Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_4499901ea39e1754f7423aec5942c5a4, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Asiantuntija pelkää asuntomarkkinoiden syvää sukellusta – yksi käyrä näyttää selkeän käänteen – Uutisalue

Asiantuntija pelkää asuntomarkkinoiden syvää sukellusta – yksi käyrä näyttää selkeän käänteen

Tilastokeskuksen tänään julkistamien ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat elokuussa ympäri Suomea.

Koko maassa hinnat laskivat 1,4 prosenttia heinäkuusta. Hintojen lasku oli jyrkintä Helsingissä ja Turussa.

Hypon pääekonomistin Juhana Brotheruksen mukaan asuntomarkkinat ovat nyt suuntaamassa kohti synkempiä aikoja.

Brotherus jakoi Twitterissä kuvan asuntojen hintaindeksistä, jossa näkyy selvä käänne alaspäin.

Hänen mukaansa pahin ei ole ohi, koska korot ja kustannukset nousevat yhä edelleen. Jos työllisyys sakkaa taloustaantuman mukana, ”pehmeä lasku” voikin muuttua syväksi sukellukseksi, Brotherus varoittaa.

Viime kuussa tehtiin kiinteistönvälittäjien kautta yhdeksän prosenttia vähemmän vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppoja kuin vuotta aikaisemmin.

Brotheruksen mukaan asuntokauppa alkaakin nyt uhkaavasti hyytyä ja samaan aikaan myyntiajat kasvavat. Molemmat ilmiöt ennakoivat markkinoiden laskun syvenemistä.

– Kotitalouksia painavat nyt nopeasti nousseet korot ja elinkustannukset, Brotherus toteaa pikakommentissaan.

Hänen mukaansa mikään alue tai asuntotyyppi ei ole suojassa korkojen ja asumiskustannusten kipeältä yhdistelmältä.

– Mahdollisuudet pehmeään laskuun ovat valitettavasti vähentyneet Suomen asuntomarkkinoilla, mikä näkyy kuluttajien luottamuksen romahduksena historiallisiin pohjalukemiin ja asunnon ostoaikeiden valahtamisena matalimmalle tasolle yli viiteen vuoteen, Brotherus sanoo.

Source Link is.fi