Banner Before Header

Analyysi: Trumpin rahaongelmat paisuvat, mutta liberaalien vahingonilo on ennenaikaista

Donald Trumpin rahahuolia seurataan Yhdysvalloissa tarkasti, koska kampanjakirstu määrää usein vaalien voittajan. Rahapelin merkitys voi kuitenkin näissä vaaleissa muuttua, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Iida Tikka.

Donald trump.

Donald Trump Mar-a-Lagossa Floridassa maaliskuun alussa. Kuva: Chandan Khanna / AFP
Iida Tikka kuvattuna studiossa valkoisella taustalla.

Iida TikkaYhdysvaltain-kirjeenvaihtaja

WASHINGTON. Vaalivuonna yksi asia kiinnostaa yhdysvaltalaisissa politiikkapiireissä enemmän kuin muu, ja se on raha. Aivan erityisesti se, miten paljon rahaa Donald Trumpilla on, mikä johtaa välillä pikkutarkkaan uutisointiin.

Maanantaina tästä nähtiin taas yksi esimerkki, kun Trumpin talousongelmat olivat isosti otsikoissa.

Trumpin somealusta Truth Social menetti päivässä 21 prosenttia arvostaan pörssikurssin syöksyessä vain muutama päivä pörssiin listautumisen jälkeen. Samalla Trumpin omistamat osakkeet menettivät arvoaan parin miljardin arvosta.

Tapaus uutisoitiin laajasti, ja myöhäisillan viihdeohjelmien isännät väänsivät siitä vitsiä.

Äkkiseltään kuulostaa siltä, että Trump olisi menettänyt valtavasti rahaa. Todellisuudessa Trump on menettänyt vasta hypoteettista arvoaan, joka oli alun perinkin vain arvio Truth Socialin arvosta.

Trump ei voi myydä osakkeitaan pörssisääntöjen takia kuuteen kuukauteen, joten vasta silloin hänen voi todella sanoa menettäneen tai tienanneen rahaa.

Eli mahdollisesti kyseessä on myrsky vesilasissa. Miksi siis uutisoida aiheesta niin isosti?

Yksi syy on rahan merkitys Yhdysvaltain politiikassa. Toinen, epämukavampi syy, on kuitenkin liberaalien yhdysvaltalaisten toiveajattelu.

Trumpin varallisuutta seurataan tällä hetkellä erityisen tarkasti, koska henkilökohtaiset rahaongelmat vaikuttavat suoraan Trumpin kampanjakassan kokoon.

Nämä rahaongelmat johtuvat ensisijaisesti Trumpin oikeuskuluista ja sakoista, joita Trumpille on jo määrätty maksettavaksi. Trumpin lakimiesten on arvioitu käyttäneen pelkästään tähän mennessä asianajajien palkkoihin 76 miljoonaa dollaria, eivätkä kaikki oikeudenkäynnit ole edes alkaneet.

Lisäksi Trumpin on jo nyt pitänyt maksaa 175 miljoonan dollaria takuita New Yorkin tuomioistuimelle, kun lopullisesta sakkosummasta käydään jatko-oikeudenkäyntejä. Alun perin New Yorkin tuomioistuin määräsi Trumpin maksamaan 454 miljoonan dollarin sakot petoskeississä, jossa Trumpin todettiin huijanneen pankkeja saadakseen paremmat lainaehdot.

Nämä luvut ovat absurdin isoja, eivätkä sano oikeastaan mitään sellaisinaan. Mutta jos ne suhteutetaan esimerkiksi viime presidentinvaalien hintaan, kuva tarkentuu hiukan.

Kampanjarahoitusta seuraavan Open Secrets -organisaation mukaan Trumpin kokonaisrahoitus vuoden 2020 kampanjalle oli runsaat miljardi dollaria.

Siinä tapauksessa, että Trumpin pitäisi lopulta maksaa New Yorkille melkein 500 miljoonan dollarin sakot, vaikuttaisi se valtavasti kampanjavarallisuuteen. Jos siis oletetaan, että Trump erinäisiä porsaanreikiä hyödyntämällä pystyisi maksamaan oikeuskulunsa suoraan kampanjakassasta.

Silloin vaikkapa kaikkien Trumpin myymien raamattujen, tennareiden ja kirjojen tuotot menisivät ensin oikeuskuluihin ja vasta sitten mainostilaan, matkustuskuluihin ja kampanjatyöntekijöiden palkkoihin.

Perinteisesti Yhdysvaltain vaalit voittaa ehdokas, jolla on enemmän rahaa. Näin kävi esimerkiksi vuonna 2020, jolloin Joe Biden voitti Trumpin kevyesti rahankeruussa.

Tästä syystä monet Trumpin vastustajat tuulettavat aina, kun Trumpin talousvaikeudet pahenevat. Heille rahasummien laskeskelu lisää turvallisuuden tunnetta siitä, että Trumpin tie presidentiksi vaikeutuu huomattavasti laskupinon kasvaessa.

Kummankin ehdokkaan suurin haaste syksyn uusintaottelussa on saada äänestäjät liikkeelle. Jos Biden voittaa ylivoimaisesti mainonnassa ja kampanjatyöntekijöiden määrässä, se on helpompaa demokraateille.

Mutta toisaalta Trump voitti vuoden 2016 vaalit, vaikka jäi varainkeruussa kakkoseksi Hillary Clintonille. Sen on katsottu johtuneen Trumpin saamasta ilmaisesta mediahuomiosta ja siitä, että Clinton ei ollut äänestäjien mieleen. Biden on mielipidemittauksissa niin ikään epäsuosittu.

Sitä paitsi, Trumpin ote republikaanipuolueesta on niin tiukka, että rahahuolet eivät kosketa ensisijaisesti hänen kampanjaansa.

Trump on tehnyt republikaanipuolueen kanssa erikoisen sopimuksen, jonka avulla suurlahjoittajien republikaaneille antamaa rahaa suunnataan ensisijaisesti Trumpin oikeuskuluihin ja kampanjakomitealle, sitten vasta puolueelle. Se tarkoittaa, että Trumpin käytössä on tulevaisuudessa huomattavasti enemmän rahaa kuin normaalilla rahanjaolla presidenttiehdokkaalle kertyisi.

Isoin häviäjä skenaariossa ovatkin muut republikaanipoliitikot, joille puoluetoimistolla jää vähemmän rahaa jaettavaksi. Vaalit käydään myös edustajainhuoneessa ja senaatissa – ja ne ovat joka tasolla mahdottoman kalliit.

Katso alla olevalta videolta, miten Trump kommentoi oikeudenkäyntiä, jossa häntä syytetään kampanjarahojen käyttämisestä pornotähden hiljaiseksi maksamiseen.

Source Link yle.fi