Banner Before Header

Anne Kyllöseltä vaadittiin Tourilla olympianäyttöjä – nälkäinen konkari yllättyi tuloksistaan ja on nyt lähellä paikkaa Pekingiin

Anne Kyllönen antoi Tour de Skin viimeistä edellisellä etapilla jälleen vahvan olympianäytön kunnostaan, kun hän sijoittui 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisassa 11:nneksi. Ja näyttöjä Kyllönen on tällä kaudella tottunut antamaan, sillä hän joutui ponnistamaan maailmancupiin B-maajoukkueesta.

Jatkuvien näyttöjen antaminen on vaikuttanut muun muassa siihen, ettei Kyllönen ole pystynyt suunnittelemaan kilpailukalenteriaan kovinkaan pitkälle. Nytkin hän miettii sitä, pitääkö hänen asettua starttiviivalle tulevana viikonloppuna Imatran SM-kisoissa.

– En ole oikein pystynyt suunnittelemaan mitään. Minultahan on vaadittu joka kisassa näyttöjä, joten siinä mielin en ole edes halunnut kysellä, miten hommat jatkuvat. Ehkä nyt pitää jutella valmentajien kanssa, mikä tuleva kalenterini on, puhelimitse Val di Fiemmestä tavoitettu hyväntuulinen Kyllönen kertoi Yle Urheilulle.

– Totta kai mieli halajaa SM-kisoihin, sillä tykkään kilpailla ja kunto tuntuu menevän eteenpäin, mutta pitää tehdä järkeviä ratkaisuja.

Tämän kauden Tour de Ski on sujunut Kyllöseltä kaikkia odotuksia paremmin, sillä hän ajatteli hiihtävänsä lähinnä 30 parhaan tietämillä. Nyt tulokset ovat olleet perinteisellä 15 parhaan joukossa ja vapaallakin hän on ollut heikoimmillaan 25:s.

Kyllöselle tulokset ovat olleet suuri yllätys, mutta hän myöntää nälän kasvaneen onnistumisten jälkeen.

– Jos olen katsonut, ettei parempi sijoitus ole jäänyt monestakaan sekunnista kiinni, niin mieleen on tullut aina sellainen, että voi vitsi, kun olisi saanut sellaisen superonnistumisen. Mutta hyvä näin, että siellä on sitä nälkää ja tiedän, että parannettavaa vielä on.

Kelkka kääntyi oikeaan suuntaan

Maanantain kilpailu ei ollut Kyllösen mielestä suinkaan täydellinen, joten 11. sijan saavuttaminen tuollaisella suorituksella oli hänen mielestään juuri siksi erinomainen. Kyllönen kaipaa hiihtoonsa vielä kunnon loppukirivaihetta, jolla hän pystyisi parantamaan sijoitustaan entisestään. Kovana kilpailijana tunnettu Kyllönen uskoo tämän tulevan ehjien kisojen kautta.

Onnistumisten myötä Kyllösen ajatukset Pekingin olympialaisista ovat myös muuttuneet. Hänellä oli kauteen lähdettäessä takanaan hyvä ja ehjä harjoituskausi, mutta marraskuussa iski flunssa, joka pääsi pitkittymään ja vei kuntoa väärään suuntaan.

Davosin maailmancup sujui Kyllöseltä alavireisesti, mutta sen jälkeen pitämässään korkeanpaikan leirillä hän tunsi palanneensa jälleen omalle tasolleen.

– Siellä tunsin, että edellytyksiä on olemassa. Ja sitä ennenkin oli ollut hyviä kisoja, joten tavallaan pohja oli olemassa. Minun piti vain saada käännettyä kelkka oikeaan suuntaan – ja tällä kertaa se onnistui.

Kokeneena urheilijana 34-vuotias Kyllönen tietää hyvin, että epäonnistumiset kuuluvat urheiluun, mutta hän osaa nyt ottaa kaiken irti onnistumisistaan.

– On todella mukava kilpailla silloin, kun tuntee, että keho toimii hyvin ja kaikki on kunnossa. Kun lähtölaukaus tulee, niin kaikki on tavallaan itsestään kiinni.

