Banner Before Header

Arvostettu ohjaaja Peter Bogdanovich, 82, on kuollut – miehen rakkauselämässä oli puistattava tragedia, josta hän ei koskaan päässyt yli

Elokuvaohjaaja Peter Bogdanovich on kuollut, kertoo muun muassa Deadline. Uutislähteiden mukaan Bogdanovich nukkui pois rauhallisesti omassa Los Angelesin kodissaan läheistensä ympäröimänä. Hän oli kuollessaan 82-vuotias.

Deadlinen mukaan ensihoitajat olivat paikalla Bogdanovichin kuollessa, mutta he eivät pystyneet pelastamaan häntä. Ohjaajan tytär, itsekin käsikirjoittajana ja ohjaajana mainetta niittänyt Antonia Bogdanovich kommentoi isänsä poismenoa medialle lyhyesti.

– Hän ei koskaan lopettanut työn tekoa ja elokuvat olivat hänen elämänsä. Hän rakasti perhettään. Hän opetti minulle paljon, hän lausui tiedotteessaan.

Yhdysvaltalainen Bogdanovich muistetaan muun muassa elokuvistaan Paperikuu sekä Viimeinen elokuva, josta ohjaaja sai myös useita Oscar-ehdokkuuksia sekä Bafta-palkinnon parhaasta käsikirjoituksesta. Hänen viimeiseksi työkseen jäi vuonna 2010 ilmestynyt elokuva Abandoned. Bogdanovich tunnettiin myös dokumentaristina, käsikirjoittajana sekä kirjailijana.

Ohjaajalla oli romanssi Playboy-tähti Dorothy Stratternin kanssa.

Bogdanovich muistetaan myös suhteestaan Playboy-malli Dorothy Stratterniin. Pari tapasi toisensa vuonna 1981, jolloin Stratternilla oli rooli Bogdanovichin ohjaamassa Etsivät vauhdissa -elokuvassa. Bogdanovich tapasi Strattenin Playboy-kartanossa ja näki sielunsa silmin naisen valkokankailla. Tutustuttuaan Stratteniin hän myös rakastui tulisesti. Parilla oli kiihkeä salasuhde, joka alkoi elokuvan kulisseissa New Yorkissa.

Kun Etsivät vauhdissa -elokuvan kuvaukset loppuivat heinäkuussa, Stratten muutti kaikessa hiljaisuudessa uuden rakkaansa kartanoon Bel Airiin. Parin suhdetta varjosti kuitenkin Stratternin silloisen aviomiehen Paul Sniderin silmitön mustasukkaisuus.

Kun Strattern kertoi Sniderille haluavansa avioeron ja olleensa rakastunut Bogdanovichiin, ei Snider pystynyt hyväksymään asiaa. Tätä seurasi yksi sen ajan Hollywoodin suurimmista tragedioista, kun Snider raiskasi ja ampui Stratternin sekä riisti itseltään hengen 14. elokuuta 1980.

Lue lisää: Playboy-kuvat siivittivät 19-vuotiaan Dorothy Strattenin Hollywood-rooleihin – mustasukkaisen aviomiehen silmitön raivo katkaisi tien tähtiin

Hugh Hefner ja Peter Bodganovich pyörivät itsesyytösten syvässä suossa. Bogdanovich ei koskaan toipunut Strattenin kamalasta kohtalosta, hänen uransa ohjaajana otti osumaa menetyksestä. Hän kirjoitti lopulta kirjan nimeltään Dorothy Stratten: Yksisarvisen surma, jossa hän syytti Hefneriä ja Playboy-piirejä Strattenin kohtalosta.

Peter Bogdanovichia jäivät kaipaamaan muun muassa kaksi lasta.

Bodganovich ei kyennyt päästämään irti elämänsä rakkaudesta ja ajautui lopulta romanssiin Strattenin pikkusiskon Louisen kanssa. Pari meni naimisiin kahdeksan vuotta murhan jälkeen. Liitto kesti yli 10 vuotta, eikä Bogdanovich mennyt enää sittemmin uusiin naimisiin.

Bogdanovichia jäivät kaipaamaan hänen lapsensa Antonia ja Sashy Bogdanovich sekä hänen lapsenlapsensa. Antonia ja Sashy syntyivät ohjaajan ensimmäisestä liitosta Polly Plattin kanssa.

Source Link is.fi