Banner Before Header

Arkea maailmalta: Englannissa eletään kuin pandemiaa ei enää olisikaan – päätös luopua koronapositiivisten karanteenista ihmetyttää

LONTOO Heippa vaan viimeisetkin koronasäännöt.

Englannissa laillisia koronarajoituksia ei juurikaan ole. Testausvaatimuksesta maahan saapuessa luovuttiin rokotettujen osalta perjantaista alkaen.

Ajoitus oli kouluikäisten lasten vanhemmille mieleen, sillä pakolliset testit matkalta palatessa poistuivat juuri talvilomaviikon alkaessa Englannissa.

Monelle testausriesan poistuminen on merkki paluusta normaaliin. Tuttu perheenisä kertoi perheen suuntaavan lomalla Portugaliin ensimmäiselle ulkomaanmatkalle pandemian alkamisen jälkeen.

Johnsonin kriitikot sanovat, että rajoitusten pikapoiston takana on tieteen sijaan politiikka.

Rajoitukset ovat täällä vähissä, sillä Englannissa laillisista maski- ja koronapassivaatimuksista luovuttiin reilut pari viikkoa sitten. Nyt brittihallitus haluaa viimeisistäkin säännöistä eroon pikavauhtia.

Pääministeri Boris Johnson ilmoitti viime viikolla yllättäen (siirryt toiseen palveluun), että hallitus nopeuttaa kaikkien koronasääntöjen poistamista kuukaudella Englannissa. Vajaan kahden viikon kuluttua loppuu siis myös positiivisen testin saaneen karanteeni.

Karanteenisääntöjen poisto on saanut laajaa kritiikkiä esimerkiksi ammattiliittojen ja immuunipuutteisia edustavien järjestöjen suunnasta.

The Guardian -lehdessä käyttäytymistutkija professori Stephen Reicher sanoi (siirryt toiseen palveluun), että kansa tulkitsee karanteenin poistamisen merkiksi siitä, että “epidemia on ohi eikä tartunnan saamisella ole enää väliä”.

Vilkkaalla Oxford Street -ostoskadulla riitti väkeä helmikuun alussa. Kuva: Neil Hall / EPA

Johnson selvensi puheitaan ja sanoi, että koronatartunnan saaneen eristäytyminen on jatkossakin “suositeltavaa”, kuten flunssankin yhteydessä.

Ilman lain vaatimusta voi kuitenkin olla vaikea sanoa työlle ei, etenkin kun matalatuloisille annetun koronapoissaolokorvauksen jatkamisesta ei ole varmuutta.

Pääministeri Johnsonin kriitikot sanovat, että rajoitusten pikapoiston takana on tieteen sijaan politiikka (siirryt toiseen palveluun).

Oman puolueen äänekkäät rajoituskriittiset ovat hengittäneet pääministeri Johnsonin niskaan. Monet katsovat myös, että Johnson haluaa kääntää huomiota pois häntä koettelevasta kriisistä, joka syntyi koronarajoitusten aikana järjestetyistä viinitilaisuuksista.

Monessa maassa on pian edessä samanlainen pohdinta normaaliin palaamisesta, kuin mitä Britanniassa nyt tehdään pikavauhtia.

Muualla Euroopassa on otettu Britannian rokotusetumatkaa kiinni osaksi sen vuoksi, että maa ei lähtökohtaisesti tarjoa rokotteita alle 12-vuotiaille. Toisissa rokotusannoksissa esimerkiksi Suomi on mennyt Britannian edelle (siirryt toiseen palveluun) Our World in Data -sivuston mukaan, eikä kolmansissakaan annoksissa olla kaukana.

Täällä neljänsistä rokotuksista ei edes puhuta, paitsi immuunipuutteisten osalta.

Tartuntaluvut ovat kuitenkin sen verran lupaavia (siirryt toiseen palveluun), että maan sairaanhoito ja brittiyhteiskunta yleensä voivat hyvinkin kestää Johnsonin kiireen rajoitusten purkamisessa.

Piikkien, maskien ja passien aika kyllä saisikin jo olla ohi, ei siinä mitään. Ei auta kuin toivoa parasta.

Mitä mieltä olet Englannin koronatoimien purusta? Voit keskustella aiheesta tiistaihin 15. helmikuuta kello 23:een asti.

Source Link yle.fi