Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_494aa3cf1d51b4a2ee45e11ba41e9763, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Armi Kuuselan elämä mullistui totaalisesti vain 17-vuotiaana – Miss Universum -voitto 70 vuotta sitten aloitti hullunmyllyn: näin Armille kävi sen jälkeen – Uutisalue

Armi Kuuselan elämä mullistui totaalisesti vain 17-vuotiaana – Miss Universum -voitto 70 vuotta sitten aloitti hullunmyllyn: näin Armille kävi sen jälkeen

Kalifornian Long Beachissa huipentui 70 vuotta sitten uusi kauneuskilpailu, jossa etsittiin maailman kauneinta naista. Kaikkien aikojen ensimmäisessä Miss Universumissa kilpaili 30 kaunotarta ympäri maailmaa, ja mukaan oli haluttu myös Suomen edustaja. Niinpä Amerikkaan oli lähetetty Suomen Neidoksi kuukautta aiemmin valittu lukiolaistyttö.

29. kesäkuuta 1952 Miss Universumin takahuoneessa valkeni, että voiton veisi Muhokselta kotoisin oleva Armi Kuusela. Pöllämystynyt suomalainen talutettiin lavalle ja hänen päähänsä laskettiin näyttävä kruunu.

Kuusela oli voittonsa aikaan vain 17-vuotias ja hän oli suunnitellut opiskelevansa lukion jälkeen kieliä tai voimistelua. Toisin kuitenkin kävi, sillä Kuuselan koko elämä muuttui yhdessä yössä.

– Polku, jota olin ajatellut kulkea, muuttuisi kuin taikaiskusta mutkikkaaksi, ja askeleitani tulisi seuraamaan vieraiden ihmisten tunkeileva uteliaisuus, Kuusela arvioi Seuralle Miss Unversum -voittonsa seurauksista vuonna 1952.

Kuusela oli oikeassa. Hänen kruunaamisensa maailman kauneimmaksi aloitti valtavan mylläkän, kunhan tieto kantautui ensin Suomeen saakka. Suomalaista mediaa ei ollut paikalla Miss Universum -kisoissa lainkaan, mutta lopulta radiossa luettiin sähke yllättävästä uutisesta.

Myös Ilta-Sanomat uutisoi etusivullaan ”sorjavartaloisen ja aurinkoisen neidon” voitosta. IS kuvaili 30. kesäkuuta 1952, että Kuusela oli noussut voitollaan välittömästi maailmanmaineeseen ja kisannut ”etelän tummia ja tulisia” kilpailijoita vastaan ”pohjoisella vaaleudella”.

– Ulkoinen kauneus ei ollut arvostelulautakunnan silmissä ainoana mittapuuna, sillä naiselta, jolle on jo ennakolta luvattu monivuotinen elokuvasopimus, odotetaan sentään muutakin henkistä vireyttä ja tasapainoa, joka kuvastuu ulospäin koko hänen esiintymisessään, IS kirjoitti.

Armi Kuuselan Miss Universum -voitto oli piristysruiske ja itsetunnon kohottaja sodan jälkeiselle Suomelle. Moni ihaili nuorta naista, joka vei maailmalle uudenlaista kuvaa suomalaisista.

Kuusela sai Miss Universum -voitosta palkinnoksi muun muassa hulppean urheiluauton ja elokuvasopimuksen Universal Studion kanssa. Kävi kuitenkin nopeasti selväksi, ettei Kuuselalla ollut aikomusta ryhtyä Hollywood-tähdeksi.

Kaksi päivää Kuuselan voiton jälkeen IS kertoi, että hänen käytöksensä hämmästytti Hollywood-pomoja, sillä hän oli todennut olevansa liian uupunut allekirjoittaakseen seitsemän vuoden kuvaussopimuksen jättistudion kanssa.

– Seitsemän vuoden sopimus on liian pitkä. Ennen pitkää se tulisi olemaan ikävää. Haluan lopettaa koulunkäyntini Suomessa, Kuusela kommentoi Helsingin Sanomille.

