Artturi Lehkosen isä helpottui maalista, mutta sekunnit kävivät pitkiksi: ”Tuntui, että älä nyt saamari puttaa siitä ohi”

Kun Artturi Lehkonen ohjasi Cale Makarin viivalaukauksen kohti Edmonton-vahti Mike Smithiä ja pääsi sen jälkeen laukomaan kohti tyhjää maalia, isä Ismo Lehkosen kotona aika pysähtyi.

– Yhdestä sekunnista tuli kolme sekuntia. Tuntui, että älä nyt saamari puttaa siitä ohi, Ismo Lehkonen kertoo Yle Urheilulle.

Kun Artturi-poika laukoi kiekon verkkoon, isällä päällimmäinen tunne oli helpotus.

– Se on ihan sama, kuka sen maalin tekee, vaikka se kliseeltä kuulostaakin. Tuli todella helpottava tunne sen takia, että ottelusarja päättyi 4–0. Pääasia, että ratkaisu tuli nyt, ja he pääsevät vähän nuolemaan haavoja ja bensatankkia täyteen, Lehkonen perustelee.

Lehkonen muistuttaakin, että joukkueen voimavarat ovat rajalliset. Nyt Coloradolla on kuitenkin mukavasti aikaa latautua kohti Stanley Cupin finaaleja ja odottaa vastustajajoukkueen ratkeamista.

Kuulostaa analyyttiseltä ja siltä, että Lehkonen miettii todella paljon Coloradon tilannetta joukkueena.

Miten ylipäätään seuraat Artturin otteita, eroaako se muista otteluista?

– Ihan pikkaisen saattaa erota. Kahden muun joukkueen välillä katson molempia joukkueita ja sitä, miten he pystyvät toteuttamaan voittavia asioita. Kun oman pojan joukkue pelaa, katson sen joukkueen suorittamista, Lehkonen sanoo.

Lehkonen kertoo seuraavansa erityisesti sitä, miten joukkue pystyy toteuttamaan asioita toisteisesti pelitavan mukaisesti.

– Jos se on toisteista koko ajan, niin on koko ajan vahva tunne, että tästä tulee hyvä juttu. Sen takia tässä on ollut vahva luottamus koko ajan. Colorado pelaa nyt niin hyvää jääkiekkoa, että vastapuolen olisi täytynyt keksiä ihmeitä, jotta he olisivat pärjänneet, Lehkonen sanoo.

Artturi Lehkonen juhlii 6–5-voittomaalia.
Lehkonen oli Coloradon juhlittu sankari. Getty Images

”Positiivinen yllätys”

Lehkoselle finaalipaikan ratkaiseminen on jo tuttua, sillä hän iski myös vuosi sitten jatkoerässä Montreal Canadiensin Stanley Cupin finaaleihin. Lehkosesta tuli samalla NHL:n historian toinen pelaaja, joka on vienyt jatkoerämaalilla joukkueensa kahdesti finaaleihin.

Aiemmin vastaavassa tempussa onnistui Gordie Drillon vuosina 1938 ja 1939.

Isä Lehkonen ensin naurahtaa, kun häneltä kysyy, mistä Artturin kyky ratkaista isoja otteluita kumpuaa. Sen jälkeen hän jälleen vakavoituu, ja puhuu analyyttisemmin.

Hän nostaa jälleen esille toisteisuuden. Montrealissa Lehkonen pelasi loistavasti yhteen selvän pelisuunnitelman kanssa Philipp Danault’n ja Brendan Gallagherin kanssa.

– Coloradon koko joukkueella on puolestaan selvä pelisuunnitelma. Jos toisteisuutta tapahtuu, niin jollekin se vaan sattuu tulemaan. Se oli ihan kiva positiivinen yllätys, että toista kertaa peräkkäin toisteisuus, mitä on tehty koko ajan, napsahti sitten Artturille, Lehkonen sanoo.

Montreal Canadiensin Artturi Lehkonen.
Lehkonen edusti Montrealia vuosina 2016–2022.Jean-Yves Ahern / USA TODAY Sports

Kotikatsomossa vaihto kerrallaan

Maaliskuussa Montrealista Coloradoon siirtynyt Lehkonen on päässyt nopeasti kiinni uuteen joukkueeseensa. Laituri iski jo runkosarjassa 16 otteluun tehot 6+3=9. Sama tahti on jatkunut pudotuspelien 14 ottelussa, jossa pisteitä on kertynyt 6+5=11.

Lehkosen mukaan onnistumisten taustalla ei ole valtavia ihmeellisyyksiä.

– Artturi on päässyt pelaamaan NHL:ssä jo hirveän monta vuotta, minkä lisäksi hän pelasi aikoinaan Frölundassa. En sano, että he pelasivat identtistä jääkiekkoa, mutta samantyylistä jääkiekkoa kuin Colorado. ”Arsi” pääsee pelaamaan nyt vaistoilla. Sen kun kirmaa menemään, Lehkonen sanoo.

Colorado Avanlanche pelaa Stanley Cupin finaaleissa joko New York Rangersia tai Tampa Bay Lightningia vastaan. Viime vuonna Lehkonen oli Montrealin mukana, kun joukkue taipui Tampa Baylle otteluvoitoin 1–4.

Vaikka Coloradolla kulkee, Stanley Cup ei ole pöyrinyt vielä isän mielessä.

– Jos Colorado pystyy pelaamaan toisteisesti sillä tavalla, mitä päävalmentaja on ajanut kaksi vuotta nyt takaa, niin heillä on oikeasti hyvä mahdollisuus voittaa kannu. Sen takia minun seurannat ja kaikki jutut menevät yksi vaihto kerrallaan. Ei voi yhtään vaihtoa haukata eteenpäin edes kotikatsomossa.

Lue myös:

Artturi Lehkonen teki sen taas! Colorado Stanley Cupin finaaleihin suomalaisen ratkaisulla

Tampa Bay nousi viime hetkellä esiin – Ondrej Palat ohitti lähes 50 kertaa torjuneen Rangers-sankarin

Mikko Rantanen sinetöi Coloradon kolmannen voiton Edmontonista – tähtisentteri Kadrin telominen puhutti

Source Link yle.fi