Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_4bce7a851d44f0ab4ef5d00320d525ec, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ainejärjestön vuosi­juhla riistäytyi täysin käsistä Helsingissä – alumnit piiskasivat opiskelijoita vyöllä – Uutisalue

Ainejärjestön vuosi­juhla riistäytyi täysin käsistä Helsingissä – alumnit piiskasivat opiskelijoita vyöllä

Malmin työväentalolla järjestettiin lauantaina Metropolia-ammattikorkeakouluun kuuluvan Automaatio-opiskelijoiden kilta ry:n (AOK) vuosijuhlat, joita vietettiin juhlasitsien muodossa.

Juhlissa mukana ollut henkilö otti sunnuntaina aamupäivällä yhteyttä Ilta-Sanomiin ja kertoi tapahtuman saaneen ikävän käänteen.

– Tässä opiskelijatapahtumassa tapahtui jotain todella törkeää, tapahtumia paikan päällä todistanut kuvailee.

Sitseihin kuuluu perinteisesti rangaistuskulttuuri. Jos esimerkiksi osallistuja ei noudata pukeutumissääntöjä, myöhästyy tai poistuu juhlatilasta ilman lupaa, hän saattaa saada ”toastmasterilta” eli sitsien vetäjältä jonkinlaisen rangaistuksen. Tavallisesti rangaistukset ovat humoristisia ja toimivat juhlissa vieraiden viihdykkeenä. Kunkin sitsien säännöt on mainittu kutsussa tilaisuuteen.

AOK:n lauantaisilla sitseillä rangaistuksista vastasivat perustajajäseniin kuuluvat, jo keski-ikäiset alumnit, joille annettiin heidän pyynnöstään lupa päättää käytettävistä rangaistuksista.

Seuraus järkytti juhlijoita.

– Nämä henkilöt alkoivat lyödä vyöllä opiskelijoita, jotka rikkoivat sitsisääntöjä.

Paikalla olleen mukaan useita opiskelijoita lyötiin muiden katsellessa.

Tapahtuman saama ikävä käänne on noteerattu myös Jodel-sovelluksessa, jonka käyttäjät pystyvät keskustelemaan anonyymisti eri kanavilla. Sovellus on hyvin suosittu opiskelijoiden keskuudessa.

– Perustajajäsenet toteuttivat rangaistuksena vyöllä lyömistä, mikä ei ole missään nimessä hyväksyttävää missään tapauksessa, yhdessä viestissä sanotaan.

– Jokaisen asianomistajan kannattaa tehdä asiasta rikosilmoitus, eräässä jodlauksessa kehotetaan.

IS ei ole vahvistanut viestien paikkansapitävyyttä, mutta kanavalla jaetut tapahtumien kuvaukset sopivat yhteen paikalla olleen juhlijan sekä killan kuvaukseen illasta.

Olitko paikalla juhlissa? Ota yhteyttä Ilta-Sanomien toimitukseen sähköpostitse osoitteeseen uutiset(a)iltasanomat.fi, tai viestittämällä toimituksen WhatsApp-puhelimeen, numeroon 0406609019

AOK ry:n hallitus myöntää, että sitseillä tapahtui välikohtaus, jonka vakavuus ymmärrettiin vasta liian myöhään.

– Vahvistamme eilisillä vuosijuhlasitseillä sattuneen valitettavan ylilyönnin, AOK ry:n hallituksen puheenjohtaja kertoo sähköpostiviestissään Ilta-Sanomille.

– Killan vuosijuhlille oli kutsuttu 18 vuotta sitten opiskelleita perustajajäseniä, joiden oli tarkoituksena nähdä killan nykytila ja jakaa muistoja yhdistyksemme perustamisesta sekä ensimmäisistä vuosista, vastauksessa kerrotaan.

On esitetty väite, että killan perustajajäsenet rankaisivat sääntöjä rikkoneita opiskelijoita. Väitteen mukaan rangaistuksena olisi ollut vyöllä piiskaamista. Vahvistatteko näin tapahtuneen?

– Valitettavasti toinen ”toastmaster” eli sitsien vetäjä antoi perustajajäsenille luvan jakaa pöytärangaistus seuraavasta rikkeestä. Rike oli tauolta myöhästyminen.

– Kun perustajajäsenet ilmaisivat tulevan rangaistuksen olevan lyönti vyöllä, puheenjohtaja niin kuin muukin hallitus yritti esittää vastalauseen ja vaatia toisenlaista rangaistusta. Toastmaster kuitenkin antoi rangaistuksen alkaa. Hän mainitsi vasta jälkikäteen, että rangaistuksesta voi kieltäytyä olettaen, että sitsaajat tiesivät sitsisäännöt.

