Banner Before Header

Asiantuntija olisi valinnut jo Kähärän ja Lindholmin Pekingiin – tyrmää Planican mahdollisesti korvaavaan kilpailun: ”Siellä näyttöjen antaminen on todella vaikeaa”

Suomen maastohiihtomaajoukkuetta Pekingin olympialaisiin täydennettiin tiistaina kaikkiaan seitsemällä hiihtäjällä. Naisista mukaan valittiin Jasmi Joensuu, Anne Kyllönen, Katri Lylynperä ja Johanna Matintalo, miehistä Ristomatti Hakola, Perttu Hyvärinen ja Joni Mäki.

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila ei yllättynyt valinnoista.

– Hyvin odotetut ja selkeät valinnat, ei oikeastaan mitään erikoista, Lassila kommentoi Yle Urheilulle.

Suomen maapaikkakiintiöstä jäi täyttämättä vielä kaksi paikkaa. Viimeisessä valinnassa 24. tammikuuta nimetään vielä yksi nais- ja yksi mieshiihtäjä.

Lassilan mukaan varsinkin naisissa paikan olisi voinut jo jakaa.

– Ehdottomasti Jasmin Kähärä. Hänellä on niin vahvat näytöt, että hän olisi voinut olla jo nyt valittujen joukossa. Ymmärrän toki, että valmennusjohto viime talven hyvien näyttöjen perusteella haluaa viimeiseen asti odottaa, millaiseen kuntoon Riitta-Liisa Roponen yltyy kisojen kynnyksellä.

Riitta-Liisa Roponen taistelee paikasta Pekingiin. Kuva: Lehtikuva

Miesten puolella jo annettujen näyttöjen perusteella Lassila lähettäisi Pekingiin Remi Lindholmin. Lindholm sai viikonloppuna tiedon, ettei ole tällä viikolla valittujen Pekingiin lähtijöiden joukossa ja purki turhautumistaan.

– Kähärän tavoin Remi on noussut uudelle tasolle. Nuori hiihtäjä, joka on hiihtänyt säännöllisesti pisteille ja ollut Olympiakomitean kriteereissä kiinni, hyvin lähellä, Lassila perustelee.

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS tiedotti maananataina, että Planican maailmancup-kilpailu on peruttu. Sloveniassa piti kilpailla 21.–23. tammikuuta.

Planicalle etsitään kuitenkin korvaajaa, ja ratkaisusta tiedotetaan keskiviikkona.

Remi Lindholm on hiihtänyt maailmancupissa normaalimatkalla sijoille 20, 21, 21 ja 26. Kuva: Tomi Hänninen

Jo aiemmin peruttiin Ranskan Les Roussesin maailmancup-kilpailu, joka oli kalenterissa tulevana viikonloppuna.

– Ranskan maailmancup olisi ollut arvoltaan hyvä kansainvälisen tason kilpailu, koska sinne olisi ollut odotettavissa laajasti muilta mailta osallistujia. Planican viikonloppu tai jos haetaan korvaavaa paikkakuntaa, on hyvin tynkä osallistujalistaltaan. Siellä näyttöjen antaminen on todella vaikeaa, Lassila painottaa.

– Vaikka joku hiihtäisikin kovaa ja vaikka joku valittaisiinkin, ihan varmasti sen pohjalta sitten varmasti spekulaatiota ja tietyllä tapaa ikäviä sävyjä saattaisi olla. Tällä hetkellä Kähärä ja Lindholm ovat paikoissa niin vahvasti kiinni, että heidät olisi voitu jo valita. Olisi hienoa, jos hyvä näyttöpaikka vielä olisi, mutta kun sellaista ei ole.

Naisten viestijoukkue vahva

Pekingin talviolympialaisissa ohjelmassa on kuusi miesten ja kuusi naisten maastohiihtokilpailua. Miehillä ohjelmassa on yhdistelmäkilpailuna 2 x 15 kilometriä, 15 kilometrin perinteisen väliaikalähtökilpailu ja 50 kilometrin vapaan yhteislähtökilpailu. Naiset hiihtävät yhdistelmäkilpailuna 2 x 7,5 kilometriä, 10 kilometrin perinteinen väliaikalähtökilpailun ja 30 kilometrin vapaan yhteislähtökilpailun. Molemmilla ohjelmassa on vapaan sprinttikilpailu ja perinteisen hiihtotavan sprinttiviesti.

Pitkät viestit hiihdetään puoliksi perinteisellä, puoliksi vapaalla.

Ennen tiistaita Suomen maastohiihtomaajoukkueeseen oltiin nimetty jo Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski, Iivo Niskanen ja Lauri Vuorinen.

Kalle Lassilan mukaan Suomen joukkueen iskukyky on hyvä.

– Uskon, että Pekingissä nähdään suomalaismitalisteja. Vahvimmat urheilijamme ovat olleet omilla vahvimmilla matkoillaan oikein hyvässä kunnossa tänä talvena ja viime aikoina. Taustalla on vielä urheilijoita, jotka ovat hiihtäneet omia parhaita suorituksiaan, Lassila suitsuttaa.

Suomen naisilla on potentiaalisia menestysmahdollisuuksia myös viesteissä.

– Naisten puolella vahvimmat urheilijat ovat todella hyvässä kunnossa. Siinä mielessä viimeisiin valintoihin ei viestihiihtäjän varanaisen kohdalle ole syytä laittaa painoarvoa.

Miehissä tilanne ei ole yhtä auvoinen.

– Ei näytä ollenkaan yhtä hyvältä kuin mitä viime vuosina. Joukkue on ollut hyvin loukkaantumisaltis, paljon on ollut vaikeuksia. Toki jos katsoo kansainvälistä kisaa ja vertailua, Venäjä ja Norja ovat varmasti ilman suurempia mullistuksia ensimmäinen ja toinen, Lassila aloittaa.

Sen sijaan pronssimitalista taistelee useampi maa.

– Oikein kellään ei ole mennyt kaikki ihan putkeen. Aavistuksen verran repaleisella joukkueella voi olla siihenkin ohuet mahdollisuudet.

Pekingin olympialaiset alkavat 4. helmikuuta. Ensimmäiset maastohiihtokilpailut käydään 5. helmikuuta. Yle näyttää maastohiihtokilpailut kanavillaan.

Lue myös:

Source Link yle.fi