Banner Before Header

Biden ja Xi tapasivat tänään videoyhteydellä – Biden: Maiden tulee varmistaa, ettei kilpailu käänny konfliktiksi

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Kiinan presidentti Xi Jinping aloittivat virtuaalisen tapaamisensa puhumalla paremman kommunikaation puolesta.

Xi sanoi tulkin välityksellä, että maailman suurimpina talouksina ja YK:n turvallisuusneuvoston pysyvinä jäseninä maiden tulisi lisätä yhteistyötä ja parantaa kommunikaatiota. Bidenin mukaan maiden tulisi varmistaa, että niiden välinen kilpailu ei käänny konfliktiksi.

– Minusta vaikuttaa siltä, että meidän velvollisuutemme Kiinan ja Yhdysvaltojen johtajina on varmistaa, että maidemme välinen kilpailu ei johda konfliktiin, oli se sitten tarkoituksellista tai tahatonta. Vain yksinkertaista, suoraviivaista kilpailua, Biden sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan tapaaminen on nyt loppunut. Reuters perustaa tiedon kiinalaismediaan.

Xi: Biden on ”vanha ystävä”

Biden tervehti Xitä leveällä hymyllä tapaamisen aluksi. Xi kutsui Bidenia ”vanhaksi ystäväksi”.

Kiinassa termi ”vanha ystävä” ilmaisee luottamusta sekä läheistä tuttavuutta.

Biden ja Xi tuntevat toisensa hyvin jo pitkältä ajalta, sillä he tapasivat usein, kun Biden oli Barack Obaman ja Xi Hu Jintaon varapresidentti.

Asiantuntijan mukaan Xi käytti termiä tarkoituksella.

– Biden kiisti kesällä, että he ovat ystäviä. Biden muistutti Xitä, leveästi hymyillen, että jokaisen maan tulee pelata samoilla pelisäännöillä, sanoi Obaman kaudella Kiina-asioihin erikoistunut diplomaatti Daniel Russel uutistoimisto Reutersille.

Kiinalaisen Renmin-yliopiston kansainvälisten suhteiden professorin Shi Yinhong korosti, että Xi käytti termiä vaikeista suhteista huolimatta.

– Kun me kiinalaiset kutsumme jotakuta vanhaksi ystäväksi, se tarkoittaa, että olemme tunteneet hänet kauan. Se ei välttämättä tarkoita, että hän olisi vielä oikea ystävä, Shi sanoi Reutersille.

Vielä ei tiedetä, mitä suljettujen ovien takana puhuttiin

Presidentit jatkoivat tapaamisen alun jälkeen keskustelua suljettujen ovien takana. Kaksikon oli tarkoitus keskustella muun muassa Taiwaninsalmen tulenarasta tilanteesta, kireistä kauppasuhteista ja Kiinan ihmisoikeuksista.

Presidenttien kohtaamisesta ei odoteta merkittävää antia. Tapaaminen alkoi Yhdysvalloissa maanantai-iltana ja tiistaiaamuna Kiinan aikaa. Johtajat ovat Bidenin tammikuussa alkaneen kauden aikana puhuneet aiemmin kahdesti puhelimessa. Xi ei ole matkustanut ulkomaille koronapandemian takia.

Harvinaisena osoituksena halukkuudesta yhteistyöhön Kiina ja Yhdysvallat ilmoittivat viime viikolla Glasgow’n ilmastohuippukokouksessa ryhtyvänsä ilmastoyhteistyöhön. Kiinan ja Yhdysvaltain hiilidioksidipäästöt ovat maailman suurimmat.

Lue myös:

Source Link yle.fi