Asiantuntija hehkuttaa Iivo Niskasen historiallista suoritusta Tour de Skillä – Kläbon dominanssi herätti hieman pelottavankin kysymyksen

Tour de Ski kisattiin nyt 16:tta kertaa. Suomalaisille kiertue oli varsin vahva, sillä suomalaishiihtäjiä nähtiin etapilla viisi kertaa palkintokorokkeella ja kaksi kertaa sillä korkeimmalla.

Iivo Niskanen voitti paraatimatkansa 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailun ja oli toinen yhteislähtökisassa. Kerttu Niskanen voitti 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisan, Krista Pärmäkoski oli kolmas yhteislähtökisassa ja Johanna Matintalo oli kolmas perinteisen hiihtotavan sprintissä.

Lisäksi ensimmäistä kertaa Tourin historiassa suomalaismies saavutti kokonaiskiertueella palkintosijan, kun Niskanen taisteli kolmannelle sijalle.

Norjan Sjur Röthe ylsi ykköseksi Tour de Skin päättäneessä Alpe Cermisin loppunousussa.

Yle Urheilun asiantuntijan Kalle Lassilan mielestä Tourin tuloksista voidaan päätellä se, että suomalaishiihtäjät ovat hyvässä kunnossa ja kunto on menossa oikeaan suuntaan.

– Lähes jokaisella tuli lähes uran parhaita yksittäisiä kisoja Tourilla. Se lupaa hyvää olympialaisiin. Ne osa-alueet, joissa suomalaiset eivät olleet parhaimmillaan, olivat sellaisia, jotka tiedettiin jo ennakolta heikommaksi, Lassila sanoi.

Etenkin Tour de Skin kahdesta ensimmäisestä kisasta, Lenzerheiden perinteisen normaalimatkoista ja vapaan hiihtotavan sprinteistä, voidaan Lassilan mielestä vetää johtopäätöksiä Pekingin olympialaisiin. Lenzerheidessakin kilpailtiin korkealla ja urheilijat pääsivät kilpailemaan ilman kiertueen tuomaa rasitusta.

Ja juuri Lenzerheiden normaalimatkoilla Niskasen sisarukset pääsivät juhlimaan voittoja.

Kerttu Niskanen palasi voittajaksi vajaan kahden vuoden tauon jälkeen, kun hän voitti Lenzerheiden kympin. Kuva: Peter Schneider / AOP

Iivo Niskanen vakuutti

Iivo Niskasen panos tämän vuoden Tour de Skillä vakuutti Lassilan, etenkin 15 kilometrin perinteisellä hiihtotavalla. Sen sijaan vapaan hiihtotavan kilpailuissa riitti parantamista.

– Iivo on perinteisellä maailman parhaita, jos ei jopa paras normaalimatkoilla, mutta vapaalla ei ole ollut edistymisen merkkejä. Tällä Tour de Skillä Iivon vapaan hiihtäminen näytti jopa aavistuksen verran heikommalta kuin mitä se on parhaimmillaan ollut.

Niskasesta tuli kuitenkin ensimmäinen suomalaismies, joka saavutti kokonaiskilpailussa palkintosijan. Matka on ollut pitkä, mutta Lassilan mukaan näiden 16 vuoden aikana, jota Tour de Skitä on hiihdetty, Suomella ei yksinkertaisesti ole ollut sellaista mieshiihtäjää, jolla on yhtä laaja kapasiteetti kuin Niskasella.

– Iivo on ensimmäinen, joka on voinut tuon palkintosijan ottaa. Hänen kestävyyssuorituskykynsä perustasokin on niin kova, että se antaa mahdollisuuden menestyä tällaisilla kiertueilla. Hänen kaltaistaan urheilijaa ei ole miesten puolella pitkään aikaan ollut. Iivon kone kestää, ja se on ihan poikkeuksellisen kova, Lassila hehkutti.

