Banner Before Header

Asiantuntijan mukaan tilanne Suomen itärajalla on vakava – ”Me olemme turvassa, jos…”

Venäjän liikekannallepanon ja sisäisen kuohunnan takia Suomeen saattaa suuntautua hallitsemattomia ihmisvirtoja, eikä pois voi sulkea Venäjän hybridioperaatioita, joita se voi kohdistaa luoteisrajalleen, kuuluu kyberturvallisuusprofessori Jarno Limnéllin viesti – hän edellyttää viranomaisilta välittömiä varautumistoimia.

– Tilanne Suomen itärajalla on hyvin vakava ja se on historiallinen. Se huolestuttaa suomalaisia, sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll sanoo artikkelin videolla.

Imatran Varpaanlahden rajavalvonta-aluetta kuvattuna viime syksynä.

Rajanylityspaikkojen puomit lasketaan venäläisturistien edestä hallituksen päätöksen mukaan perjantaina. Se jättää kyberturvallisuusprofessorille huolen Venäjän värväyskelpoisten kansalaisten joukkopakon jatkumisesta sekä ”monista muistakin, jotka lähtevät sitä myllerrystä karkuun”.

Kyberturvallisuuden työelämäprofessori ja sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll ISTV:n studiossa 27.9.

– Kun yhteiskunnallinen myllerrys lisääntyy, se saattaa laittaa yhä useammat venäläiset harkitsemaan, että kannattaako tässä maassa tällä hetkellä olla.

– Pitää olla realisti. Ei ole mitään tarvetta lähteä panikoimaan, mutta nämä ovat kyllä niitä historiallisia hetkiä, jolloin on oltava inhorealisti.

– Tämän hetken ikävimmät arviot siitä, että sieltä voisi hyvinkin massamaisesti ihmisiä tulla, on uhkakuva, johon meidän on varauduttava.

Poliisit taltuttivat väkivaltaisesti ihmisiä, jotka protestoivat Pietarin kaduilla liikekannallepanoa 24. syyskuuta.

Limnéll tähdentää, että Suomen ei ole mahdollista sulkea kokonaan yli 1 300 kilometriä pitkää itärajaansa.

– Jokainen ymmärtää, että jos itärajan toiselta puolelta lähtee isossa määrin tulemaan ihmisjoukkoja, niin kyllähän sitä on vaikea pysäyttää.

– Mutta nyt on juuri se oikea hetki miettiä. Viimeistään nyt, että mikä on tässä aikataulussa ylipäätänsä mahdollista tehdä.

– Onko se sitten henkilöstön lisäämistä, resurssien lisäämistä, aidan rakentamista, valvontateknologian lisätuottamista rajoille, ulkomaisen avun pyytämistä, Limnéll luettelee.

Nuijamaan rajanylityspisteellä oli ruuhkaa 24.9. Koko viikonlopun aikana Kaakkois-Suomen rajaylityspaikoilta tuli Suomeen yli 20 000 venäläisturistia.

Kyberprofessori muistuttaa Venäjän ikuisesta arvaamattomuudesta. Tässä tapauksessa siitä, että Venäjä voisi yrittää hybridivaikuttamisen keinoin voimistaa ihmisvirtojen saattamista Suomen pitkälle itärajalle.

– Se on selvä, että siinä tilanteessa nämä ihmiset eivät tulisi parijonossa virallisista rajanylityspaikoista.

Vuonna 2015 nähtiin miten Venäjä käytti Itä-Lapissa sijaitsevia Sallan ja Raja-Joosepin raja-asemia hybridisodankäynnin kohteina. Silloin pelinappuloiksi joutui lähes 2 000 Suomeen ohjattua ”turvapaikanhakijaa”.

– Tällä hetkellä ei näytä siltä, että Suomen rajojen läheisyydessä olisi ns. reservissä jonkinlaista ihmisjoukkoa, joka olisi Kremlin komennettavissa.

Onko Suomi suuressa pulassa, jos ihmisvirta idästä kasvaa?

– Me olemme turvassa, jos siihen etukäteen päättäväisesti varaudutaan, kyberturvallisuusprofessori sanoo.

Lue lisää: Nord Stream -putkien vuotojen syyksi arvioidaan yhden valtion toimia – Halla-aho: ”Riskit ja vaarat koskevat myös Suomea”

Lue lisää: Sota­tieteiden tohtorilta karu arvio Putinista: ”Tapattaa omia vähemmistö­kansojaan ja pyrkii etniseen puhdistukseen”

Lue lisää: Jarno Limnéll: Putin on valmis melkein mihin tahansa

Source Link is.fi