Banner Before Header

Antti Vikströmin uran mustin hetki osui olympialaisiin – harvinainen epäonni antoi jousiampujalle tärkeän opetuksen

Tokion olympialaiset, heinäkuun 28. päivä 2021.

Jousiampuja Antti Vikström oli kovan paikan edessä. Pudotuspelissä vastaan tuli malesialainen Khairul Anuar Muhamad, edellisten MM-kisojen hopeamitalisti.

Ottelu meni Vikströmiltä kuitenkin hienosti. Neljän sarjan jälkeen hän johti kisaa 5–3 ja voittoon olisi riittänyt tasapeli seuraavasta sarjasta. Toisen laukauksen kohdalla tapahtui kuitenkin jotain uskomatonta: Vikströmin jousen alalapa halkesi.

– Kisassa on 20 sekuntia aikaa ampua nuoli vuorotellen kun ammutaan. Olin venyttämässä ja tähtäsin, kun lapa meni poikki. Tuossa vaiheessa olin käyttänyt 10-12 sekuntia, otin varajousen kahden metrin päästä ja kerkesin juuri laittaa nuolen jänteelle, kun aika loppui, Vikström kertoo.

Pöytäkirjaan M niin kuin miss eli ohilaukaus.

Päädyttiin yhden nuolen uusintaan. Mohamad ampui kympin, Vikström yhdeksikön ja suomalaisen olympiakisa päättyi siihen.

– Kyllä sen jälkeen harmitti kovasti ja pitkään, mutta siinä hetkessä mielestäni sain todella asian hyvin siivutettua. Monet ovat ihmetelleet minulle, että otin niin lunkisti, kun lapa meni poikki, Vikström muistelee.

Hän arvelee, että ilman haveria malesialainen olisi kaatunut. Myös seuraavan kierroksen vastus oli voitettavissa, mutta kolmannella kierroksella olisi todennäköisesti tullut noutaja. Yhdeksänteen sijaan olisi ollut mahdollisuus, nyt sijoitukseksi tuli 33:s.

Eikä tässä kaikki. Vikström koki saman kohtalon jo muutama päivä aiemmin virallisissa harjoituksissa, jossa ykkösjousen lapa halkesi. Vikström siirsi tähtäimen ja vakaimet varajouseen.

Karsinnoissa tähtäin alkoi kuitenkin löystyä ja se näkyi tuloksissa. Kuusiokoloruuveilla kiinnitetyn tähtäimen löystymisen Vikström ottaa omaan piikkiinsä.

Jousipyssyn lavan halkeaminen on kuitenkin harvinaista. Vikströmin 20-vuotisen uran aikana se tapahtui ensimmäisen kerran – kahdesti, olympiakisoissa. Ei siis ihme, että kisojen jälkeen välinevalmistaja meni vaihtoon, yhdysvaltalaisen tilalle tuli korealainen.

Antti Vikström tähtää Tokion olympiakisojen karsinnoissa.
Jousipyssyn lavan halkeaminen on yllättänyt Antti Vikströmin 20-vuotisen uran aikana vain kahdesti. Molemmat tapaukset sattuivat Tokion olympialaisissa.2021 Getty Images

Tavoitteena EM-kisoissa 16 parhaan joukkoon

Tällä viikolla Münchenissä ammutaan lajin EM-kisat.

Vikströmille olisi tärkeätä lunastaa sieltä paikka ensi vuoden European Gamesiin. Mestaruuskisoissa tavoitteena on päästä 16 parhaan joukkoon ja parempaankin sijoitukseen on saumoja.

Suurin tavoite on kuitenkin olympialaiset Pariisissa 2024.

Niihin Vikström valmistautuu tosissaan. Lääkärin töitä hän tekee Haapaveden terveyskeskuksessa maanantaista keskiviikkoon ja sen lisäksi satunnaisia päivystyksiä Oulaskankaan sairaalassa.

Viikkoon harjoitustunteja tulee 20, niistä jousiammuntaa 13-14. Ammunnan lisäksi Vikström käy kuntosalilla, hiihtää, pyöräilee, ui ja käy psyykkisessä valmennuksessa.

Vaikka Tokion kokemukset harmittavat, hän on päässyt niistä yli.

– En jää vellomaan, jos joku suoritus menee huonosti. Olen hyvä hyväksymään sen, että se oli ja meni ja seuraava nuoli on uusi mahdollisuus. Se toimii siihenkin suuntaan, että vaikka olet ampunut kahdeksan kymppiä niin pitää ihan tosissaan ampua se yhdeksäskin nuoli. Ei se sinne kymppiin itsekseen mene.

Lue myös:

Kesälajien urheilija-apurahat myönnetty – eniten tukea jaettiin yleisurheiluun

Source Link yle.fi