Banner Before Header

Amnestyn Ukrainan puolustusvoimia arvosteleva raportti herättää raivoa Ukrainassa – järjestön Ukrainan-toimiston johtaja jätti tehtävänsä

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin torstaina julkaisema Ukrainan armeijaa arvosteleva raportti on nostattanut raivoa Ukrainassa sekä monissa Ukrainaa sodassa tukevissa. Ukrainalaiset ovat arvostelleet raporttia Venäjää myötäileväksi ja Venäjän disinformaatiota toistavaksi.

Julkaisemassaan raportissa Amnesty International syytti Ukrainan armeijaa siviilien hengen vaarantamisesta, kun nämä ovat perustaneet sotilastukikohtia asutusalueille, mukaan lukien kouluihin ja sairaaloihin.

Amnestyn Ukrainan toimistolla raportti ei saanut lämmintä vastaanottoa. Uusin käänne jutussa koettiin, kun Amnestyn Ukrainan toimiston päällikkö Oksana Pokalchuk ilmoitti eroavansa tehtävästään järjestön julkaiseman kohuraportin vuoksi.

Pokalchuk syyttää järjestöä Kremlin propagandan levittämisestä.

Pokalchuk: Raportin kommentoinnille ei annettu tarpeeksi aikaa

Pokalchuk kertoo varoittaneensa Amnestyn johtoa raportin yksipuolisuudesta ennen sen julkaisua, mutta hänen kommenttinsa oli jätetty huomiotta.

Amnesty sanoo ottaneensa yhteyttä puolustusviranomaisiin Kiovassa 29. heinäkuuta ja esitelleensä aineistoaan. Järjestö sanoo, ettei ollut saanut vastausta yhteydenottoonsa raportin julkaisuun mennessä.

Pokalchuk sanoo, että vastauksen antamiseen ei annettu tarpeeksi aikaa.

– Tämän seurauksena järjestö julkaisi tarkoittamattaan raportin, joka myötäilee Venäjän narratiiveja. Sen sijaan, että raportti pyrkisi suojelemaan siviilejä, siitä tuli Venäjän propagandan väline.

Amnestyn raportti onkin otettu riemulla vastaan Venäjän valtiollisessa mediassa ja sen sanomaa on toisteltu venäläismediassa tyytyväisenä.

Agnes Callamard puhumassa.
Amnestyn pääsihteerin Agnes Callamard on puolustanut järjestön raporttia.Mostafa Alkharouf / Anadolu Agency via Getty Images

Amnesty itse taas on puolustanut kovaa kritiikkiä saanutta raporttiaan.

Amnestyn pääsihteerin Agnes Callamardin mukaan raportti on huolellista työtä.

– Tulokset perustuvat todisteisiin, joita keräsimme laajojen tutkimustemme aikana. Ne perustuvat samoihin tiukkoihin standardeihin ja määrätietoisiin prosesseihin kuin kaikki Amnesty Internationalin työ.

Callamardin mukaan Ukrainan vastaus raporttiin vaarantaa keskustelun aiheesta kokonaan. Samalla Callamard huomautti, että Amnesty on julkaissut myös useita raportteja Venäjän sotarikoksista Ukrainassa.

Raportissaan Amnesty listasi 19 kohdetta, missä Ukrainan joukot ovat saattaneet siviilit vaaraan. Näihin lukeutuivat muun muassa Harkovan, Donbassin sekä Mykolajivin alueet.

Amnestyn pääsihteeri Callamard on kommentoinut myös Pokalchukin eroa tehtävästään ja sanoo järjestön olevan pahoillaan tämän erosta, mutta kunnioittavan päätöstä.

– Oksana on ollut Amnestyn arvostettu työntekijä ja johtanut Amnestyn Ukrainan toimistoa seitsemän vuoden ajan saaden aikaan paljon menestystä ihmisoikeuksien saralla.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky taas on arvostellut raporttia kovin sanoin. Zelenskyi totesi, että Amnesty yrittää armahtaa ”terroristivaltio” Venäjän ja siirtää vastuuta hyökkääjältä uhrille.

– Jos joku laatii raportin, jossa hyökkääjää ja uhria pidetään jollain tavalla samanarvoisina, niin eihän sellaista voi sallia.

Source Link yle.fi