Banner Before Header

Biden pitää harvinaisen puheen, aikoo vaatia kongressilta tekoja aseväki­vallan kitkemiseksi

Yhdysvaltain edustajainhuone äänestää ensi viikolla uudesta laista, jolla pyritään kitkemään maata piinaavaa aseväkivaltaa, kertoo edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi.

Edustajainhuoneen valmistelema lakialoite The Protecting Our Kids Act kantaa nimessään ajatusta lasten suojelemisesta. Sen myötä muun muassa aseenostajien ikäraja nostettaisiin liittovaltion tasolla 18 vuodesta 21:een.

”Tämä lakipaketti, josta äänestämme ensi viikolla, merkitsee paljon taistelussamme aseväkivaltaa vastaan”, demokraattipuolueen Pelosi sanoi torstaina.

On hyvin epätodennäköistä, että lakiesitys menestyy senaatissa, jossa demokraateilla on vain hiuksenhieno enemmistö. Historian saatossa kongressi onkin saanut varsin vähän aikaan aselakien tiukennusten suhteen.

Presidentti Joe Bidenin on määrä pitää tänä yönä aseväkivaltaa käsittelevä puhe, jossa hän aikoo ennakkotietojen mukaan painostaa kongressia toimimaan. Valkoisen talon mukaan Biden vaatii kongressilta tekoja aseväkivallan ”epidemian” hillitsemiseksi.

Bidenin on tarkoitus puhua parhaaseen katseluaikaan kello 19.30 paikallista aikaa.Biden on pitänyt Valkoisessa talossa vain vähän puheita ilta-aikaan, mutta esimerkiksi viime viikolla hän piti sellaisen Texasin kouluampumisen jälkeen.

Useat tuhoisat joukkoampumiset ovat ravistelleet Yhdysvaltoja viime viikkoina. Ampumiset valintamyymälässä Buffalossa, alakoulussa Uvaldessa ja sairaala-alueella Tulsassa ovat herättäneet jälleen kiivasta poliittista keskustelua siitä, pitäisikö aseongelmaan vastata aseilla vai tiukemmilla laeilla.

Yli 18 000 ihmistä on kuollut aseväkivallan seurauksena yhdysvalloissa vuonna 2022, selviää voittoa tavoittelemattoman Gun Violence Archive -järjestön tilastoista. Luvussa ovat mukana myös itsemurhat.

Yhdysvaltalaisten enemmistö kannattaa aselakien kiristyksiä, mutta republikaanit ja osa demokraateista ovat estäneet sellaisten säätämisen jo vuosien ajan. Biden on presidenttikaudellaan vaatinut muun muassa taustatarkastuksia aseenostajille, mutta kongressi ei ole tähän taipunut.

”Ajatukset ja rukoukset ovat tärkeitä, mutta eivät riittävästi. Kongressin täytyy toimia”, varapresidentti Kamala Harris sanoi torstaina ennen Bidenin puhetta.

Source Link is.fi