Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_79c46ea3a0b4dbd7e77b506bd2c17d74, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Akateemikko ja kirjailija Kirsi Kunnas on kuollut 96-vuotiaana – Uutisalue

Akateemikko ja kirjailija Kirsi Kunnas on kuollut 96-vuotiaana

Taiteen akateemikko ja kirjailija Kirsi Kunnas on kuollut 96-vuotiaana. Asiasta kertoi STT:lle Kunnaksen perhepiiri.

Kunnas kuoli tänään maanantaina nukkuessaan kotonaan Ylöjärvellä.

Kunnas tunnettiin parhaiten lastenrunoistaan, muun muassa kokoelmista Tiitiäisen satupuu (1956) ja Tiitiäisen runolelu (2002). Hän kirjoitti myös aikuisille suunnattua lyriikkaa ja suomensi muun muassa Lewis Carrollin ja Tove Janssonin teoksia.

Kunnakselle myönnettiin taiteen akateemikon arvonimi vuonna 2009 ja Aleksis Kivi -palkinto vuonna 2012. Vuonna 2018 hänet palkittiin Eino Leinon palkinnolla.

Lue lisää: Kaatuminen pelasti Kirsi Kunnaksen hengen Helsingin pommituksissa – tällaisen elämän lasten­kirjallisuuden uranuurtaja eli

Lue lisää: Kustannus­toimittaja kertoo viimeisestä puhelusta Kirsi Kunnaksen kanssa: ”Se oli hyvin kirsimäisen elin­voimainen keskustelu”

Lue lisää: Kirsi Kunnaksen luomisvoima riitti loppuun asti – kustantaja kertoo viimeisen teoksen merkityksestä

Lue lisää: Kirsi Kunnaksen kuolema sai aikaan erikoisen ketjureaktion – näin ihmiset kunnioittavat rakastettua kirjailijaa somessa

Lue lisää: Jenni Haukio tiivisti surun Kirsi Kunnaksen poismenosta Kunnaksen säkeisiin

Lue lisää: Kirsi Kunnas viimeisessä IS-haastattelussaan: ”Näin jälki­käteen ajatellen minähän olen ollut ärhäkkä!”

Kirsi Kunnas julkaisi viimeisen kirjansa vuonna 2020. Esikoisrunokokoelmansa hän julkaisi jo vuonna 1947.

Vuonna 2018 WSOY perusti joka toinen vuosi jaettavan Kirsi Kunnas -palkinnon. Sen ensimmäinen saaja oli Helsinki Poetry Connection -kollektiivi. Vuonna 2020 palkinnon saivat Heli Laaksonen ja Niillas Holmberg. Palkinnon arvo on 10 000 euroa.

Kunnaksen esikoisrunokokoelma Villiomenapuu julkaistiin vuonna 1947. Inspiraatio lastenkirjallisuuteen syntyi, kun hän sai käännettäväkseen englantilaisen Hanhiemon iloisen lippaan, joka oli nonsense-runoutta. Hän halusi uudistaa lastenkirjallisuutta.

– Aikoinaan minulle oli löytö, ettei meillä ollut sellaista lastenkirjallisuutta, joka olisi tarttunut sodanjälkeiseen aikaan. Kaikki mitä lapsille tarjottiin tuntui vanhentuneelta, Kunnas kertoi IS:n haastattelussa joulukuussa 2020.

Kunnas on tehnyt merkittävää kulttuurityötä myös suomentajana. Hän on kääntänyt kirjallisuutta kuudesta kielestä: kaikkea Lewis Carrollin nonsense-runoudesta aina Raamatun psalmeihin.

Kirsi Kunnas kuvattuna vuonna 2014.

Kunnaksen viimeinen kirja, Tiitiäisen metsä (WSOY) julkaistiin viime vuonna. Se on vanhoista runoista koottu uusi runokokoelma.

– Tämä on minun viimeinen työni, enkä mahdollisesti enää satavuotiaaksi asti elä. En jaksa enää kirjoittaa uusia runoja – tai jaksaisin, mutta en taida enää saada niitä luovia hekumahetkiä, Kunnas sanoi IS:lle joulukuussa.

Kunnas sai viime vuonna Ylöjärvelle oman Tiitiäisen metsä -suojelualueen. 27 hehtaarin metsä sijaitsee lähellä Ylöjärven keskustaa, ja sen perustivat WSOY ja Luonnonperintösäätiö.

Kunnas oli naimisissa vuodesta 1957 lähtien kirjailija Jaakko Syrjän kanssa. Heillä on kaksi lasta, Eppu Normaali -yhtyeen perustajat Martti ja Mikko ”Pantse” Syrjä.

Vuonna 1924 syntyneen Kunnaksen vanhemmat Väinö ja Sylvi Kunnas olivat kuvataiteilijoita. He kuuluivat Tulenkantajat-ryhmään, johon lukeutuivat ajan tärkeimmät taiteilijat, kuten Uuno Kailas ja Olavi Paavolainen.

Lue lisää: Kirsi Kunnas saa oman metsän Ylöjärvelle

Kirsi Kunnas kuvattuna poikiensa Martti ja Pantse Syrjän kanssa vuonna 1999.

Monin kerroin palkittu Kunnas

–  Taiteen akateemikko.

–  Pro Finlandia -kunniamerkki.

–  Valtion kirjallisuuspalkinto.

–  Valtion kääntäjäpalkinto.

–  Valtion nuorisokirjailijapalkinto.

–  Kalevi Jäntin palkinto.

–  Topelius-palkinto.

–  Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Aleksis Kiven rahaston palkinto.

–  Arvid Lydeckenin palkinto.

Source Link is.fi