Hänen mukaansa tämän vuoden kiertueella myös ohjelma suosi Niskasta, sillä perinteisellä hiihdettiin kaksi starttia, joilla oli mahdollisuus kasvattaa eroa muihin. Niskaselle tämän vuoden Tour oli jo uran seitsemäs, mutta tätä ennen hän oli hiihtänyt sen vain kerran aikaisemmin loppuun asti.

Katso Johanna Matintalon ja Natalia Neprjajevan synkronoidut tuuletukset Oberstdorfin sprintissä.

Valmennusjohdolla positiivinen ongelma

Krista Pärmäkoski sijoittui suomalaisnaisista parhaiten, mutta hänen tahmeasti alkanut kiertueensa jätti pientä spekulaation varaa. Lassilan mielestä Pärmäkosken hiihto on näyttänyt koko alkutalven hyvältä ja terävältä, mutta Tourilla vasta viimeistä edellinen kisa toi kunnon tuloksen.

– Se näytti koko ajan siltä, että hänellä pitäisi olla varaa parempaan. Siksi oli hyvä, että Krista sai vielä loppu-Tourille hyviä kilpailuja ja hyvää vauhtia. Hän saa tästä hyvän valmistautumisen olympialaisiin.

Pärmäkoski, Kerttu Niskanen, Johanna Matintalo ja Anne Kyllönen antoivat Tourilla vahvoja näyttöjä kunnostaan ja suomalaisnelikko sijoittui kokonaisuudessaan 15 parhaan joukkoon. Lassilan mukaan Suomen valmennusjohdolla onkin todellinen mietinnän paikka, kun se kasaa naisten viestipalapeliä Pekingiä varten.

Krista Pärmäkoski sai Tourilleen maukkaan päätöksen, kun hän oli kolmas viimeistä edellisellä etapilla. Viimeiselle etapille hän ei asettanut minkäänlaisia sijoitustavoitteita. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

– Neljä naista on tosi kovassa kunnossa ja tästä ryhmästä oli vielä poissa Jasmi Joensuu. Kyllä siinä vaihtoehtoja riittää ja palapeliä joudutaan pyörittämään. Uskon, että valmennusjohto joutuu katsomaan tiukasti olympiastarttejakin. Se on positiivinen ongelma, Lassila sanoi.

– Samoin parisprinttiin Suomelta löytyy tällä hetkellä aika monta sellaista vaihtoehtoa, joilla tällä hetkellä voisi saada menestystä.

Suomen naisten vastustajissa on tällä hetkellä Lassilan mielestä rikkonaisuutta. Tour de Skillä ei monella ollut yhtä vahvaa nelikkoa kehissä kuin Suomella, mutta tuleviin olympialaisiin tilanne muuttuu. Lassila uskoo, että ainakin Ruotsi, Norja ja Venäjä tulevat saamaan erittäin vahvat joukkueet.

– Heihin verrattuna Suomi ei ole suosikki. Ja vaikka viime vuonna MM-hiihdoista tulikin se mitali, niin se tuli osittain sillä avustuksella, että Ruotsi täysin putosi pelistä. Mutta nyt näyttää kuitenkin siltä, että Suomi olisi mitalitaistelussa mukana.

”Kuinka pitkään saamme katsella tuota?”

Miesten kisan voitti ylivoimaisesti Norjan Johannes Hösflot Kläbo, joka sijoittui viimeisellä etapilla viidenneksi. Kläbon voittomarginaali toiseksi tulleeseen Venäjän Aleksandr Bolshunoviin oli peräti 2.03 ja Niskaseen 3.14.

Voittaja ei yllättänyt Lassilaa, mutta 25-vuotiaan ”Rakettimiehen” ylivoima kylläkin.

– Nyt kun hän on taas noussut huippukuntoon ja -vireeseen, niin hänen kaikki ominaisuutensa ovat vain vahvistuneet. Hän on huomattavasti paljon nopeampi kuin muut ja mitä hän oli vielä alkutalvesta. Hänen hiihtonsa on taloudellisempaa, helpompaa ja hänen tekniikkansa toimii paremmin, Lassila luetteli.