Armi Kuuselan Miss Universum -voitto ja sitä seuranneet tapahtumat nousivat myös IS:n etusivun uutisiksi. Elokuussa 1952 IS kertoi näyttävästi Kuuselan paluusta Suomeen runsaan kuukauden kisareissun jälkeen.

Suomalaisille Kuuselan Miss Universum -voitto merkitsi valtavasti. Vuonna 1952 takana oli vaikeita aikoja, sota ja epävarmuutta. Niiden päätteeksi köyhän Suomen singahtaminen maailmankartalle satumaisen kauniin, hillityn ja viehkeän naisen avulla kirkasti monien tulevaisuudennäkymät.

Kuuselaa verrattiin jopa Marilyn Monroen ja Grace Kellyn kaltaisiin ikoneihin, ja lähes jokainen suomalainen oli hänestä haltioissaan. Jopa presidentti J. K. Paasikivi ja hänen puolisonsa Alli Paasikivi ilahtuivat voitosta suuresti, sillä Suomelle oli syntynyt samalla loistava lähettiläs maailmalle.

Lehdissä kerrottiin, kuinka säädyllisesti ja elegantisti Kuusela esiintyi ja miten hyvää kuvaa vaalea ja kiharatukkainen kaunotar Suomesta välitti.

Kuusela edusti monille myös modernia, uudenlaista naista, ja hän oli raikas tuulahdus keskelle miehistä maailmaa. Mielikuva itsenäisestä naisesta korostui, kun hän kieltäytyi tarjotusta elokuvasopimuksesta lopulta kokonaan.

Armi Kuuselaa ihailtiin hänen elegantin esiintymisensä ja hillityn käytöksensä ansiosta.

Kuuselan voiton aikaan Helsingissä järjestettiin olympialaiset ja kaksi suurta tapahtumaa samaan aikaan tarkoittivat sitä, että yhtäkkiä piskuinen maa pohjolassa, aivan pelottavan Neuvostoliiton kainalossa, oli kaikkien huulilla.

Myöhemmin on epäilty, että juuri se oli Kuuselan voiton syy. Toimittaja Nina af Enehjelmin vuonna 2003 kirjoittamassa Armi Kuusela, myytti, julkkis ja supertähti -elämäkerrassa vihjattiin, että syyt Kuuselan Miss Unviersum -voiton taustalla saattoivat olla poliittisia.

Kisan järjestäjinä hääri Universal Studion lisäksi Pan American Airways -lentoyhtiö, ja jostain syystä Suomesta haluttiin mukaan kilpailija aivan erityisen paljon. Sitkeän huhun mukaan taustalla olisi häärinyt myös Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu CIA, joka olisi junaillut Kuuselan voittoon kääntääkseen huomion Suomen tilanteeseen Neuvostoliiton naapurina. Todisteita tästä ei kuitenkaan ole.

Myös Kuusela myönsi elämäkerrassaan, että hän on epäillyt politiikan näytelleen suurta roolia kohtalossaan.

– Minulla on aina ollut omat epäilykseni siitä, että takana olivat poliittiset syyt, hän sanoi.

Oli voiton taustalla mitä tahansa, meni Suomen kansa siitä sekaisin. Kun Kuusela palasi Suomeen 1. elokuuta 1952, oli olympiahuuma huipussaan ja maailman kaunein nainen otettiin vastaan hurmioituneina.

Suomeen palannut Kuusela nousi auton päälle Seutulan lentokentällä ja tervehti tuhansia ihmisiä, jotka halusivat nähdä hänestä edes vilauksen.

Kuuselaa oli vastassa Seutulan uudella lentoasemalla valtava joukko ihmisiä, jotka halusivat nähdä edes vilauksen hänestä. Paikalla syntyi nopeasti kaaos, eikä tervetuliaisseremoniasta tullut mitään hysteerisen väkijoukon takia.

– Harvalukuiset poliisit ja lentokentän virkailijat eivät ponnistuksistaan huolimatta kyenneet pidättämään ihmismassaa. Viime hetkessä oli näet asiaankuulumattomia tunkeutunut kentälle sekä aitojen että kattojen yli, IS raportoi 1. elokuuta 1952.

