Banner Before Header

BBC: Syyrialainen Idris kuuli Lukashenkan kutsun – väittää saaneensa rajalla ison avun valkovenäläiseltä sotilaalta

Puola päätyi maanantaina lähettämään 12 000 sotilasta Valko-Venäjän vastaiselle rajalle, kun tuhannet ihmiset ovat viime viikkoina pyrkineet maiden rajan ylittämällä Euroopan unionin alueelle. Yksi heistä on BBC:n haastattelema Idris, joka lähti Pohjois-Irakista syyskuun lopussa.

Idris on parikymppinen Syyrian kurdi, joka on kotoisin Pohjois-Syyriassa sijaitsevasta Kobanen kaupungista. Hän kertoo BBC:lle päättäneensä lähteä Eurooppaan, kun Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenka vaikutti tarjoavan turvallisen reitin.

– Me olemme pysäyttäneet huumeet ja siirtolaiset – mutta nyt saatte itse syödä niitä ja ottaa heitä kiinni, Valko-Venäjää diktaattorin elkein johtava Lukashenka sanoi toukokuussa.

Lue lisää: Liettua epäilee Lukashenkaa ”pakolais­aseen” käytöstä – turva­paikan­hakijoita virtaa Valko-Venäjän rajan yli Eurooppaan

Tuolloin Euroopan unioni oli määrännyt lentopakotteita Valko-Venäjän suorittaman Ryanairin lentokoneen valepommiuhkauksen ja oppositiomielisten toimittajan pidätyksen takia. Valko-Venäjä puolestaan höllensi viisumipolitiikkaansa ja rajavalvontaansa.

Aluksi suosittu reitti oli matkustaa Valko-Venäjästä Liettuaan, mutta nyt suurin paine kohdistuu Puolaan.

Puolan puolustusministeriö julkaisi videon, jossa näkyi siirtolaisia ja viranomaisia Puolan ja Valko-Venäjän rajan tuntumassa.

Idris lähti ystäviensä kanssa matkaan Pohjois-Irakin Erbilistä 25. syyskuuta. Kotikaupunkiin Kobaneen jäivät hänen vaimonsa ja kaksoistyttärensä, joiden on tarkoitus matkustaa Eurooppaan, jos hän pystyy sinne asettumaan.

– Mikään ei ole hallinnassamme. Minulle ei ole tulevaisuutta Syyriassa, mies selitti lähtönsä syitä.

Idris kertoi videoilla BBC:lle, että hän lensi Erbilistä Valko-Venäjälle seitsemän päivän turistiviisumin turvin. Valko-Venäjällä he olivat yhteydessä salakuljettajaan, jonka tarkoituksena oli auttaa heitä ylittämään Puolan raja ja matkustamaan Puolasta Saksaan.

Lue lisää: IS Liettuassa: Suomea puhuva Saef jäi jumiin liettualaiselle telttaleirille: ”Täällä ei ole hyvä, haluan Suomeen”

Kaksi ensimmäistä yritystä epäonnistuivat, mutta kolmannella he saivat Idriksen mukaan apua valkovenäläisiltä sotilailta ja pääsivät Puolaan. Idriksen mukaan hän ja noin 50 muuta siirtolaista pääsi armeijan ajoneuvolla lähelle Puolan rajaa. Sitten sotilas saattoi siirtolaisryhmän rajalle ja opasti tien Puolaan.

– Uskon, että hän leikkasi piikkilanka-aidan meille.

Idris on nyt Alankomaissa. Matka sinne maksoi reilusti yli 5 000 euroa. Hän sanoo BBC:lle aikovansa ilmiantaa itsensä viranomaisille ja hakea turvapaikkaa. Hän toivoo saavansa perheensä luoksensa.

Siirtolaisia lähellä Puolan rajaa. Valko-Venäjä höllensi aiemmin tänä vuonna rajavalvontaansa ja viisumipolitiikkaansa.

Lue lisää: Saksa vaatii EU:lta toimia Puolan ulkorajan turvaamiseksi – paikalla jo 12 000 sotilasta

Lue lisää: Ulkoministeri Haavisto EU:n rajakriisistä IS:lle: Valko-Venäjälle tulee charter-lentoja Irakista, Turkista ja muista arabimaista

Pääsy Eurooppaan ei ole kuitenkaan takuu siitä, että myös perhe pääsisi seuraamaan perässä. Sairaanhoitajana työskentelevä Raqi Srour, 25, kertoo Radio Free Europelle, että hän sai turvapaikan Saksasta vuonna 2016. Hänen perheensä, mukaan lukien vaimonsa, jäivät Syyriaan.

20. lokakuuta perhe lensi Valko-Venäjälle ajatuksena jatkaa matkaa Saksaan, jossa Srour voisi mennä naimisiin vaimonsa kanssa virallisessa seremoniassa. Perhe pääsi Puolan metsiin ennen kuin matka tyssäsi.

Puola on lähettänyt sotilaita Valko-Venäjän vastaiselle rajalle Kuznicaan.

Srour kertoi, kuinka hänen perheensä oli vaeltanut metsissä pari viikkoa ilman juuri ruokaa tai vettä, nukkuen suoalueella, pakkasessa, välttääkseen viranomaisten huomion. Ainakin kymmenen siirtolaisen kerrotaan kuolleen matkalla.

– Kaikki oli mielikuvituksessani toisin, Srour sanoi.

– Nyt hän (vaimo) ja minä kärsimme, vaikka olemme vain kolmen kilometrin päässä toisistamme emme juurikaan voi nähdä toisiamme. Tätä on mahdoton pukea sanoiksi.

Srourin perhe pääsi Saksaan.

Source Link is.fi