Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_1248b787e391b2ed54576a62f9d1bc4f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Analyysi: Ankarasti arvosteltu Ranskan päävalmentaja jätti jälleen kovia nimiä ulos – näitä tähtiä ei nähdä EM-kisoissa – Uutisalue

Analyysi: Ankarasti arvosteltu Ranskan päävalmentaja jätti jälleen kovia nimiä ulos – näitä tähtiä ei nähdä EM-kisoissa

Suomen jalkapallomaajoukkueiden kesän ottelut ja naisten EM-kisat (6.–31.7.) nähdään Ylen kanavilla.

Jalkapallon EM-kisat potkaistaan käyntiin viiden viikon kuluttua, mutta osa maista on jo julkaissut joukkueensa kesän kisoihin. Jo nyt on selvää, että Englannista rannalle jää moni nimekäs pelaaja.

Ranskan päävalmentaja Corinne Diacre nimesi joukkueensa 30. toukokuuta ja listalta uupui useita huippunimiä. Mestarien liigan finaalin upeimmasta osumasta vastannut ja ottelun pelaajaksi valittu Amandine Henry kipparoi Ranskaa vielä 2019 MM-kisoissa, mutta tuoreeseen EM-ryhmään hän ei mahtunut.

Henry, 32, ei tosin ole ollut joukkueen mukana enää hetkeen. Hän kertoi pettymyksestä ESPN:lle, kun hänet jätettiin EM-karsintaryhmän ulkopuolelle lokakuussa 2020.

– Puhelu kesti 14 tai 15 sekuntia. Muistan sen loppuelämäni. Olin shokissa. Hän sanoi, että Amandine, tiedäthän, että listani tulee huomenna julki. Et ole mukana viimeaikaisten suoritustesi vuoksi. Olin hiljaa pari sekuntia ja sanoin sitten, että selvä, hyviä kisoja, hyvästi, Henry kommentoi tuolloin.

Henryn viimeisin esiintyminen Ranskan paidassa on marraskuulta 2020, kun hän pelasi EM-karsinnoissa Itävaltaa vastaan.

Diacren ja Henryn välien huhuttiin viilentyneen jo Ranskan emännöimissä kisoissa vuonna 2019. Tällöin kapteenina toiminut Henry kuvaili joukkueen tunnelmaa kaoottiseksi.

– Näin pelaajien itkevän huoneissaan. Toisinaan itkin huoneessani itsekin. Halusin nauttia MM-kisoista, mutta se oli totaalinen kaaos, Henry kommentoi tuolloin.

Henry ei ole ainoa joukkueen nimekkäistä pelaajista, jotka ovat ulkona EM-turnauksesta. Ranskan kaikkien aikojen maalintekijää Eugenie Le Sommeria ei nähdä kisoissa, kuten ei myöskään PSG:ssä kohusta kohuun kulkenutta Kheira Hamaroui’ta. Yhdysvalloista Reignin riveistä Lyonin kakkosvahdiksi kevääksi palanneen Sarah Bouhaddinkaan nimeä ei löytynyt listalta.

Poissaolot eivät kuitenkaan tule Ranskan maajoukkueen tapahtumia seuranneille yllätyksenä. Päävalmentaja Diacre on ajautunut tukkanuottasille lukuisten maajoukkuepelaajien kanssa. Bouhaddi ilmoitti syyskuussa 2020, ettei hän pelaa Ranskan maajoukkueessa niin kauan kuin Diacre on kuvioissa mukana.

Edellisissä MM-kisoissa Diacre arvosteli julkisesti, ettei Le Sommer noudattanut hänen taktiikkaansa ottelussa Yhdysvaltoja vastaan. Le Sommer, 33, ei ole ollut maajoukkueen mukana sitten kevään 2021, eikä peliaikaa Lyonin tähtisikermässäkään ole viime aikoina juuri kertynyt.

Eugenie Le Sommer juhlii Mestarien liigan voittoa pokaali edessään.
Eugenie Le Sommer, 33, on juhlinut Mestarien liigan voittoa Lyonin kanssa kahdeksan kertaa. IMAGO/Sports Press Photo/ All Over Press

Päävalmentajat välit Lyonin tähtitoppari Wendie Renardin kanssa eivät liioin ole lämpimimmästä päästä, mutta Renard on kuitenkin EM-joukkueessa mukana. Diacre riisti Renardilta kapteeninnauhan vuonna 2017, sillä ei katsonut topparin pelaavan maajoukkueessa yhtä hyvin kuin seurajoukkueessaan. Diacre ilmoitti myös, ettei Lyon-toppari tule kantamaan hänen aikanaan koskaan kapteeninnauhaa.

