Banner Before Header

Asiakirja­tutkinnassa uusi käänne – Trump valitti korkeimpaan oikeuteen

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump pyysi tiistaina Yhdysvaltain korkeinta oikeutta puuttumaan hänen kiistaansa Yhdysvaltain oikeusministeriön kanssa turvaluokiteltujen asiakirjojen rikostutkinnassa.

Asiasta kertovan uutistoimisto Reutersin mukaan Trump jätti korkeimmalle oikeudelle kiireellisen pyynnön estää osan alemman tuomioistuimen päätöksestä, joka esti Trumpin pyytämää niin kutsuttua ulkopuolista selvitysmiestä tutkimasta yli sataa turvaluokiteltua asiakirjaa, jotka löytyivät Trumpin Floridassa sijaitsevan Mar-a-Lagon kartanon kotietsinnässä.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI takavarikoi 8. elokuuta suoritetussa etsinnässä yhteensä noin 11 000 asiakirjaa.

Atlantassa toimiva liittovaltion 11. tuomiopiirin vetoomustuomioistuin hylkäsi 21. syyskuuta yhdysvaltalaisen piirituomari Aileen Cannonin päätöksen, joka oli väliaikaisesti kieltänyt oikeusministeriötä tutkimasta takavarikoituja turvaluokiteltuja asiakirjoja.

Vetoomustuomioistuin esti lisäksi ulkopuolista selvitysmiestä, tuomari Raymond Dearieta, tutkimasta turvaluokiteltuja kotietsinnässä löytyneitä asiakirjoja. Cannon oli aiemmin käskenyt juuri Dearieta tarkastamaan asiakirjat ennen oikeusministeriötä.

Korkeimman oikeuden tuomari Clarence Thomas, joka on määrätty arvioimaan 11. tuomiopiirin vetoomustuomioistuimen kiireellisiä valituksia, pyysi myöhään tiistaina oikeusministeriöltä vastausta lokakuun 11. päivään mennessä.

Thomas on yksi kuudesta konservatiivista yhdeksänjäsenisessä korkeimmassa oikeudessa.

Trumpin asianajajat sanoivat tiistaina jätetyssä hakemuksessa, että Deariella tulisi olla pääsy ”selvittämään, ovatko salaisiksi merkityt asiakirjat todella salaisiksi luokiteltuja, ja luokituksesta riippumatta, ovatko kyseiset asiakirjat henkilökohtaisia vai presidentin virka-asiakirjoja”.

Oikeusministeriö on ”yrittänyt kriminalisoida asiakirjanhallintakiistan ja vastustaa nyt jyrkästi läpinäkyvää prosessia, joka tarjoaa paljon kaivattua valvontaa”, Trumpin asianajajat lisäsivät.

Tuomioistuimen hyväksymä Mar-a-Lagon kotietsintä suoritettiin osana liittovaltion tutkintaa, jossa pyritään selvittämään, säilyttikö Trump laittomasti Valkoisen talon asiakirjoja sen jälkeen, kun hän jätti virkansa tammikuussa 2021. Lisäksi tutkitaan, yrittikö Trump estää kotietsinnän.

Tutkinnassa selvitetään myös, ketkä ovat päässeet kartanossa käsiksi turvaluokiteltuihin aineistoihin, ovatko ne vaarantuneet tai onko niitä edelleen kartanossa. Vetoomustuomioistuimen päätöksessä oli kyse asiakirjoista, joissa oli luottamuksellisia, salaisia tai erittäin salaisia merkintöjä.

Vetoomustuomioistuin totesi, että turvaluokitellut asiakirjat kuuluvat Yhdysvaltain hallitukselle eikä pitänyt uskottavina selityksiä siitä, että Trumpilla olisi tarve tietää henkilökohtaisesti niiden sisällöstä.

Vetoomustuomioistuimen mukaan Trump ei ”ole edes yrittänyt osoittaa, että hänellä on tarve tietää turvaluokiteltujen asiakirjojen sisällöstä”.

Vetoomustuomioistuin hylkäsi myös kaikki väitteet siitä, että Trump olisi poistanut asiakirjojen turvaluokitukset.

Asiakirjatutkinta on yksi useista Trumpiin kohdistetuista meneillään olevista oikeustoimista. New Yorkin osavaltion ylin oikeusviranomainen Letitia James nosti viime kuussa kanteen, jossa hän syytti Trumpia ja kolmea hänen aikuisista lapsistaan muun muassa petoksista.

Myös Trump Organization -yhtiö on menossa oikeuden eteen lokakuussa New Yorkin osavaltion esittämistä veropetossyytteistä.

Source Link is.fi