Asiantuntija: Tämä on nyt Ukrainan sodan kuuma piste

Ukraina on jatkanut etenemistään Harkovan alueella, kertoo sotahistorioitsija ja suomenkielistä Ukrainan sodan tilannekarttaa päivittävä Emil Kastehelmi.

Vaikka eteneminen ei ole tällä hetkellä yhtä nopeaa kuin muutama viikko sitten, tapahtuu sitä yhä. Ukraina on ylittänyt Oskiljoen ja vapauttanut useita kyliä. Samalla asemaa Kupjanskin ympärillä on onnistuttu laajentamaan.

– Siellä on niin pohjoisesta kuin etelästäkin Oskiljoen yli menty, Kastehelmi sanoo.

Kuumaksi pisteeksi on muodostunut Lymanin kaupunki, joka sijaitsee Oskiljoen eteläpuolella Donetskin alueella. Kastehelmen mukaan siellä on käyty taisteluja jo jonkin aikaa.

– Eivät ole päässeet sen kaupungin vapauttamiseen asti, mutta käyvät nyt muualla sillä alueella taisteluita. Vastahyökkäys jatkuu.

Itärintamalla Donetskissa Venäjä on jatkanut hyökkäyksiään. Kohteet ovat pysyneet samoina kuin lähes koko sodan aikana. Mitään merkittävää etenemistä Venäjä ei ole onnistunut saamaan.

– Tai jos onkin, niin puhutaan voitoista, jotka eivät vaikuta kokonaistilannekuvaan merkittävällä tavalla.

Emil Kastehelmi kertoo Ukrainan rintamatilanteesta Venäjän liikekannallepanon alkamisen keskellä.

Etelärintamalla Hersonin alueella toiminta on Kastehelmen käsityksen mukaan hidastunut. Alueen tapahtumista ei myöskään ole saatavilla kovinkaan paljoa tietoa.

Sen verran kuitenkin tiedetään, että Ukraina pitää vahvaa asemaa yllä Inhuletsjoella. Ukraina puski Venäjän joukkoja Kryvyi Rihin suunnalta etelään päin muutama viikko sitten, mutta viime aikoina mitään merkittävää ei ole tiettävästi tapahtunut.

– Ei ole tullut selkeää informaatiota, että siellä olisi tullut selkeitä romahduksia, vaikka niitäkin jossain vaiheessa povattiin, että nyt sekin saattaisi lähteä. Todellisuus on ehkä hieman tätä huhumyllyä tylsempää.

Liikekannallepano ei näy vielä hetkeen

Venäjän presidentti Vladimir Putinin viime viikolla ilmoittama osittaiseksi kuvailtu liikekannallepano ei näy vielä Ukrainan rintamilla, vaikka osaa reservijoukoista kuljetetaankin Ukrainaan vauhdilla.

Kastehelmi arvioi, että kestää yli viikon verran ennen kuin Venäjä on saanut Ukrainaan jonkinlaisia taistelukykyisiä joukkoja.

– Totta kai sitä voi kyseenalaistaa, että missä määrin tämän liikekannallepanon seurauksena oikeasti taistelukykyisiä joukkoja on tulossa.

Kun ensimmäisiä reserviläisiä aletaan saada rintamalle, on heidän tehtävänsä todennäköisesti tilkitä Venäjän puolustuksen aukkoja Harkovassa ja Donetskin pohjoisosissa.

– Venäjä on joutunut taistelemaan aika heikentyneillä osastoilla eri suunnissa.

Jos Venäjä saa paikattua reikäisen puolustuksensa Harkovassa ja Donetskin pohjoisosissa, yrittää se todennäköisesti jatkaa pidemmän aikaa kokeilemillaan hyökkäyssuunnilla tähdäten kohti Donetskin länsiosia.

Venäjän reserviläisiä tulee virtaamaan Ukrainaan pienemmissä ryhmissä. Kysymyksiä reserviläisten saamisesta rintamalle herättää myös Venäjän kutsuntajärjestelmän tehokkuus ja se, onko mitään olemassa olevaa järjestelmää edes ollut.

Näistä syistä johtuen todennäköisesti kestää aikansa, ennen kuin liikekannallepano alkaa oikeasti näkyä rintamalla.

– Superäkillistä muutosta siellä ei tulla näkemään, Kastehelmi arvioi.

Source Link is.fi