Banner Before Header

Alexander Stubb yhdysvaltalais­kanavalle: ”Suomettuminen ei ole vastaus Ukrainalle”

Ex-pääministeri Alexander Stubb arvioi yhdysvaltalaisen uutiskanava CNN:n haastattelussa, että suomettumisen vaihtoehto ei ole pöydällä Ukrainalle. Stubb pyytää, ettei suomettumisen sanaa edes mainittaisi, koska ajanjakso on ”kipeä kohta” Suomen historiassa.

– Meille se pohjimmiltaan tarkoittaa sitä, että jouduimme uhraamaan ja tekemään kompromissin perusarvoissamme, joihin uskoimme selvitäksemme silloin neutraalissa tilassa Neuvostoliiton vieressä, Stubb selittää.

Lue lisää: Alexander Stubb näpäytti suomettumisesta puhunutta Macronia: ”Vanhat termit harvoin toimivat uusissa tilanteissa”

Hän nostaa esimerkkinä lehdistön vapaudesta tinkimisen.

– Olemme maa, joka antoi äänioikeuden naisille toisena maailmassa, joten se tuntui erittäin epämukavalta.

Stubb pyytää, ettei Suomea ja Ukrainaa verrattaisi toisiinsa.

Lue lisää: Financial Times kertoo, miksi Suomea ja Ukrainaa ei voi verrata: ”Tilanne on hyvin erilainen”

– Minulla on paljon ihailua Ukrainaa kohtaan, mutta meillä on eri kieli, eri kulttuuri, eri historia ja asema.

– Suomettuminen, mitä se tarkoittaakaan, ei ole vastaus Ukrainalle. Paitsi, jos se tarkoittaa, että Ukraina nojaa länttä kohti. Sitten voin hieman ostaa tuota ajattelua, hän jatkaa.

Lue lisää: Kommentti: Putin otti jo ensimmäiset voittonsa

Haastattelussa Stubb myös analysoi Vladimir Putinia johtajana.

– Putin on yksi älykkäimmistä ja strategisimmasta johtajista, jonka olen koskaan tavannut. Mitä hän tekeekin, se on osa suurempaa suunnitelmaa.

Stubb toimi Suomen pääministerinä vuosina 2014–2015. Nykyään hän on professori ja yksikön johtaja Italian Firenzessä sijaitsevassa EU-yliopistossa European University Institutessa.

Source Link is.fi