Asiantuntija haluaa nähdä taitoluistelussa vielä alaikärajan nostoa isompia muutoksia – ”Mentiin pää edellä seinään, kunnes kaikki heräsivät”

Kansainvälinen luisteluliitto (ISU) nostaa taitoluistelun aikuisten kilpailujen alaikärajaa. 15 vuoden sijaan ikäraja on jatkossa 17 vuotta.

Päätöksen taustalla on muun muassa venäläisen Kamila Valijevan tapaus. Vasta 15-urheilija kärysi dopingista helmikuussa pidettyjen Pekingin talviolympialaisten aikaan.

Pekingissä hän sai osallistua kilpailuun kärystään huolimatta. Urheilun kansainvälisen vetoomustuomioistuimen (CAS) mukaan urheilijan kilpailemisen estäminen olisi aiheuttanut tälle peruuttamatonta haittaa. Perusteena oli myös, että Valijeva oli maailman antidopingtoimiston Wadan suojellun henkilön asemassa, koska hän oli alle 16-vuotias.

Kohua herätti myös Valijevan valmentajan Eteri Tutberidzen tyly käytös urheilijaansa kohtaan. Valijeva joutui nuoreen ikäänsä nähden poikkeuksellisen ison pyörityksen kohteeksi.

Ikärajan nostaminen keräsikin tiistaina Thaimaan Phuketissa järjestetyssä äänestyksessä laajaa kannatusta: 100 maata äänesti toimenpiteen puolesta, vastustajia oli ainoastaan 16. Urheilijalautakunta haastatteli päätöksen valmistelua varten tuhatta urheilijaa sekä valmentajaa.

Yle Urheilun taitoluisteluasiantuntijana- ja selostajana toimiva Anuliisa Uotila ottaa uuden alaikärajan ilolla vastaan. Uotila sanoo, että lapsitähteys on ollut taitoluistelussa ongelmana jo pitkään. Valijevan tapaus oli jäävuoren huippu.

– Viimeistään Valijevan tapauksen yhteydessä kaikille selvisi, että jotain on tehtävä. Se, että taitoluistelu tekee tällaisen ratkaisun, on monella tapaa perusteltua. Mielestäni asiaa pitäisi käsitellä urheilussa laajemminkin.

Kamila Valijeva putosi mitaleilta romahdettuaan vapaaohjelmassaan.
Pekingin olympialaisissa kärähtänyt Kamila Valijeva joutui valtavan kohun keskelle. Vasta 15-urheilija murtui henkisesti yksinluistelun vapaaohjelman jälkeen.Xavier Laine/Getty Images

Ei muita vaihtoehtoja

Uotila muistuttaa, että alaikäisille luistelijoille on olemassa muun muassa junioreiden maailmanmestaruuskisat sekä nuorten olympialaiset.

– Senkin takia mielestäni ei ole mitään syytä pitää lapsia aikuisten sarjoissa.

Kotimaisista lajivaikuttajista esimerkiksi Uotila ja Kiira Korpi uskoivat vielä talvella, etteivät ikärajat astu voimaan lähitulevaisuudessa. Luisteluliiton pääjohtaja Fredi Schmid myönsi, että liitto oli saanut valtavasti painetta medialta asian käsittelyn ottamiseksi.

– Tuntuu siltä, että päättäjillä ei ollut muuta vaihtoehtoa. Arvioin aiemmin, että päätös olisi juuttunut organisaatiossa johonkin, mutta näin ei mennytkään. Voisin kuvitella, että ISU:ssa on henkilöitä, jotka ovat ajaneet päätöstä jo aiemmin. Uskon, että he ovat tehneet kaikkensa saadakseen päätöksen läpi, Uotila sanoo.

Uotila sanoo, että etenkin naisten taitoluistelussa on näkynyt pitkään valmennuksen muuttuminen entistä kokonaisvaltaisemmaksi. Samalla vaarana on, ettö nuorten taitoluistelijoiden muu elämä unohtuu.

– Niissä maissa, joissa on tällainen valtionjohtoinen valmennusjärjestelmä, huoli lasten jaksamisesta lisääntyy. Mielestäni Valijevan tapaus oli viimeinen portti. Siinä mentiin aivan pää edellä seinään, kunnes kaikki heräsivät.

Anuliisa Uotila
Anuliisa Uotila ottaa 17 vuoden ikärajan ilolla vastaan, mutta toivoo kansainväliseltä luisteluliitolta jatkossa myös muita toimenpiteitä.

Mitä taitoluistelussa halutaan nähdä?

Ikärajan nostaminen 17 vuoteen on merkittävä teko, mutta Uotila haluaa, että kansainvälinen lajiyhteisö katsoo kovasti eteenpäin. Pitkään lajin parissa mukana ollut Uotila toivoo, että taitoluistelun kovia taitovaatimuksia arvioitaisiin uudelleen.

Hyppyjen merkitys on korostunut koko ajan enemmän ja enemmän. Vapaaohjelmassa on otettu käyttöön vaativia neloishyppyjä. Samalla loukkaantumisriski on kasvanut.

– Pitää miettiä, minkälaiset ohjelmasisällöt millekin ikäryhmälle asetetaan. Jotta niin aikuisten kuin junioreidenkin arvokisoissa voi olla mukana, pitää hallita aika vaativa hyppyrepertuaari. Jos tällaista fyysistä, psyykkistä ja inhimillistä valmennustapaa halutaan edistää, vaatimusten pitää olla sellaiset, joihin valmennus pystyy sopeutumaan eikä lähde kiirehtimään.

Taitoluistelussa on siis jo pitkään korostunut akrobaattista taitoa vaativat hypyt. Uotila muistuttaa, että lajiin sisältyy myös muita osa-alueita, kuten ilmaisu, musiikki, tulkinta ja muu taiteellinen puoli.

– Nyt on aika pohtia sitä, mitä taitoluistelussa halutaan nähdä. On jo menty se tie, jossa akrobatia on viety aivan huippuunsa. Katsomme 7-8 hyppyä neljän minuutin aikana. Voitaisiinko nähdä jotain muuta?

– Urheilijoille pitäisi antaa mahdollisuus vaikuttaa omaan lajiinsa enemmän. Hyvin tiukat tekniset vaatimukset eivät välttämättä edistä lajia. Sen edistymisen pitäisi tulla nuorista ja urheilijoista. Eli hyppyjä vähemmän ja muuta enemmän.

Lue myös:

Taitoluistelun alaikäraja nousee 15 vuodesta 17 vuoteen – taustalla Kamila Valijevan dopingkohu: ”Tämä on erittäin historiallinen päätös”

Kamila Valijevan, 15, dopingkäsittelyn pöytäkirja julki: näin paljon sydänlääkettä löytyi, säännöissä aukko, ruotsalainen laboratorio sai pyyhkeitä

Millaiseen rooliin Kamila Valijevan valmentajan takavuosien lausunto asettuu tulevassa Cas-käsittelyssä? Olli Rauste: ”Totta kai se nostetaan esiin”

”Hirveää seurata sellaista broilerituotantoa” – taitoluistelun suomalaisvaikuttaja Susanna Rahkamo lataa kovaa tekstiä venäläisestä valmennuskulttuurista

Kommentti: Kamila Valijevan, 15, tragedia särki sydämet – joukkuekaverin raju reaktio kilpailun ratkettua osoitti sekin, ettei taitoluistelu voi hyvin

Source Link yle.fi