Banner Before Header

Analyysi: Teknologia- ja peliyhtiöt tuottivat jälleen kovimman tulokärjen – hyöty verotietojen salaamismahdollisuudesta haihtui

Tulo- ja verotietojen julkaisu ei tällä kerralla tarjonnut suuria yllätyksiä. Kymmenen kärkeen nousseita yhdistää yksi asia: lähes kaikki edustavat tavalla tai toisella uutta teknologiaa ja taloutta.

Ykköspaikalle 93 miljoonan tuloillaan yltänyt, peliyhtiö Supercellin perustajana tunnettu Mikko Kodisoja on nähty tulokärjen tuntumassa aiemminkin.

Teknologia-ala toi kovia tuloja myös Uudenmaan ulkopuolelle, kun listan neljänneksi nousi Firstbeat Technologies -yrityksen perustajajäsen, jyväskyläläinen Joni Kettunen. Yhtiö kehittää kehon analyysiteknologiaa.

Kettunen ja muut osakkaat myivät noin puolet Firstbeatin liiketoiminnasta kesällä 2020 yhdysvaltalaiselle Garminille. Kettusen tulot ylsivät lähes 28 miljoonaan euroon.

Ainoaksi perinteisemmän teollisuuden edustajaksi tulokärjessä jäi Heikki Herlin, joka on konepajayhtiö Cargotecin suuromistaja.

Vaikka listat ovat euromääräisesti tarkkoja, täsmällistä tietoa eri ihmisten käytettävissä olevista tuloista ja varsinkaan varallisuudesta ne eivät anna. Muun muassa Veronmaksajat on muistuttanut (siirryt toiseen palveluun), että esimerkiksi pääomatuloja ei voi tietojen perusteella vertailla.

Koronavuosi riepotteli monien johtajien yrityksiä, mutta näkyikö se tuloissa?

Verottajan tänään julkaisemat tiedot ovat vuodelta 2020, eli monin tavoin poikkeukselliselta koronavuodelta. Esimerkiksi ravintola-alaa rajoitukset ja asiakaskato koettelivat pahasti, mutta yritysjohtajien palkkoihin se ei aina heijastunut.

Esimerkiksi NoHo Partnersin toimitusjohtajan nousivat merkittävästi, vaikka yhtiö joutui sulkemaan ravintoloitaan.

Myös lounasravintoloistaan tunnetun Compass Groupin johtaja kasvatti ansioitaan merkittävästi samalla, kun yhtiössä on vähennetty satoja ja lomautettu tuhansia työntekijöitä.

Valtion taloudellista apua tarvinneen lentoyhtiö Finnairin johtaja Topi Mannerin tulot nousivat niin ikään, vaikka yhtiö on ollut koronakriisissä pahoissa vaikeuksissa. VR:n toimitusjohtajana koronavuonna toimineen Rolf Janssonin tulot sen sijaan laskivat hieman ja olivat noin 600 000 euroa.

Kulttuurialan tulokehitys oli kaksijakoista. Vaikka ala kärsi pahasti koronarajoituksista, monen tähden tulot kasvoivat silti merkittävästi.

Oliko verotietojen piilottamisesta enää hyötyä?

Verottaja on muutaman vuoden ottanut vastaan yli 100 000 euroa tienanneiden pyyntöjä tulla poistetuksi medialle toimitettavalta tulotietojen listalta.

Tällä kertaa verottaja joutui antamaan medialle hallinto-oikeuden päätöksen myötä nimilistan heistä, jotka ovat pyytäneet omien tietojensa salaamista. Listan perusteella toimitukset voivat katsoa verottajan päätteeltä kyseisen henkilön tulot.

Myös Yle oli pyytänyt listan poistetuista nimistä. Kaikkiaan Yle lisäsi listalle 119 henkilöä, joiden tulot ylittivät miljoona euroa. Kolmen listalle lisätyn henkilön tulot ylittivät kymmenen miljoonaa euroa.

Yle julkaisee hieman yli tuhannen eniten tienanneen nimet ja tulotiedot, ja noin 30 suurituloisinta jokaisesta maakunnasta. Ylen linjauksesta voi lukea lisää täältä.

Tulotietojensa piilottamista pyytäneiden määrä laski merkittävästi vuotta aiemmasta, kun tiedossa oli, että salatut nimet ovat saatavilla pyydettäessä. Tällä kertaa salatuista nimistä ei noustu kovimpaan tulokärkeen.

Nimen salauspyyntö tarjoaa edelleen keinon vastustaa verotietojen julkisuutta, mutta tulojen piilottamisen keinoksi siitä ei enää näytä olevan.

Lue tästä Ylen veropäivän uutisia

Katso 1 000 nimen lista eniten tienanneista ja maakuntien suurituloisimmista – peliyhtiö Supercellin jättänyt Mikko Kodisoja takoi 93 miljoonan tulot

47-vuotias Teemu Koskinen teki miljoonatilin myymällä nuorten päihdekuntoutuspaikan – ryhtyi kuntosaliyrittäjäksi

Arttu Voutilainen, 27, on yksi harvoista alle kolmikymppisistä miljonääreistä verotilastoissa – vaurastui aurinkoenergia-alan yrityksellä

Miljoonia tienannut Tuomas Numminen kertoo rikastumisen vapaudesta ja varjopuolista: ”Tekisin monta asiaa nyt toisin”

Hoivatilayhtiön myynti Belgiaan toi Oulun seudulle jättipotin ja nosti rakennusalan moniosaajan Timo Pekkarisen alueen verovertailun kärkeen

Salaperäinen tubettaja, joka ei paljasta kasvojaan, tienasi viime vuonna 250 000 euroa – katso tästä somevaikuttajien tulokärki

Toimittajalta: Tulotietojen piilottaminen julkisuudelta vaikeutui – Yle etsii jälleen puuttuvat suurituloiset listalleen

Valtion oma Solidium on suurin yksittäinen yhteisöveron maksaja – katso, mikä yritys maksaa muhkeimman veropotin sinun kunnassasi

Pitkät päivät eivät kasvattaneet tuttujen koronakasvojen tuloja – maskikauppias Onni Sarmaste kuitenkin tienasi puoli miljoonaa

Hekin ovat ponnistaneet ministereiden kabineteista – katso, mitä entiset avustajat tienaavat nyt

Tässä ovat koronavuonna eniten Suomessa tienanneet urheilijat: Antti Pihlström rikkoi ulkomaalaistähtien rintaman, myös Makwan Amirkhani ylsi kärkipäähän

Source Link yle.fi