Diacrea onkin arvosteltu ankarasti muun muassa hänen puutteellisista kommunikointitaidoistaan.

Kesän 2019 MM-kisoista rannalle jätetty Marie-Antoinette Katoto on sen sijaan mukana. Diacre perusteli Katoton hyllyttämistä kolme vuotta sitten hänen nuorella iällään. Tuolloin vain 20-vuotias Katoto oli kuitenkin iskenyt maan pääsarjassa 22 osumaa PSG:lle ja voitti nuoresta iästään huolimatta sarjan maalipörssin.

Marie-Antoinette Katoto on Ranskan maaliahne pelaaja.
Marie-Antoinette Katoto mahtui Ranskan kovaan EM-kisajoukkueeseen. Hän voitti Ranskan liigan maalipörssin 18 osumalla.imago images/Sports Press Photo/ All Over Press

Hallitseva Euroopan mestari Hollanti julkaisi oman ryhmänsä tiistaina, eikä suuria yllätyksiä nähty. Joukkuetta tähdittää Arsenalin kanssa jatkosopimuksen solminut Vivianne Miedema, joka on vain 25-vuotiaana jo Hollannin kaikkien aikojen maalitykki.

Lyonin keskikenttäpelaaja Damaris Egurrola edusti aikaisemmin Espanjaa, mutta päätyi vaihtamaan maajoukkuepaitaa keväällä. Egurrola syntyi Yhdysvalloissa, joten hän olisi voinut Espanjan ja Hollannin lisäksi edustaa synnyinmaataan, mutta päätyi kuitenkin Hollantiin.

– Tämä on ollut pitkä prosessi ja hyvin erityinen, koska minun piti valita kolmen kansalaisuuden välillä. Jokainen voi nähdä, että Hollannista on tullut viime vuosina yksi Euroopan parhaista. Hollannin joukkue lähestyi minua, kertoi olevansa todella kiinnostunut ja haluavansa minut mukaan projektiin. Joukkueen menestyksellä on vain taivas rajana. Mielestäni sopeudun hyvin mukaan ja olen päätökseeni tyytyväinen, Egurrola jutteli BBC:lle.

Egurrola edusti nuorisotasolla Espanjaa, ja ehti pelata myös A-maajoukkueessa yhden ottelun vuonna 2019.

Damaris Egurrola pelasi ystävyysottelussa Etelä-Afrikkaa vastaan huhtikuussa 2022.
Damaris Egurrola edusti Hollantia jo huhtikuussa pelatussa ystävyysottelussa Etelä-Afrikkaa vastaan ja teki kaksi maalia 5-1-voittoon päättyneessä ottelussa. Hollandse Hoogte/Shutterstock/All Over Press

Wolfsburgissa vähälle peliajalle jäänyt hyökkääjä Shanice van de Sanden on nimetty varalle, kuten myös kesän 2019 MM-kisoissa runkopuolustajiin lukeutunut Kika van Es.

Espanjalla odotetun kova nippu, Saksan kaksi avainpelaajaa sivussa

Suomen naisten A-maajoukkue palaa EM-kisoihin yhdeksän vuoden tauon jälkeen. Helmarit kohtaa alkulohkossa Espanjan, Saksan ja Tanskan.

Espanjan päävalmentaja Jorge Vilda julkaisi alustavan joukkueen tiistaina. Lista on odotetun kova, ja sitä tähdittävät Alexia Putellaksen ja Jennifer Hermoson kaltaiset maailmanhuiput.

28 pelaajan listalta löytyy kuitenkin yksi yllätys, sillä vasta 18-vuotias Villarealin Salma Paralluelo ei ole vielä pelannut A-maaotteluita. Lopullinen joukkue julkaistaan kuun lopulla, ja Englantiin matkaa vain 23 pelaajaa.

