Banner Before Header

Avoimia työpaikkoja enemmän kuin koronaa edeltävänä syksynä – myös BKT vuoden 2019 yläpuolella

Työtä on nyt tarjolla yksityisissä yrityksissä.

Tilastokeskuksen tiistaiaamuna julkaisemat luvut kansantalouden tuotannosta ja työllisyydestä kertovat Suomen nopeasta toipumisesta koronakriisistä.

Pellervon taloustutkimuksen ennustepäällikkö Janne Huovari käyttää sanontaa ”erittäin hyvää”. Kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä BKT on 1,4 prosenttia vuoden 2019 tason yläpuolella. Euroalueella ollaan edelleen keskimäärin vuoden 2019 tason alapuolella.

Tilastokeskuksen mukaan työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi nyt syyskuussa tasan viisi prosenttia vuodentakaisesta. Kasvu on kuitenkin hidastunut. Syyskuun kausitasoitettu tuotanto kasvoi vain 0,1 prosenttia edelliskuukaudesta. Elokuun 2021 työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi tarkentuneiden tietojen mukaan 4,3 prosenttia edellisvuoden elokuusta.

Kovimmassa 13 prosentin nousussa oli alkutuotanto, jonka taustalla on hakkuiden kasvu. Jalostus kasvoi noin seitsemän prosenttia ja palvelut noin neljä prosenttia vuoden 2020 syyskuusta.

Avoimia työpaikkoja 62 000

Avoimia työpaikkoja oli vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä 62 400. Se on enemmän kuin kaksi vuotta sitten ennen koronakriisin alkua. Vuoden takaisesta nousua oli vielä enemmän. Silloin avoimia paikkoja oli 43 000 ja vuoden 2019 kolmannella neljänneksellä 48 500.

Tilastokeskuksen yliaktuaarin Matti Lahdenmäen mukaan jää nähtäväksi, jatkuuko avointen työpaikkojen määrän kasvu näin voimakkaana, vai onko kyseessä väliaikainen koronakriisistä palautumisesta johtuva työvoiman kysyntäpiikki.

Avointen työpaikkojen määrään vaikuttavat työvoiman kokonaiskysynnän muutosten lisäksi työpaikan vaihtajien määrä.

Avoimista työpaikoista oli nyt 49 100 eli 79 prosenttia yksityisten yritysten omistamien toimipaikkojen tarjoamia. Määrä on noussut vuoden takaisesta. Silloin niitä oli 31 200 eli 72 prosenttia. Myös suurten, vähintään 50 työntekijän toimipaikkojen tarjoamien työpaikkojen määrä kasvoi.

Osa-aikaisten paikkojen osuus avoimista työpaikoista laski hieman viime vuodesta.

Vaikeasti täytettäväksi koettujen työpaikkojen määrä lähti kasvuun vuoden 2021 toisella vuosineljänneksellä. Nyt kolmannella neljänneksellä jo 67 prosenttia avoimista työpaikoista oli työnantajan oman arvion mukaan vaikeasti täytettäviä. Osuus oli samalla tasolla kuin kaksi vuotta sitten syksyllä ennen koronapandemiaa.

Määrällisesti eniten vaikeasti täytettäviä avoimia työpaikkoja oli terveys- ja sosiaalipalveluiden, teollisuuden sekä kaupan alojen toimipaikoissa.