Banner Before Header

Autoilijat osoittavat mieltään eduskuntatalon edessä iltapäivällä – vaativat polttoaineveroon kevennystä, paikalle odotetaan sadan auton letkaa

Polttoaineiden hinnannousua kohtuuttomana pitävä Stop autoilijoiden kuritukselle! -kansanliike järjestää mielenosoituksen tänään maanantaina Helsingissä eduskuntatalon edessä noin kello 16.

Mielenosoittajien autoletka alkaa kerääntyä kello 15 jonoon Hakamäentielle. Poliisille tehdyn ilmoituksen mukaan siihen osallistuisi satakunta autoa. Mielenosoituksen järjestäjät kutsuvat autoilijoita myös kävellen Eduskuntatalon eteen.

Mielenosoittajat aikovat jättää kansanedustajille vetoomuksen, jossa vaaditaan polttoaineen verotuksen keventämistä pikaisesti. Mielenosoitus toteutetaan myös niin sanottuna torviprotestina eli autojen äänimerkkejä käytetään protestoinnissa.

Järjestäjät vaativat, että polttoaineveroa on laskettava välittömästi – esimerkiksi laskemalla polttoaineiden 24 prosentin arvonlisäkanta 10 prosenttiin. Heidän mukaansa tämän vaikutus polttoaineiden litrahintoihin olisi noin 27 senttiä.

Kansanliike muistuttaa, että monilla ei ole Suomessa käytettävissä linja-autoyhteyksiä tai muita julkisia liikenneyhteyksiä.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko ei ole tänään kuulemassa kansanliikkeen huolta, koska hän on lomalla.

Kansalaisaloite polttoaineverotuksen laskemiseksi on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Valtiovarainvaliokunnan rahajaosto päätti toukokuussa palata asiaan tulevana syksynä.

Jo aiemmin keväällä eduskunta alensi polttoaineen hintaa pienentämällä biopolttoaineen jakeluvelvoitetta täksi vuodeksi. Lisäksi eduskunta on jo päättänyt määräaikaisesta polttoainetuesta kuljetusalalle. Tuen haku alkaa kuitenkin vasta ensi marraskuussa eikä se siis koske yksityishenkilöitä.

Stop Autoilijoiden kuritukselle! -kansanliike kertoo olevansa puoluepoliittisesti sitoutumaton liike, joka vastustaa autoilun kohtuuttomia kustannuksia ja kannattaa poliittisia toimia asian ratkaisemiseksi. Sen Facebook-ryhmään kuuluu lähes 280 000 jäsentä.

95-oktaaninen bensa maksaa alimmillaan nyt noin 2,30 euroa litralta, kertoo polttoaine.net -verkkosivusto.

Voit keskustella aiheesta huomisiltaan tiistaihin 5.7. kello 23:een saakka.

Lue myös:

Bensiinin hinta halpeni murto-osan – tankkaaminen kaksi senttiä halvempaa kuin viime viikolla

Bensaralli käy nyt Ruotsiin – länsirajalla käydään tankkaamassa halvempaa bensiiniä Ruotsin puolelta

Itärajan asukkaat eivät voi jatkaa bensarallia takavuosien tapaan – Tulli muistuttaa, että EU-pakotteet koskevat myös yksityishenkilöitä

Source Link yle.fi