Lentokentän hullunmyllystä Kuusela vietiin autoon, joka kuljetti hänet hotelli Vaakunaan. Siellä järjestettyyn tiedotustilaisuuteen ahtautui valtava määrä lehdistöä, ja myöhemmin samana iltana kansa pääsi ihailemaan Kuuselaa Töölön Pallokentällä järjestetyssä tilaisuudessa, johon myytiin 25 000 lippua.

Hotelli Vaakunan edustalle Helsingin keskustaan kerääntyi valtava ihmisjoukko, joka pyrki väkisin Kuuselan luo poliisiketjun läpi.

Vaaleaan leninkiin pukeutunut Kuusela tervehti fanejaan iloisesti hymyillen, vaikka ympärillä vallitsi hetkittäin valtava kaaos.

Kuusela vilkutti autonsa kyydistä katujen varsille kerääntyneille ihmisille.

Kuuselan kotiinpaluu oli kuitenkin vasta alkua. Hysteria hänen ympärillään jatkui, kun häntä kierrätettiin näytillä pitkin pitäjiä osana Suomen Neito -sopimusta. Vielä 50-luvun edetessäkin hän oli ”koko kansan Armi”, jota suorastaan palvottiin.

Vuonna 1953 Kuusela lähti maailmanympärysmatkalle ja tapasi ensimmäisen puolisonsa, filippiiniläisen Virgilio Hilarion. 18-vuotias Kuusela ja Hilario avioituivat pikavauhtia kaikessa hiljaisuudessa Tokiossa, eikä liittoa aluksi katsottu Suomessa hyvällä. Hilariota pidettiin eksoottisena onnenonkijana, eikä moni ollut edes kuullut Filippiineistä.

Myös Hilario sai maistaa osansa Armi-huumasta, kun pari saapui Suomeen vuonna 1955. Avioparia kuljetettiin junalla ympäri maata viikkojen ajan, ja ihmiset tungeksivat katsomaan kaukomaille kadonnutta, maailman kauneinta naista.

Kuusela ja hänen ensimmäinen puolisonsa Virgilio Hilario vierailivat Suomessa vuonna 1955. Pari näyttäytyi Helsingin kauppakorkeakoululla järjestetyssä muotinäytöksessä.

Kuusela itse ei nauttinut julkisuudesta. Hänen lapsuudenystävänsä Pirkko Tillman-Kantola kertoi IS:lle aiemmin, että kiinnostus Kuuselaa kohtaan tuntui hänestä itsestään ahdistavalta.

– Ei Armi nauttinut siitä huomiosta. Häntä inhotti, kun lehti-ihmiset katsoivat ikkunastakin sisälle, Tillman-Kantola muisteli 2017.

– Kerran hän sanoi: ”Et usko, miten väsyttää, kun ei saa olla missään rauhassa”. Me lähdimme sitten Muhoksella puolukkaan.

Kuusela myönsi elämäkerrassaan, ettei hän koskaan halunnut kauneuskisoihin saati voittaa niitä. Suomen Neito -kisaan hänet ilmoittivat perhetuttavat, eikä hän innostunut ajatuksesta lainkaan.

– Ensimmäinen reaktioni oli täysin kielteinen, Kuusela myönsi.

Lopulta Kuusela vetäytyi vähitellen parrasvaloista viettämään arkea Filippiineille Hilarion kanssa. Pari sai Manilassa viisi lasta, eikä Kuuselaa nähty Suomessa kuin harvakseltaan.

Kuusela ja Hilario yhdessä New Yorkissa tammikuussa 1955.

Vuonna 1975 Hilario kuoli sydänkohtaukseen ja Kuusela jäi leskeksi. Neljä vuotta myöhemmin hän avioitui amerikkalaisdiplomaatti Albert Williamsin kanssa, vaihtoi sukunimensä Kuusela-Williamsiksi ja ilmoitti Yhdysvaltojen suurlähetystössä pidetyssä tilaisuudessa jättävänsä julkisuuden kokonaan.

Sen jälkeen Kuuselan elämästä on tihkunut julkisuuteen vain hyvin vähän tietoja.