Alexia Putellas tuulettaa maalia ilmaan hypäten.
Barcelonan kapteeni Alexia Putellas pitää Helmareiden puolustuksen kiireisenä kesän EM-kisoissa. EPA-EFE/All Over Press

Saksan päävalmentaja Martina Voss-Tecklenburg julkaisi alustavan EM-ryhmän tiistaina. Lopullinen EM-kisajoukkue julkaistaan myöhemmin.

Listalta puuttuivat odotetusti kaksi keskikentän avainpelaajaa. Dzsenifer Marozsan loukkasi polvensa MM-karsintaottelussa Serbiaa vastaan huhtikuussa ja Melanie Leupolz kertoi keväällä odottavansa esikoistaan.

Listalta löytyy kuitenkin Euroopan tasolla kovia nimiä: Tabea Wassmuth iski Mestarien liigassa kymmenen osumaa Wolfsburgille, Lea Schüller voitti Saksan Bundesliigan maalipörssin kuudellatoista osumalla ja pitkästä loukkaantumisesta pelikuntoon keväällä toipunut kapteeni Alexandra Popp tuo puolestaan kaivattua kokemusta.

Popp loukkasi polvensa keväällä 2021 ja palasi yhdeksän kuukauden pelikentille tammikuussa 2022. Hän loukkaantui kuitenkin jo ystävyysottelussa ja joutui uudelleen leikkaukseen alkuvuodesta.

– Hän oli joukkueemme mukana pariin otteeseen myös vamman aikana ja antoi meille paljon. Hän pysyi osana joukkueen johtohahmoja, joten sillä tavalla Poppy ei ollut kunnolla poissa missään vaiheessan, Saksan päävalmentaja Martina Voss-Tecklenburg kuvaili kapteenin merkitystä joukkueelle.

Kahdeksankertainen EM-kultamitalisti kuuluu turnauksen suosikkeihin, ja ennen Hollannin edellistä EM-kisavoittoa Saksa ehti juhlia Euroopan mestaruutta kuudesti peräkkäin. Edellisestä neljästä ottelusta kolme on kuitenkin päättynyt tappioon, ja viimeisimpänä Saksa kärsi MM-karsinnoissa 2–3-yllätystappion Serbialle.

Alexandra Popp.
Alexandra Popp joutui olemaan poissa pelikentiltä lähes vuoden. Philipp Guelland / EPA / All Over Press

Tanskan päävalmentaja Lars Söndergaard kutsui 22 pelaajaa mukaan Itävalta-harjoitusottelun ympärille rakennetulle leirille. EM-ryhmän kokoontuminen on viimeinen ennen 16. kesäkuuta tapahtuvaa lopullisen EM-joukkueen julkistusta.

EM-ryhmässä on mukana monta debytanttia: maalivahdit Laura Frederikke Worsoe Nielsen ja Alberte Andersen, puolustaja Emma Farge ja keskikenttäpelaaja Signe Carstens.

– Olemme iloisia, että saamme mukaan 22 pelaajaa, vaikka sarjat ovat yhä monessa paikkaa kesken. Kokoontuminen on hyvin tärkeä osa valmistautumistamme EM-kisoihin, Söndergaard kommentoi.

Nyt koolle kutsutussa ryhmässä ei ole mukana Norjassa, Ruotsissa ja Yhdysvalloissa pelaavia pelaajia.

Sveitsin suosituin pelaaja sivussa

Sveitsin joukkue julkistetaan vasta kesäkuun puolivälissä, mutta jo nyt on varmaa, ettei joukkueen nimekkäin pelaaja ole mukana. Seuratasolla Aston Villaa edustava Alisha Lehmann ilmoitti maanantaina, ettei hän ole käytettävissä EM-lopputurnauksessa henkilökohtaisiin syihin vedoten. Lehmannin mukaan hän ei ole henkisesti valmis pelaamaan EM-kisoissa.

– Toivomme Alishalle kaikkea hyvää. Jos aika vain kaikille sopii, ovi maajoukkueeseen pysyy auki. Meidän prioriteettimme on nyt keskittyä työskentelemään niiden pelaajien kanssa, jotka ovat 100-prosenttisesti motivoituneita ja valmiita EM-kisoihin, Sveitsin päävalmentaja Nils Nielsen kommentoi BBC:lle.