AOK:n hallituksen puheenjohtajan viestin mukaan toastmaster tajusi tilanteen vakavuuden kunnolla vasta tapahtuneen jälkeen.

Kuinka moni joutui epäasiallisen rangaistuksen kohteeksi?

– Käsityksemme mukaan seitsemän henkilöä joutui epäasiallisen rangaistuksen kohteeksi, tilanteesta yksi poistui pyytämällä rangaistuksen mitätöintiä.

Oliko rangaistavina naisia vai miehiä vai sekä että?

– Rangaistavissa oli sekä että eli naisia ja miehiä.

Mihin vyöllä lyötiin?

– Käsityksemme mukaan jokainen sai päättää rangaistuksen toteutuskohteen.

– Rankaisijat ovat olleet opiskelijoita 2000-luvun alussa, eli arvioisimme heidän olevan nykyään keski-ikäisiä.

Miten väitettyjä ylilyöntejä on käsitelty tai miten tilannetta aiotaan käsitellä myöhemmin?

– Yhdistyksemme puheenjohtajisto sekä yhteistyöyhdistyksen häirintäyhdyshenkilö pyysivät heti rangaistuksen saaneet toisaalle keskustelemaan tapahtuneesta ja varmistamaan, että kaikki voivat hyvin. He tarjosivat keskusteluapua ja kehottivat ottamaan yhteyttä välittömästi, jos kellään osallisella ilmenee mielipahaa tai fyysisiä vaurioita myöhemmin tilanteen vuoksi. Osallisille tuotiin ilmi, ettei tapahtunut ollut suunniteltua tai hyväksyttävää, eikä edusta AOK:n arvoja.

Puheenjohtajan mukaan perustajajäsenet poistuivat pian juhlapaikalta jaettuaan rangaistuksensa ja hallitus keskusteli samalla jatkotoimenpiteistä.

– Perustajajäsenet palasivat jonkin ajan jälkeen ja pahoittelivat sekä ehdottivat samaa rangaistusta toastmastereille, joiden pelisilmä oli aiemmassa tilanteessa pettänyt. Tämä rangaistus estettiin sitsaajien sekä hallituksen toimesta ja toastmasterit käskivät hallituksen kehotuksesta perustajajäsenet poistumaan juhlista. Hallitus esitti tämän jälkeen pahoittelunsa sitsaajille ja linjasi, etteivät perustajajäsenet ole enää tervetulleita AOK:n tuleviin tapahtumiin.

Onko väitetyistä tapahtumista tehty rikosilmoituksia?

Emme tiedä, onko rikosilmoituksia tapahtumista tehty. Hallitus pyrkii tukemaan ja auttamaan rangaistuksesta kärsineitä parhaansa mukaan. Yhdistyksemme hallitus tukee myös rikosilmoituksen tekemisessä tarvittaessa. Sitsien osallistujat toivotettiin tervetulleiksi vuosijuhlien jälkeen sunnuntaina järjestetylle silliaamiaiselle keskustelemaan tapahtuneesta AOK:n hallituksen kanssa.

Killan hallitus kertoo olevansa äärimmäisen pahoillaan tapahtuneesta ja pyrkii jatkossa ”luomaan turvallisen ilmapiirin tapahtumiinsa”.

Puheenjohtajan mukaan ainejärjestöllä on tulevaisuudessa jokaisessa tapahtumassa omat häirintäyhdyshenkilöt, jotka tunnistavat hyvän maun rajat ajoissa ja puuttuvat yllättäviin tilanteisiin välittömästi.

– Nykyisessä sitsikulttuurissa rangaistuksen tulee olla hyvässä hengessä toteutettu, eikä se missään tilanteessa saa rikkoa fyysistä koskemattomuutta tai nöyryyttää sitsaajaa.

Pöytärangaistukset ovat yleensä esimerkiksi käsky ottaa tietty määrä ”huikkia omasta juomasta”, haarukan teippaaminen käteen tai ”käkikellona toimiminen”.

Ainejärjestöstä vakuutetaan, että jatkossa sitsien vetäjinä saa toimia vain AOK:n arvot ja toimintatavat jakavia edustajia.

Helsingin poliisista ei pystytty sunnuntai-iltapäivänä vahvistamaan, onko asiasta kirjattu rikosilmoitusta.