Asiantuntija: Kumpikin suurvaltajohtaja hyötyisi paremmista väleistä – Nämä ovat Bidenin ja Xin tapaamisen viisi tärkeää kysymystä

WASHINGTON Yhdysvaltain ja Kiinan presidentit ovat tuttuja toisilleen vuosien takaa.

Joe Biden ja Xi Jinping ovat korona-aikanakin keskustelleet puhelimessa. Ensi yönä järjestettävä videotapaaminen on kuitenkin heidän ensimmäinen virallinen kohtaamisensa suurvaltajohtajina.

Bidenin politiikassa on Kiinan kohdalla epäjohdonmukaisuus. Tätä mieltä on yhdysvaltalaisen New America -ajatushautomon johtaja Anne-Marie Slaughter ja moni muukin asiantuntija: Biden on globalisti, joka asettaa planeetan ja sen asukkaat etualalle – paitsi Kiinan. (siirryt toiseen palveluun)

Kiina on kuin piikki Bidenin lihassa. Vastustaja, joka on lyötävä.

Xi taas näyttää saavan lisää yksinvaltiaan valtuuksia. Kiina on korona-aikana vetäytynyt kuoreensa samalla, kun se on aggressiivisesti lisännyt sotilaallista, taloudellista ja kulttuurista vaikutusvaltaansa maailmassa.

Nettihuippukokoukselta ei odoteta suuria tuloksia. Se voi kuitenkin olla tärkeä, Washingtonin arvostetuimpiin Kiina-asiantuntijoihin lukeutuva Politicon erikoistoimittaja Phelim Kine arvioi Ylelle.

1. Miksi Biden ja Xi haluavat tavata nyt?

– Kiinan ja Yhdysvaltain on löydettävä uusi, yhteinen sävel kaupan, puolustuksen ja ilmaston saralla. Sitä pitää etsiä korkeimmalla mahdollisella tasolla.

2. Kuinka huonot Yhdysvaltain ja Kiinan suhteet ovat?

– Ne ovat historiallisen huonossa jamassa. Hallinnot eivät juurikaan viesti keskenään, ja ongelmat ovat paisuneet. Molemmissa pääkaupungeissa kuitenkin tiedostetaan, että tilanne ei voi jäädä pysyväksi.

– Valkoinen talo toppuuttelee odotuksia ja kertoo haluavansa vain vaihtaa ajatuksia, mutta kypsiä hedelmiäkin voi olla jo poimittavissa. Kuulemme ehkä uudesta pysyvästä dialogista maiden välillä.

3. Mitkä ovat suurimmat ratkaistavat ongelmat?

– Kiinan ja Yhdysvaltain välillä on kauppasota. Sovitteluyritykset ovat tähän asti epäonnistuneet. Kumpikin osapuoli hyötyisi, jos Yhdysvallat esimerkiksi myöntäisi, että tullit rankaisevat enemmän omia kuin kiinalaisia kuluttajia, ja jos Xi lupaisi ostaa amerikkalaisia tuotteita. Myönnytykset veisivät suhteita uudelle uralle, Kine sanoo.

4. Yli biljoona dollaria Yhdysvaltain valtionvelasta on Kiinasta. Kuinka suuri huoli tämä on Bidenille?

– Sillä on etenkin symbolista merkitystä. Tiettyjen poliittisten piirien mielestä Yhdysvallat on Kiinan panttivanki taloudellisesti. Asia ei ole niin yksinkertainen. Maiden taloudellinen suhde on monimutkainen. Se sekä hyödyttää että velvoittaa molempia.

5. Ovatko Biden ja Xi aidosti valmiita yhteistyöhön?

– Uskon, että ovat. He tuntevat toisensa vuosikymmenien takaa. He ovat takavuosina keskustelleet tuntikausia kerrallaan. Kumpikin hyötyisi nykyisen pattitilanteen ja negatiivisen retoriikan loppumisesta, Kine kertoo.

Lue myös:

Source Link yle.fi