Johannes Hösflot Kläbo oli täysin ylivoimainen miesten Tour de Skin kokonaiskilpailussa. Kuva: EPA-EFE / All Over Press

Kläbon kestävyys on aina ollut vahvaa, mutta nyt kun se alkaa olla ihan parhaista parhaimmalla tasolla, on Lassilan mieleen herännyt hieman pelottavakin kysymys:

– Kuinka pitkään me tuota nyt saamme katsella? Hän ei ole kuitenkaan vielä iällä pilattu. Mistä löytyy haastaja, jos tuo mies pystyy tuollaisen kunnon pitämään?

Naisten puolella kilpailu oli tiukkaa koko Tourin ajan. Se sai Lassilan miettimään sitä, mitä olisi tapahtunut, jos Norjan Therese Johaug olisi ollut mukana. Lassila ei usko, että Johaug olisi välttämättä voittanut.

– Hän on viime vuodet vienyt kilpailuja mennen tullen, mutta nyt tämä alkukausi ei ole lähtenyt ihan putkeen. Myös tämän vuoden Tourin ohjelma oli sellainen, että luulen, että hän olisi ollut nyt todella tiukoilla.

Jännittävimmät SM-hiihdot aikoihin

Tour de Skin loppuun asti hiihtäneet suomalaishiihtäjät saavat nyt pienen huilitauon, mutta muut hiihtäjät antavat viikonloppuna näyttöjä kunnostaan SM-kisoissa. Jos hiihtää Imatralla kovaa, on mahdollista päästä maailmancupiin matkaavaan joukkueeseen ja antaa sitä kautta olympianäyttöjä.

Näyttöpaikat vähenivät melkoisesti tiistaina, kun Kansainvälinen hiihtoliitto kertoi Les Roussesin maailmancupin viikonlopun perumisesta koronapandemian takia. Niinpä Planican maailmancupin viikonloppu on viimeinen paikka antaa näyttöjä, sillä tätä seuraava maanantai eli 24. tammikuuta on viimeinen päivä, jolloin urheilijoiden nimet täytyy ilmoittaa olympiakisajärjestäjille.

Suomen joukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen kertoi Yle Urheilulle, että muun muassa Tourin keskeyttäneellä Riitta-Liisa Roposella sekä koronan takia Tourilta pois jääneillä Eveliina Piipolla ja Vilma Nissiselläkin on vielä mahdollisuus nousta Pekingin olympiakoneeseen.

Kalle Lassila on innoissaan tulevasta SM-viikonlopusta, sillä tositoimiin palaavat muun muassa kylkiluunsa loukannut Ristomatti Hakola, nilkanmurtumasta toipunut Markus Vuorela ja sairastumisista tervehtynyt Joni Mäki.

– On kyllä yhdet jännittävimmistä SM-hiihdoista, mitä on ollut pitkiin aikoihin. Etenkin Joni Mäen ja Ristomatti Hakolan kohdalla voidaan sanoa, että nyt nähdään viitteitä siitä, miten Suomen miesten käy olympialaisissa.

Lassila kertoi olleensa jopa huojentunut, kun Riitta-Liisa Roponen kertoi Tourin keskeytettyään sairastuneensa kuumeeseen ja kurkkukipuun. Roposen kiertueen alku oli ollut nihkeä, mutta sairastuminen oli Lassilasta looginen selitys tälle.

– Myös naisilla on vielä kova kamppailu siitä viimeisestä olympiapaikasta ja se kilpailu käynnistyy nyt SM-kisoissa toden teolla, Lassila totesi.

Imatran SM-hiihtoja seurataan tiiviisti perjantaista lähtien TV2:ssa ja Yle Areenassa. Perjantaina on ohjelmassa vapaan hiihtotavan parisprintit, lauantaina 10 ja 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailut ja sunnuntaina vapaan hiihtotavan sprintit.

Lue myös:

Source Link yle.fi