Artturi Lehkonen teki sen taas! Näin suomalainen voittomaalitykki ratkaisi maalillaan kuudennen loppuottelun ja Stanley Cupin Coloradolle

Colorado Avalanchen 21 vuoden odotus on ohi. Coloradolaisjoukkue on voittanut ensimmäisen Stanley Cupinsa sitten kevään 2001. Colorado kaatoi Tampa Bay Lightningin NHL:n kuudennessa loppuottelussa maalein 2–1 ja vei sarjan voitoin 4–2.

Voittomaaliksi jääneen osuman ampui toisessa erässä Coloradon suomalaishyökkääjä Artturi Lehkonen. Maali oli hänelle pudotuspelien kahdeksas osuma. Lehkosesta tuli ensimmäinen Stanley Cupin ratkaisseen maalin tehnyt suomalainen sitten vuoden 1987 ja Jari Kurrin.

Lehkonen ratkaisi aiemmin tänä kesänä Coloradon ja Edmonton Oilersin välisen konferenssifinaalisarjan jatkoerämaalillaan. Ennen juuri päättyneitä pudotuspelejä Lehkonen on ollut ratkomassa

Lehkosen lisäksi Stanley Cupiin suomalaisista nimensä saavat joukkueen tähtihyökkääjä Mikko Rantanen ja maalivahtivalmentaja Jussi Parkkila. Kaikille mestaruus on uran ensimmäinen.

Ensimmäinen erä ottelussa oli Tampan ja varsinkin sen alku meni kotijoukkueen toivoman käsikirjoituksen mukaan.

Coloradon tähtipuolustaja Cale Makar aloitti ottelun ottamalla rangaistuksen alle puolen minuutin pelin jälkeen. Vaikka ylivoimalla Tampa Bay ei onnistunutkaan, sai se heti otteen pelistä. Vain hetki rangaistuksen jälkeen isännät osuivat. Nathan MacKinnon ja Makar menettivät kahdesti peräkkäin kiekon pienessä tilassa, Tampan Nikita Kutsherov taisteli kiekon maalin eteen ja kapteeni Steven Stamkos ujutti kiekon Darcy Kuemperin alta maaliin.

Tampa Bayn päävalmentajan Jon Cooperin tuttu pelisuunnitelma näkyi kuudennessa finaalissa. Kotijoukkue pyrki jokaisessa tarpeen vaatimassa ja mahdollisessa tilanteessa rauhoittamaan pelin tempoa. Lightning-pelaajisto kävi esimerkiksi jatkuvasti kysymässä tuomarilta menneistä tilanteista ja haastamassa kaksikon näkemystä maaleista tai rangaistuksista. Tapa oli tuttu kolmannesta finaalista, jossa Tampa pystyi tällä hyydyttämään Coloradon pelivauhtia vaihtoetunsa tuoman avun lisäksi.

Colorado sai kuitenkin juuri oman vauhtinsa päälle toisessa erässä. Avalanchen ensimmäinen maali syntyi MacKinnonin lavasta ja supertähden onnistuminen toi vieraille selkeästi virtaa. Colorado alkoi onnistumaan keskialueen ylityksissään paremmin ja pystyi näin paineistamaan Tampa Bayn puolustajia vahvemmin.

Vauhti toi myös johtomaalin toiseen erään. Lehkonen, MacKinnon ja Josh Manson karkasivat kolmella kahta vastaan hyökkäykseen. Kiekko kimposi syöttöjen myötä Tampan Pierre-Edouard Bellemaren jalasta Lehkoselle, joka pamautti vedon suoraan irtokiekkoon. Laatta lävähti Tampa-vahti Andrei Vasilevskin selän taakse maalin takaylänurkkaan.

Myös ylimääräistäkin nähtiin. Kokeneen, usean Stanley Cupin voittaneen Lightning-hyökkääjän Pat Maroonin ruma huitaisu Avalanche-puolustaja Josh Mansoniin yllätti monet. Maroon ei saanut Lehkosen maalin jälkeen tapahtuneesta tilanteesta rangaistusta.

Voit katsoa Maroonin huitaisun alla olevalta videolta.

Kaksi mestaruutta peräkkäin voittanut Tampa Bay ei kyennyt enää kolmannessa erässä nousemaan voittoon. Colorado hallitsi erän ensimmäistä puolikasta ja Tampa ei saanut aikaiseksi tarvittavaa kiriä.

Lopulta viimeisetkin minuutit jäivät kosmetiikaksi. Colorado puolusti tiiviisti ja aika kului. Lopulta sekunnit valuivat loppuun ja Colorado-pelaajien mailat lensivät ilmaan mestaruuden merkiksi.

Mestaruus on Coloradolle sen seurahistorian kolmas. Kaksi aiempaa ovat tulleet vuosina 1996 ja 2001.

Voit katsoa ottelun kaikki maalit alla olevalta maalikoosteelta.