Analyysi: Rahan loppuminen kukkaroista on nyt isoin huoli, ja siksi Saarikon ehdotus erityistalousalueista ei osu maaliin

Kuuleeko Kalajoen hiekkasärkät, huhuili Annika Saarikko viikonloppuna Lappeenrannan pimeässä Kisahallissa ja yritti päästä niskan päälle kisassa politiikan ilmatilasta.

Vilkkaana puoluekokousviikonloppuna keskusta, kokoomus ja vasemmistoliitto heittivät kukin ilmoille omia poliittisia ehdotuksiaan.

Keskustajohtajan viesti oli suunnattu pääministerin paikkaa hamuavalle kokoomukselle, jonka puoluekokous oli koolla Kalajoella. Kritiikin aiheena oli aluepolitiikka, epäily siitä, ettei kokoomuksesta löydy samanlaista huolta koko maan hyvinvoinnista kuin keskustalta.

Keskusta lähtee eduskuntavaaleihin ajamalla Suomeen erityistalousalueita. Kansainvälisesti käytössä ollut, mutta Suomessa vielä tuntematon malli tarkoittaisi, että muita heikommin pärjäävät alueet saisivat verohelpotuksia tai muuta erikoiskohtelua.

Varsinaissuomalaiselta puheenjohtajalta on rohkea veto ehdottaa erityisetuja itäisen ja pohjoisen Suomen yrityksille ja ihmisille, ja vielä ennen eduskuntavaaleja.

Viikonloppuna ei kuultu paljoakaan konkretiaa siitä, mille alueille keskusta etuja ajaa, joten Saarikko liikkui poliittisesti vielä turvallisilla vesillä. Sen sijaan puolue pääsi avaamaan uuden keskustelun. Se oli paikallaan puolueelle, joka on jumiutunut kauas kultavuosiensa kannatusluvuista. Keskusta onnistui ottamaan ilmatilan ainakin hetkeksi.

Kun äänestäjä laskee lähikuukausina ruokaan, polttoaineeseen ja muuhun elämiseen kuluvaa rahasummaa, ei erikoistalousalue ole ensimmäisenä mielessä.

Sen sijaan kasvavat vaatimukset tuesta, joka voisi tarkoittaa bensaveron, ruoan arvonlisäveron tai yleisen ansiotuloveron alentamista.

Saarikon mukaan nämä kaikki ovat järeitä ehdotuksia, eikä keskusta sulje mitään näistä vaihtoehdoista pois. Yleinen ansiotuloveron kevennys olisi hänen mukaansa “rakenteellisesti järkevin toimi työllisyyden ja kasvun näkökulmasta.”

Ruoan arvonlisäveron ja bensaveron alentamisen varjopuolena on, etteivät ne välttämättä siirtyisi kokonaan kuluttajien eduksi.

Myös tutkijat epäilevät ruoan alv:n alentamista nykyisestä 14 prosentista, koska keino olisi kallis, eikä välttämättä tehoaisi.

Halpaa tukeminen ei ole. Muutama sata miljoonaa on pieni raha, kun inflaatio laukkaa. Kokoomus on ehdottanut tuloveron keventämistä ”työmiljardilla”. Tätä suurempaa summaa valtiovarainministeri Saarikonkin olisi vaikea viedä läpi.

Voit keskustella aiheesta maanantaihin 13. kesäkuuta kello 23:een saakka.

Lue myös:

Ylen seurantajuttu puoluekokousviikonlopusta.

Analyysi: Andersson aloittaa viimeisen kautensa vasemmistoliiton johdossa luovimalla ristiriitaisten Nato-kantojen paineessa

Source Link yle.fi