Alisha Lehmann harmittelee tilannetta.
Alisha Lehmann oli joukkueen mukana vielä huhtikuun MM-karsintaotteluissa. IMAGO/Sports Press Photo/ All Over Press

Viimeinen mahdollinen päivä joukkueiden 23 pelaajan nimilistan ilmoittamiselle on 26. kesäkuuta. Pelaajia saa kuitenkin vaihtaa rajattomasti lääketieteellisistä syistä aina kisojen avauspäivään eli 6. heinäkuuta asti. Maalivahteja voi vaihtaa myös kesken turnauksen, vaikka kokoonpanossa olisikin terveitä maalivahteja. Sääntö johtuu koronapandemiasta.

Rantanen loukkaantui, Sällström onnistui pitkästä aikaa maalinteossa

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue EM-kisoihin julkistetaan torstaina 9. kesäkuuta. Päävalmentaja Anna Signeulin kokoonpano on pysynyt viime vuosina melko samana, ja suuria yllätyksiä tuskin nähdään heinäkuussakaan.

Helmareiden kannalta iloinen uutinen on, että rasitusvammasta pelikuntoon toukokuun alussa toipunut Linda Sällström onnistui maalinteossa ensimmäistä kertaa pitkään aikaan sunnuntaina. Sällström iski Vittsjön 3–0-voittomaalin, kun joukkue voitti Brommapojkarnan samoin lukemin.

Helmareiden kaikkien aikojen maalitykille osuma oli kauden toinen Ruotsin Damallsvenskanissa. Edellisestä osumasta oli ehtinyt kulua kaksi kuukautta. Sällström oli EM-karsinnoissa Helmareiden paras maalintekijä kymmenellä osumalla.

Hän jätti karsintojen maalipörssissä taakseen muun muassa Hollannin Vivianne Miedeman ja iski yhtä monta osumaa kuin Norjan Caroline Hansen, Hollannin Sherida Spitse ja Espanjan Jenifer Hermoso.

Linda Sällström jublar.
Linda Sällström oli EM-karsinnoissa Suomen tehokkain maalintekijä.Pekka Sipola

Jobinpostia joukkue sai sen sijaan perjantaina, kun Örebrota edustava Amanda Rantanen loukkaantui ottelussa Eskilstunaa vastaan. Rantanen oli mukana järjestelemässä joukkueensa voittomaaliksi jäänyttä 1–0-osumaa, joka kimposi kahden Eskilstunan pelaajan kautta maaliin.

Hän joutui kuitenkin jättämään pelin kesken toisen jakson alussa loukattuaan ranteensa. Rantanen kaatui pallontavoittelutilanteessa epäonnisesti käsi huonossa asennossa. Suomalaishyökkääjä kertoi keskiviikkona Yle Urheilulle ranteen murtuneen ja menneen sijoiltaan.

Käsi leikattiin tiistaina, ja Rantanen on sivussa harjoituksista parin viikon ajan. Örebro tiedotti suomalaishyökkääjän olevan poissa peleiltä aina EM-kisatauolle asti eli 19. kesäkuuta saakka.

Rantanen kuitenkin uskoi olevansa pelikuntoinen EM-kisoissa.

– Jos minut valitaan, aion siellä pelata. Olemme lääkäreiden kanssa puhuneet, että sinne olen valmis menemään, jos kaikki menee suunnitellusti käden ja kuntoutuksen kanssa, Rantanen kommentoi Yle Urheilulle.

Lue myös:

Helmareiden kokenein pelaaja haluaa pelata Suomessa – joutuu siksi vetämään ylimääräisiä juoksutreenejä: ”Sitä vaaditaan, jos haluan olla mukana”

Tuija Hyyrynen juhlii viidettä peräkkäistä Italian mestaruttaan grillaten – konkarin tulevaisuuden suunnitelmat täysin auki EM-kisojen jälkeen

Helmarien päävalmentajan erikoinen jäätyminen lehdistötilaisuudessa puhuttaa – asiantuntija epäilee, että nyt Anna Signeulin aikakausi päättyy

Tekeekö Helmarit EM-kisoissa ainuttakaan maalia? Asiantuntija huolissaan: ”Suomi antoi taktisesti tasoitusta”

Ylen asiantuntijalta tyly arvio Helmarien EM-kisalohkosta, päävalmentaja Signeul päivitteli arpaonnea: ”Ennenkuulumattoman kovat vastustajat”

Source Link yle.fi