallo-ottelussa syttyneissä levottomuuksissa

AINAKIN 125 ihmistä on kuollut ja 180 loukkaantunut Indonesian Itä-Jaavan maakunnassa Malangissa jalkapallo-ottelussa myöhään lauantaina käynnistyneissä levottomuuksissa, Indonesian viranomaiset kertovat. Asiasta raportoivat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AFP.

Uhriluvun kerrottiin aiemmin olevan yli 170, mutta paikallisten viranomaisten mukaan osa uhreista oli laskettu kahteen kertaan.

Kotijoukkue Areman ja Persebaya Surabayan kannattajat ottivat yhteen sen jälkeen, kun vieraat voittivat ottelun 3–2. Arema hävisi ensimmäistä kertaa yli kahteen vuosikymmeneen hävinnyt Persebaya Surabayalle.

Häviävän puolen kannattajat olivat tunkeutuneet kentälle ja viranomaiset ampuivat heitä kyynelkaasulla, maakunnan poliisin päällikkö Nico Afinta kertoi toimittajille.

Poliisi kuvaili tilannetta ”mellakoinniksi” ja kertoi kahden poliisin kuolleen ennen kuin kyynelkaasu otettiin käyttöön.

Stadionilla on tilaa 42 000 ihmiselle, ja viranomaisten mukaan ottelu oli loppuunmyyty. Poliisin mukaan vain osa yleisöstä, noin 3 000 ihmistä, tunkeutui kentälle.

Sadat ihmiset juoksivat kentän uloskäynneille välttääkseen kyynelkaasun. Jotkut tukehtuivat kaaoksessa ja toiset joutuivat tallatuiksi, AP News kertoo.

– 34 ihmistä kuoli stadionin sisällä ja loput sairaalassa, Afinta sanoi AFP:n mukaan. Sairaalasta on kerrottu paikalliselle televisiokanavalle, että yksi uhreista oli 5-vuotias lapsi.

Afinta sanoi, että yli 300 ihmistä kiidätettiin läheisiin sairaaloihin vammojen vuoksi.

Yleisö ryntäsi kentälle väkivaltaisin seurauksin.

Osa ihmisistä jäi väkijoukon jalkoihin yrittäessään paeta stadionilta.

Loukkaantuneita on ainakin 180.

Stadionin ulkopuolella on poltettu autoja.

Sosiaalisessa mediassa levinneissä kuvissa yleisö näyttää rynnivän kentälle. Hetkeä myöhemmin poliisit kilpineen ja pamppuineen juoksivat kentälle väkijoukkoa kohti. Kuvien aitoutta ei ole toistaiseksi pystytty varmentamaan.

Indonesian hallitus on pahoitellut tapahtunutta ja luvannut tutkia siihen johtaneet olosuhteet. Maan presidentti Joko Widodo vaati perusteellista selvitystä jalkapallo-otteluiden turvallisuustoimista.

Indonesian liiga on keskeytetty viikoksi tapauksen vuoksi, brittilehti The Guardian kertoo. Indonesian jalkapalloliitto kieltää Arema FC:ltä kotiotteluiden järjestämisen loppukauden ajaksi.

– Olemme huolissamme ja syvästi pahoillamme tästä tapauksesta, PT Liga Indonesia Barun johtaja Akhmad Hadian Lukita sanoi.

Indonesian jalkapalloliitto käynnistää tutkinnan ottelun jälkeisistä tapahtumista.

Indonesian urheiluministeri Zainudin Amali sanoi Reutersin mukaan sunnuntaina, että viranomaiset arvioivat uudelleen jalkapallo-otteluiden turvallisuuden ja harkitsevat katsomoiden kieltämistä.

Arema FC ja Persebaya Surabaya ovat pitkäaikaisia kilpakumppaneita. Väkivallan pelon vuoksi vierasjoukkueen kannattajien ei annettu ostaa otteluun lippuja.

Indonesian poliittisten, laillisten ja turvallisuusasioiden koordinoinnista vastaava ministeri Mahfud MD sanoi, että järjestäjien jättivät huomiotta viranomaisten suosituksen järjestää ottelu iltapäivällä illan sijaan.

Lisäksi hallitus oli hänen mukaansa suositellut ainoastaan 38 000 lipun myymistä, mutta katsomo oli siitä huolimatta myyty täyteen.

Fanien väkivaltaisuus on ongelma Indonesiassa, jossa kilpakumppaneiden kannattajien väliset kiistat ovat aiemminkin johtaneet kuolemiin. Joissakin otteluissa parhaiten menestyneiden joukkueiden pelaajien on matkustettava vieraspeleihin tiukoilla turvatoimilla suojeltuina.

Juttua päivitetty klo 20.09 lisätiedoilla.

Source Link is.fi