Banner Before Header

Alppihiihtäjillä äärettömän kova MM-tavoite, mutta vähän mahdollisia onnistujia – Kalle Palander: ”Vaaditaan jäätävää venymistä”

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Palanderin mukaan Suomen naisten joukkue on flopannut tällä kaudella ja lajiliiton tavoite alppihiihdon MM-kisoista on äärimmäisen kova.

Kalle Palander on katsonut ihaillen Elian Lehtoa tällä kaudella.

Anu Karttunen,

Antti Sahlström

Alppihiihdon MM-kilpailut lasketaan Ranskan Meribelissä ja Courchevelissä 6.–19. helmikuuta. Yle näyttää kilpailut TV2:ssa ja Yle Areenassa. Ensimmäiset suomalaislaskijat aloittavat urakkansa tiistaina 7. helmikuuta alppiyhdistetyllä. Mukana ovat Elian Lehto ja Jaakko Tapanainen. Lähetys TV2:ssa ja Yle Areenassa alkavat kello 11.55.

Alppihiihdon MM-kilpailut alkoivat tänään Ranskassa, Meribelissä ja Courchevelissä. Suomen seitsemän hengen joukkueelle on asetettu tavoitteeksi sijoittua kolme kertaa 16 parhaan joukkoon. Yle Urheilun asiantuntija Kalle Palander pitää tätä äärettömän kovana tavoitteena.

– Siellä on uusi lajijohtaja Leskinen pistänyt näköjään kovan vaatimustason urheilijoille, Palander sanoi viitaten Ski Sport Finlandin entiseen lajijohtajaan ja nykyiseen toimitusjohtajaan Janne Leskiseen.

– Se on ihan oikein. Minun mielestäni pitääkin mennä kovilla tavoitteilla. Kun tiedetään, mikä on alppihiihdon herkkyys ja lajin yllätyksellisyys varsinkin arvokisoissa, niin onhan se on mahdollista.

Samaan hengenvetoon Palander muistutti, että kisoihin lähtee hyvin kokematon joukkue. Ainoastaan Samu Torstilta, 31, löytyy kokemusta ja sijoituksia, jotka mahtuvat tavoitteiden sisään. Sen sijaan aikuisten arvokisojen ensikertalaisia löytyy sitäkin enemmän.

Suomen parhaimmat mahdollisuudet päästä tavoitteeseen eli 16 joukkoon, ovat joukkuekisassa, johon pääsee maiden välisen rankingin perusteella 16 parasta maata. Tällä hetkellä Suomi on tosin 24. sijalla, mutta on hyvin mahdollista, ettei moni maa Suomen edeltä osallistu joukkuekisaan.

– Sieltä tosin tulee heti ensimmäisellä kierroksella aika kova vastus vastaan, Palander muistutti.

– Sen jälkeen vaaditaan Samulta aivan jäätävää venymistä päästä kaksi kertaa 15 joukkoon. En näe ketään muuta, joka pystyisi sen tekemään, vaikka sitä on nyt vaikea kuvitella. Se on mahdollista, ja hän tietää sen itsekin. Parhaimpana päivänä hän pystyy sen tekemään.

Torsti venyi kaksi vuotta sitten Cortinan MM-kisoissa suurpujottelussa 15. sijalle, mutta tällä kaudella hänen paras ja ainoa sijoituksensa on ollut maailmancupissa 24. sija.

Samu Torsti on päässyt tällä kaudella vain kerran maaliin maailmancupissa. Kuva: All Over Press

”Naisten joukkue flopannut totaalisesti”

Naisten puolella Suomea edustavat Eurooppa-cupia tällä kaudella laskeneet Erika Pykäläinen, 21, ja Riikka Honkanen, 24. Palanderilla ei ole tälle kaksikolle suuria odotuksia.

– Naisten joukkue on flopannut ihan totaalisesti tällä kaudella. Siellä on ollut hirveät odotukset jo monen vuoden ajan. Totta kai on ollut loukkaantumisia taustalla ja niin poispäin, mutta en heiltä hirveästi odota. Jos jompikumpi täräyttää pujottelussa tai suurpujottelussa 20 joukkoon, niin se olisi ihan mahtava juttu.

Erika Pykäläinen laski Levillä marraskuun lopussa maailmancupia, mutta on kisannut pääosin Eurooppa-cupin puolella. Kuva: EPA-EFE / AOP

Miesten puolella on Palanderin mukaan hyvä meininki ja nuoret laskijat ovat nostaneet osakkeitaan. Nuorten MM-kisoissa saatiin monen vuoden jälkeen mitali, kun Eduard Hallberg nappasi suurpujottelussa hopeaa, ja Elian Lehto on tällä kaudella ollut maailmancupin vauhtilajeissa oivassa vedossa.

Palanderin mukaan Lehto on ensimmäinen suomalainen laskija, jolla on pitkään aikaan ollut ”homma hanskassa”.

– Ihaillen olen häntä katsellut. Lehto on kovassa kunnossa. Hänellä on ollut tällainen opetteluvaihe päällä, sillä kaikki ovat olleet hänelle uusia paikkoja ja syöksy vaatii aikaa tosi paljon, Palander sanoi.

– Courchevel on aika uusi rinne kaikille. Se on oikeastaan ainoa etulyöntiasema, mikä hänellä on super-g:hen ja syöksyyn. 15 joukkoon pitää olla ihan haamupäivä, mutta 20 joukkoon… Kyllä se voisi olla mahdollista.

Source Link yle.fi