Banner Before Header

Arhinmäki: Venäjällä ei ole mitään oikeutta hyökätä Ukrainaan – vasemmistoliiton konkari kannustaa mielenosoituksia haluavia ihmisiä järjestämään niitä

Paavo Arhinmäki huomauttaa, että Suomessa osoitettiin tällä viikolla mieltä Venäjän toimia vastaan. Mielenosoitusten määrä ja laajuus on meistä jokaisesta kiinni, hän kirjoittaa.

Vasemmistoliiton pitkäaikainen kansanedustaja, nykyään Helsingin apulaispormestarina työskentelevä Paavo Arhinmäki otti tiistaina kantaa Venäjän aiheuttamaan kriisiin Ukrainassa. Arhinmäki painottaa Twitterissä, että Suomelle pienenä maana on erityisen tärkeää puolustaa monenkeskisyyttä ja kansainvälisen oikeuden kunnioittamista.

– Suomi otti heti tiukasti kantaa Krimin laittomaan haltuunottoon. On tärkeää, että olemme myös tiukkoja siinä, ettei Venäjällä ole mitään oikeutta hyökätä Ukrainaan, Arhinmäki kirjoittaa.

Viesteissään Arhinmäki kommentoi myös sosiaalisessa mediassa esiin nousseita kommentteja, joiden mukaan Suomessa ei osoiteta mieltä Venäjän toimia vastaan.

– Olen huomannut, että jotkut nyt kysyy, miksi Ukrainan sotaa vastaan ei osoiteta mieltä. Eilen osoitettiin mieltä Tehtaankadulla. Kannattaa osallistua. Tai organisoida itse.

Arhinmäki toteaa olleensa mukana järjestämässä Irakin sodan vastaisia mielenosoituksia vuonna 2003. Tuolloin Helsingin kaduilla marssi kymmeniä tuhansia ihmisiä. Määrä yllätti Arhinmäen mukaan järjestäjät täysin.

– Odotimme paikalle joitain satoja, tuli kymmeniä tuhansia. Ihmiset lähtijät spontaanisti liikkeelle.

– Mielenosoitusten määrä ja laajuus on meistä jokaisesta kiinni. Voimme itse organisoida, voimme itse osallistua. Ei ole olemassa ketään muita, jotka voi tehdä sen puolestamme. Me teemme sen itse. Kehotan jokaista lähtemään liikkeelle itse, joka haluaa mielenosoituksia, Arhinmäki päättää.

Arhinmäki istui vasemmistoliiton kansanedustajana 2007–2021. Viime kuntavaalien jälkeen hänet valittiin Helsingin apulaispormestariksi, jolloin hän pyysi eroa kansanedustajan toimesta.