Banner Before Header

Alko kertoi uudesta alue­valtauksesta – somessa tulistuttiin

Alkon päätös laajentaa alkoholittomien juomien markkinoille on tulistuttanut useita poliitikkoja ja suurempaa yleisöä Twitterissä. Alko ilmoitti keskiviikkona, että se aikoo perustaa ensimmäisen alkoholittomia juomia myyvän kioskinsa. Kioski kiertää kesän aikana ympäri Suomea erinäisissä kesätapahtumissa.

Alkon alkuperäistä tiedotetta on jaettu Twitterissä ja sen oheen on tullut runsaasti kritiikkiä. Moni kokee, että monopoliasemassaan Alko astuu tempauksellaan yrittäjien varpaille. Poliitikoista tapaukseen ovat ottaneet kantaa esimerkiksi keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä, Rkp:n varapuheenjohtaja Henrik Wickström ja kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo.

– Mitä hemmettiä Alko Oy? Teidän pitäisi myydä monopolissa alkoholia. Miksi menette valtionyhtiönä häiritsemään yksityisyrittäjiä, ihmetteli twiitissään Kärnä.

– Alkaa mennä ihan Postin touhuiksi. Pian teiltä voi varmaan ostaa myös nurmikon leikkuuta.

– Tässä kohtaa on hyvä esittää kysymys, että onko tämä enää Alko_Oy ydintehtävä? Olisiko syytä jättää edes jotain yrityksille hoidettavaksi? Tässä monopoli tulee jälleen yritysten toiminta-alueelle. Ei näin, kommentoi puolestaan Wickström.

Hän on myös Suomen yrittäjät ry:n elinkeinopoliittinen asiantuntija.

– Kysymys kuuluu, että miksi tällainen on perustettu? Tulla nyt tällaisiin tapahtumiin viemään yrittäjiltä ja kauppiailta ansaintaa täysin turhaan. Myykää vastuullisesti alkoholia. Siinä on teidän tehtävänne, Wallinheimo toteaa omassa twiitissään.

Alkon lakisääteisestä tehtävästä intouduttiin keskustelemaan Twitterissä laajemminkin. Joidenkin twiittaajien mielestä alkoholittoman kioskin kesäkiertueessa on kyse ahneudesta.

– Alkoholittoman Alko:n avaaminen kertoo ainoastaan siitä, että monopoli on menettänyt funktionsa myös sen omissa silmissä. Alkoholinkulutus vähenee, mutta myyntiä pitää tehdä vaikka sitten mehukatilla.

– Käytännössä Alko siis haluaa kasvattaa markkinaosuuttaan alkoholittomissa ja kilpailee ”kiertävän kioskin” varjolla paikallisten yrittäjien kanssa alkoholittomien markkinasta. Tätä Alko tietysti perustelee ”vastuullisuudella”.

Alko on perustellut alkoholittoman kioskin perustamista alkoholittomien juomien kasvavalla kysynnällä sekä vastuullisen juomakulttuurin edistämisellä. Alkolla on hiljattain aukeavan kioskin ohella 372 myymälää.

Source Link is.fi