Miss Universum -huuman jälkeen Kuuselaa ei juuri ole nähty julkisuudessa. Vuonna 2014 hän teki harvinaisen vierailun Suomeen ja kotikuntaansa Muhokselle.

Yhdysvalloissa jo vuosikymmeniä asunut Kuusela nähtiin Suomessa viimeksi kahdeksan vuotta sitten, kun hän saapui perheensä kanssa Muhokselle. Kuusela asteli kotikunnassaan suuren yleisön eteen Sä kasvoit neito kaunoinen -kappaleen tahdissa, ja Armi-huuma nosti jälleen päätään.

– Tämä on ihanaa, aivan suuremoista. Kiitän teitä koko sydämestäni, Kuusela kiitteli paikalle saapuneita.

Muhoksella Kuusela vieraili vanhempiensa haudalla yhdessä aviomiehensä ja lastensa kanssa. Valtavat ihmisjoukot saivat Kuuselan liikuttumaan, ja hänen perheensä suorastaan ällistyi.

– Haluan sanoa, kuinka otettu olen ihmisten vieraanvaraisuudesta. Tämä on ensimmäinen kertani täällä. Olen miltei sanaton ja sitä tapahtuu harvoin, puoliso Albert Williams hämmästeli.

Armi Kuusela ja hänen puolisonsa Albert Williams yhdessä Muhoksella elokuussa 2014. Kuusela oli ilmoittanut vierailustaan etukäteen Muhoksen kunnalle.

Kuuselalle Miss Universum -titteli oli asia, josta hän ei juuri puhunut edes perheelleen. Hänen lapsenlapsensa, muotisuunnittelijana Barcelonassa työskentelevä Katarina Grey paljasti IS:lle kuusi vuotta sitten, ettei Kuusela kertonut voitostaan edes lapsilleen.

– Kun äitini oli lapsi, hän ei tiennyt, että hänen äitinsä oli Miss Universum. Kun hän oli kuusivuotiaana koulussa, eräs oppilas kiusasi häntä ja sanoi: ”Miksi olet niin ruma, kun äitisi on Miss Universum”, Grey kertoi IS:lle 2016.

– Äitini palasi kotiin itkien ja ihmetteli, miksi näin sanottiin. Silloin mummini kertoi, että hän oli Miss Universum.

  • Armi Kuusela kävi Suomessa vuonna 2014. Katso video alla.

Kaikki Kuuselan viisi lasta asuvat nykyään eri maissa. Välimatkoista huolimatta suku on läheinen ja tapaa säännöllisesti yhteisillä lomamatkoilla, joilla syödään hyvin ja nautitaan yhteisestä ajasta.

– Mummini järjestää kaikki suvun suuret tapaamiset, kuten yhteiset reissumme. Näemme usein porukalla jossain uudessa maassa, Grey kertoi IS:lle.

Grey kuvaili isoäitiään herttaiseksi ihmiseksi, joka halaa ja suukottaa lapsenlapsiaan mielellään. Vuonna 2016 Kuuselasta tuli myös isoisoäiti, kun hänen esikoispoikansa Arnen poika sai tyttären.

Greyn mukaan Kuusela eli kuusi vuotta sitten hyvin aktiivista elämää ja keksi jokaiselle päivälle mielekästä tekemistä.

– Lähes joka illalle on jonkinlainen illallinen, museon avajaiset tai kulttuuririento.

Vaikka 87-vuotias Kuusela häipyi Suomesta jo vuosikymmeniä sitten, on hänen sydämessään säilynyt paikka kotimaalle. Kuusela puhuu edelleen hämmästyttävän hyvää suomea, ja Greyn mukaan hänen isoäitinsä erottaa edelleen selkeästi ”tavallisesta amerikkalaisesta naisesta”.

– Hän on paljon elegantimpi. Kun mummi astuu huoneeseen, kaikki katsovat häntä. Hän tietää, kuinka kävellä ja ottaa tila haltuun. Hän on täydellinen.

Lähteet: IS Arkisto, Seura, Helsingin Sanomat, Kotiliesi, Apu

Source Link is.fi