Apinarokkoon liittyviä valheellisia väitteitä leviää verkossa – osa liittyy tiiviisti koronapandemiaan

Apinarokkotapausten lisäännyttyä eri puolilla maailmaa myös valheelliset väitteet ja valeuutiset ovat alkaneet levitä internetissä ja sosiaalisen median palveluissa, sanoo uutistoimisto AFP.

Noin 30 maata on kertonut apinarokkotapauksista toukokuusta alkaen. Esimerkiksi yli 900 raportoidusta tapauksesta suuri osa on Euroopassa. Suomen terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan Afrikassa tautia esiintyy aika ajoin. Apinarokkoa esiintyy Keski- ja Länsi-Afrikan trooppisilla sademetsäalueilla.

AFP kävi läpi kolme väitettä apinarokosta, jotka ovat valheellisia.

Väite 1) Apinarokko on Astra Zenecan koronarokotteen sivuvaikutus

Tämä väite kiertää AFP:n mukaan sosiaalisen median postauksissa. Väite liittyy Astra Zenecan koronavirusrokotteeseen, joka käyttää simpanssin adenovirusta kuljettamaan geneettisiä ohjeita vastareaktion aikaansaamiseksi ihmisessä.

Asiantuntijat kertoivat AFP:lle väitteen olevan valheellinen osittain siksi, että virukset kuuluvat eri perheisiin ja koska rokote ei pysty synnyttämään toista virusta ihmisen sisällä ja näin aiheuttamaan apinarokkoa. Kuten muissakin virusvektorirokotteissa, simpanssin adenovirusta on muutettu niin, että se ei tartu ihmisiin tai monistu.

Professori Yoo Jin-hong, Korean katolisen yliopiston epidemiologi, sanoo AFP:lle, että Astra Zenecan väite ”näyttää johtuvan ajatuksesta, että simpansseja kutsutaan yleisesti apinoksi”. Hän sanoo huhun johtuvan tietämättömuudestä, eikä sillä ole todellisuuspohjaa.

Väite 2) Yhdysvalloissa vain Pfizer on saanut FDA:n luvan apinarokkorokotukselleen

Tämäkin valheellinen huhu liittyy koronavirukseen, sillä Pfizer kehitti ensimmäisenä koronavirusta vastaan hyväksytyn rokotuksen Yhdysvalloissa pandemian aikana. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on myöntänyt luvan apinarokkorokotteelle jo vuonna 2019 ja Pfizer ei valmista rokotetta.

Jynneus-rokotetta valmistaa Bavarian Nordic -yhtiö, joka ilmoitti toukokuussa Yhdysvaltojen hallinnon tilanneen siltä annoksia 119 miljoonalla dollarilla. Myös isorokkorokotteella on 85-prosenttinen teho apinarokkoa vastaan, kertoo Yhdysvaltain tautikeskus AFP:lle.

Väite 3) Kanadalaisen televisioyhtiön mukaan 95 prosenttia tapauksista on vyöruusua

Kanadalaisen CTV-kanavan mukaan sosiaalisen median päivityksissä näkyvä artikkeli ei ole sen sivuilta, sillä kyseistä uutista ei ole koskaan ollut olemassa yhtiön sivuilla.

Toronton yliopiston Temertyn lääketieteellisen tiedekunnan professorin Isaac Bogoch kertoo AFP:lle, että vaikka jotkin oireet voivat olla samanlaisia vyöruusun ja apinarokon tapauksissa, ne eivät johdu samasta viruksesta.

Bogochin mukaan vyöruusu ja apinarokko ovat ”täysin erilaisia infektioita”.

Lue myös:

Suomen toinen apinarokkotartunta on vahvistunut, kertoo HUS

WHO: Vielä ei ole huolta, että apinarokko olisi kehittymässä pandemiaksi

HUSin Asko Järvinen apinarokosta: Tauti ei vertaudu koronaan tai vastaaviin vakaviin pandemioihin

Source Link yle.fi