Ei vertailukohtaa kunnosta

Anne Kyllönen pudotettiin viime keväänä B-maajoukkuerinkiin. Tuloksellisesti pudotus ei ollut yllätys, sillä Kyllönen ei ollut saavuttanut yhtään maailmancupin pistettä kaudella. Tilanne oli hänelle uusi, sillä hän oli tottunut A-maajoukkuestatukseen sekä sen tuomaan taloudelliseen tukeen.

Kyllönen pystyi kuitenkin kasaamaan ympärilleen oman tukijoukkonsa. Hänen yhteistyökumppaninsa jatkoivat vierellä ja uskoivat suojattiinsa, lisäksi Ski Classic -kilpailuista tuttu Ski Team Mäenpää tarjosi Kyllöselle paikkaa tallistaan.

– On tämä silti ollut tosi erilaista. Minulla ei ole ollut oikein minkäänlaista vertailukohtaa koko kauden aikana siitä, mikä minun todellinen kuntoni on ja missä mennään. Mutta näin jälkikäteen ajateltuna en tiedä, onko se ollut huono asia, Kyllönen naurahti.

– Olen saanut tehdä paljon omia asioita, jotka olen kokenut hyväksi toimivaksi. Olen saanut tosi hyvää sparria B-maajoukkueesta ja Ski Team Mäenpään pojat ovat haastaneet minua tosi hyvin.

Davosin maailmancup sujui Anne Kyllöseltä mollivoittoisesti, mutta hän pystyi kääntämään suunnan Davosin jälkeen korkeanpaikan leirillä. Kuva: imago images/Köbi Schenkel/ All Over Press

Suurin miinusmerkki yhtälössä on ollut taloudelliset asiat, sillä Kyllönen on joutunut maksamaan kaiken itse. Hän on kuitenkin ollut tyytyväinen muun muassa siihen, millaisen leirityksen hän pystynyt itselleen rakentamaan joko itse tai Ski Team Mäenpään kanssa.

Kaiken toiminnan suurin kohde on ollut Pekingin olympialaiset, jotka näyttävät nyt olevan Kyllöselle lähempänä kuin kertaakaan tällä kaudella. Kyllönen on edennyt kaudella kisa kerrallaan ja uskonut realistisiin mahdollisuuksiinsa päästä kisakoneeseen.

– Se on ollut kauden päätähtäin ja sitä varten kaikki asiat on tehty, että olisin huippukunnossa sitten, kun se aika koittaa. Että kun olympialaisiin menen, olisin siellä parhaassa kunnossa.

Alpe Cermis sopii Kyllöselle hyvin

Anne Kyllösellä ja monella muulla hiihtäjällä on edessä vielä viimeinen rutistus Tour de Skillä: vapaan hiihtotavan 10 kilometrin yhteislähtökilpailu ja raastava nousu Alpe Cermisille. Etenkin tuo laskettelurinteen kiipeäminen ei kuulu monenkaan suosikkeihin, mutta Kyllönen kuuluu niihin, jolle kilpailu on sopinut hyvin.

– Harvoin olen sitä mitenkään erityisen huonosti hiihtänyt. Ylämäki sopii minulle, Kyllönen vakuutti.

Ensimmäisen kerran Kyllönen osallistui Tour de Skille kaudella 2010–11, mutta tuolloin hän ei lähtenyt kiipeämään viimeistä etappia. Sen jälkeen kertoja on kertynyt peräti seitsemän ja parhaimmillaan Kyllönen on ollut nousussa viidenneksi nopein.

Nyt Kyllönen ei ajattele niinkään tulosta, vaan suoritusta.

– Toivoisin, että saisin sellaisen hyvän suorituksen, jolla pystyn maksimoimaan kapasiteettini ja saamaan tuloksen ulos. Jos minulla on sellainen fiilis mäen päällä, että ’Jes! Tämä meni hyvin ja hallitsin suorituksen’, niin olen tyytyväinen, oli sija mikä tahansa.

Lue myös:

Source Link yle.fi