Banner Before Header

Äiti pahoin­piteli lastaan kolmen vuoden ajan julmasti – löi metallisilla hevosen kuolaimilla

Äiti pahoinpiteli lastaan toistuvasti lähes kolmen vuoden ajan julmalla tavalla. Pahoinpitelyt ajoittuvat vuosille 2015–2017. Tekojen aikaan lapsi oli 10–13-vuotias.

Lapsensa ainoa huoltaja, 40-vuotias nainen, tuomittiin Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa vuoden ja kahden kuukauden mittaiseen ehdolliseen vankeuteen maaliskuussa.

Itä-Suomen hovioikeus leikkasi tuomiosta neljä kuukautta ja rangaistus muuttui 10 kuukauden ehdolliseksi. Hovioikeuden ratkaisu on kuluvalta viikolta.

Tuomion saanut äiti joutuu maksamaan lapselleen 15 000 euron korvaukset. Kivusta, särystä ja muusta haitasta hänen on maksettava 5 000 euron ja loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä 10 000 euron korvaukset.

Pahoinpitelyjen aikana äiti löi lastaan selkään hevosen metallisilla kankikuolaimilla, repi hiuksista useita kertoja, yritti lyödä paistinpannulla, piti teräasetta hänen kaulallaan ja jahtasi häntä pitkäteräisen veitsen kanssa, jolloin lapsi joutui pakenemaan vessaan.

Lapsi joutui myös alinomaa kuulemaan äidin latelemia loukkauksia, huutoja ja kiroilua.

Oikeus totesi äidin vahingoittaneen lapsensa terveyttä rajoittamalla hänen vapauttaan. Lapsi ei saanut liikkua kodin ja koulun ulkopuolella.

Äiti kontrolloi lastaan eikä antanut hänelle avaimia. Toisinaan äiti ei laskenut lastaan sisälle, jos hän ei ollut tullut koulusta sovittuun määräaikaan kotiin.

Lapsella oli kuitenkin jonkin verran ystävyyssuhteita ja hän saattoi vierailla heidän luonaan.

Kotitöihin lapsi joutui osallistumaan paljon, mutta oikeus totesi, ettei äiti kuitenkaan ollut pakottanut häntä niihin.

Äiti salasi lapselta tiedon, että hänen isänsä asui samalla paikkakunnalla. Lapsi pääsi jonkin verran viettämään aikaansa isoisoäitinsä luona.

Äiti väheksyi ja mitätöi lastaan opettajille ja pyrki saamaan opettajat toimimaan samalla tavoin lasta kohtaan.

Äidin menettelystä oli seurauksena lapselle jatkuva sopeutumishäiriö, johon liittyi posttraumaattisia oireita.

Käräjäoikeudessa äiti kiisti syytteen ja syyttäjän muut vaatimukset.

Oikeuden perusteluissa todetaan, että teko kohdistui puolustuskyvyttömään lapseen, minkä vuoksi teko oli erityisen julma. Oikeus ei pitänyt tekoa kuitenkaan kokonaisuutena arvostellen törkeänä.

Tapahtumat tulivat viranomaisten tietoon, kun lapsi itse oli kertonut niistä.

Hovioikeus käsitteli jutun, kun äiti valitti tuomiosta ja piti sitä liian ankarana. Hänen näkemyksensä oli, ettei hän ollut vahingoittanut lastaan eikä lapsen kertomus ollut uskottava.

Hovioikeus hyväksyi käräjäoikeuden ratkaisun muilta osin, mutta puuttui ehdollisen tuomion pituuteen. Ratkaisuun on mahdollista hakea muutosta korkeimmalta oikeudelta, jos se antaa valitusluvan.

Huomattava osa oikeuden aineistosta määrättiin pidettäväksi salassa 60 vuoden ajan.

Source Link is.fi