Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ecd2947a4bc2b18420455e8ecdd10487, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Aluevaalien siirtämistä ei ole harkittu – tällaisia varotoimia tammikuun vaaleihin on tulossa koronan takia – Uutisalue

Aluevaalien siirtämistä ei ole harkittu – tällaisia varotoimia tammikuun vaaleihin on tulossa koronan takia

Uuden virusmuunnoksen mutkistama koronatilanne ei muuta vaalisuunnitelmia. Aluevaalit pidetään Suomessa 23. tammikuuta 2022.

Aluevaaleille ei ole käymässä siis kuntavaalit. Kuntavaalit siirrettiin koronatilanteen takia. Vaalien siirtämistä ei ole edes harkittu, kerrotaan oikeusministeriöstä.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen sanoo, että vaalien siirtoa ei ole mietitty eikä tällaisia ehdotuksia ole tullut puolueilta.

– Oikeusministeriön näkemys on, että vaaleja ei ole syytä siirtää.

Kuntavaalit päätettiin viime keväänä siirtää koronatilanteen takia, mutta silloin tilanne oli Jääskeläisen mukaan eri.

– Viime helmikuussa, kun kuntavaalit päätettiin siirtää, rokotukset olivat vasta alussa. Nyt yli 80 prosenttia suomalaisista on rokotettu. Rokotukset suojaavat vaalivirkailijoita ja äänestäjiä.

Ennakkoäänestykset aluevaaleihin alkavat 12. tammikuuta eli 1,5 kuukauden kuluttua.

Uudet vaalit

Aluevaalit ovat Suomessa ensimmäistä kertaa. Uudistuksessa maahan perustetaan 21 hyvinvointialuetta ja niille siirretään kunnista vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä.

Helsingin kaupunki ei ole hyvinvointialue eikä kuulu mihinkään hyvinvointialueeseen eikä siellä siten toimiteta aluevaaleja.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen sanoo, ettei tarvetta vaalien siirtämiselle ole. Kuva on vuodelta 2018. Kuva: Jani Saikko / Yle

Kuntien budjeteista ja työntekijöistä merkittävä osa siirtyy hyvinvointialueille. Pirkanmaalle syntyy Suomen suurin hyvinvointialue, jolla on noin 18 000 työntekijää ja sen budjetti on noin kaksi miljardia euroa.

Hyvinvointialue tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Tampereen kaupungin menot pienenevät 64 prosenttia.

Hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa käyttää aluevaltuusto, jonka jäsenet ja varajäsenet valitaan aluevaaleilla. Vaalit ovat välittömät, salaiset ja suhteelliset ja vaaleissa on yhtäläinen äänioikeus. Valtuuston toimikausi on neljä vuotta.

Hyvinvointialuelaissa säädetään, että pienimmillä alueilla valitaan kuitenkin vähintään 59 valtuutettua ja suurimmilla vähintään 89 valtuutettua. Ensimmäisissä aluevaaleissa valitaan kuitenkin nämä vähimmäismäärät valtuutettuja.

Aluevaalit toimitetaan samanaikaisesti kuntavaalien kanssa vuodesta 2025 lukien. Ensi vuonna ne ovat erilliset.

Näillä koronaohjeilla mennään

Korona aiheuttaa erityisjärjestelyjä myös aluevaaleihin. Aluevaalit ovat talvella, eli käytännössä äänestäminen tapahtuu sisätiloissa.

Tämä ei Arto Jääskeläisen mukaan muodostu ongelmaksi, koska turvallisuudesta on huolehdittu, kuten kuntavaaleissa.

  • Äänestämään tullaan maski päällä.
  • Pidetään turvavälit.
  • Paikalla on käsidesiä.
  • Paikalle saa tuoda oman kynän, mutta sitä ei ole pakko tuoda.
  • Tiloja tuuletetaan ja puhdistetaan säännöllisesti.

Vaalivirkoilijoille ei tehdä koronapikatestiä. Muutamissa kunnissa on aluevaaleissakin drive-in-piste.

Tällainen on Jääskeläisen mukaan esimerkiksi Sastamalassa.

Source Link yle.fi