Banner Before Header

Analyysi: Spekulointi Bidenin presidenttiehdokkuudesta kiihtyy – tässä kolme tärkeintä tärppiä Bidenin puheesta

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin vuotuinen Kansakunnan tila -puhe lisää ennestään spekulaatiota tulevien presidentinvaalien asetelmasta, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Iida Tikka.

Joe Biden piti kansakunnan tila -puheensa varhain aamulla Suomen aikaa. Kuva: Jacquelyn Martin / AFP

WASHINGTON. Mihin suuntaan maa on menossa? Tämä on kysymys, johon Yhdysvaltain presidentti vastaa parhaansa mukaan vuotuisassa Kansakunnan tila -puheessaan.

Tällä kertaa puheeseen oli ladattu paljon odotuksia. Suurin kysymys joka leijui puheen yllä oli se, aikooko presidentti Joe Biden asettua jälleen ehdolle ensi vuoden presidentinvaaleissa.

Vaikka kysymys jäi ilman vastausta, puheen tärkeimmät hetket ja pituus heittivät lisää vettä spekuloijien myllyyn.

Tässä kolme tärkeintä tärppiä tiistaiyön puheesta.

1. Yritys yhtenäistää helpoilla teemoilla

Biden puhui tiistaina välivaalien jälkeen valitun uuden kongressin edessä. Muutos näkyi konkreettisesti kotiyleisölle, sillä presidentin selän varapresidentti Kamala Harrisin vieressä istui nyt vastikään edustajainhuoneen puhemieheksi valittu Kevin McCarthy.

Valta kongressissa siis jakautuu demokraattien ja republikaanien kesken. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että lakipaketteja on hyvin vaikea edistää seuraavan kahden vuoden ajan.

Biden viesti kuitenkin kongressille ja kansalle, ettei hän ole luovuttanut. Presidentti keskittyi puheessaan ennen kaikkea teemoihin, joista yhdysvaltalaisten on helppo olla yhtä mieltä. Ne ovat paras mahdollisuus puolueiden välisiin kompromisseihin.

Puheen tärkeäksi teemaksi nousivat erityisesti terveydenhuolto ja reseptilääkkeiden hinnat, jotka koskettavat kaikkia. Nekin yhdysvaltalaiset, joilla on terveysvakuutus, joutuvat usein maksamaan kovaa hintaa lääkkeistään.

Samalla Biden sai mahdollisuuden kehua yhtä hallintonsa saavutusta: insuliinin hinta vanhuksille on nyt rajattu enimmillään 35 dollariin kuukaudessa. Biden ilmoitti toivovansa, että sama katto rajataan kaikille yhdysvaltalaisille. Yli seitsemän miljoonaa yhdysvaltalaista käyttää insuliinia päivittäin (siirryt toiseen palveluun).

Yleensä yksi asia, josta yhdysvaltalaisten on helppo olla yhtä mieltä, on ulkopolitiikka. Tällä kertaa puheen ulkopoliittinen osuus jäi kuitenkin lyhyeksi.

Biden nosti esiin Venäjän hyökkäyssodan esimerkkinä tilanteesta, jossa Yhdysvallat on jälleen näyttänyt kykenevänsä johtamaan liittolaisensa puolustamaan demokratiaa.

2. Lisää töitä yhdysvaltalaisille – ja mahdollinen avaus vaalikampanjalle

Bidenin puheen pääteemaksi nousi työnteko Yhdysvalloissa. Se on Bidenin lempiteema.

Työpaikka ja työnteko, Biden muistutti, on paljon muuta kuin pelkkä palkka: kyse on myös elämän arvokkuudesta ja merkityksellisyyden tunteesta.

Teema antoi presidentille mahdollisuuden muistuttaa hallintonsa suurimmasta saavutuksesta.

Kongressi ajoi viime kesänä presidentin johdolla läpi infrastruktuuripaketin, jonka avulla muun muassa korjataan Yhdysvaltain rapistuvia tie- ja vesiverkostoja. Paketin on määrä tuoda lisää työtä Yhdysvaltoihin ja taata maan kilpailukyky jatkossa.

Hän myös nauratti yleisöä toteamalla, että nekin roepublikaanit jotka äänestivät pakettia vastaan ovat tervetulleita mukaan kun uusia siltoja ja muita rakennusprojekteja avataan.

Työpaikat ja erityisesti tehdastyöläisten asema olivat Bidenin presidentinvaalikampanjan ydin vuoden 2020 vaaleissa. Puhuessaan työläisten oikeuksista Biden puhui hyvin samaan tapaan kuin kampanjansa aikana – nyt tosin hallinnon saavutusten tuomalla itsevarmuudella. Juuri näiden saavutusten painottaminen olisikin varmasti Bidenin kampanjan keskiössä, jos hän asettuisi uudelleen ehdolle.

3. Tämä jäi sanomatta – spekulointi presidenttipelistä kiihtyy

Aikooko Biden lähteä ehdolle seuraavissa presidentinvaaleissa?

Tämä kysymys jäi yhä ilman vastausta, mutta tiistaiyön puhe lisäsi spekulointia entisestään.

Biden on todennut aiemmin harkitsevansa ehdokkuutta, muttei ole vielä virallisesti ilmoittanut, onko päätös syntynyt.

Mahdollinen ehdokkuus ei ole suosittu idea. Vastikään julkaistussa mielipidekyselyssä (siirryt toiseen palveluun) reilusti alle puolet demokraattiäänestäjistä kannatti Bidenia ehdokkaaksi. Moni pitää jo 80-vuotiasta Bidenia yksinkertaisesti liian vanhana.

Demokraattistrategistit ovat silti muistuttaneet, että Biden on ennenkin yllättänyt. Biden nousi viimeksikin heikoista lähtöasemista demokraattiehdokkaaksi ja presidentiksi asti.

Source Link yle.fi