Banner Before Header

Bidenin virkamiehet epäilevät yksityisesti että Ukraina voi voittaa takaisin kaikki alueensa

Bidenin virkamiehet epäilevät yksityisesti, että Ukraina voi voittaa takaisin kaikki alueensa

(CNN) – Valkoisen talon virkamiehet ovat menettämässä luottamuksensa siihen, että Ukraina pystyy koskaan ottamaan takaisin kaiken sen maan, jonka se on menettänyt Venäjälle viimeisen neljän kuukauden sodan aikana, kertoivat yhdysvaltalaiset virkamiehet CNN:lle, vaikka Yhdysvallat ja sen liittolaiset aikovat lähettää raskaampia ja kehittyneempiä aseita.

Presidentti Joe Bidenin neuvonantajat ovat alkaneet keskustella sisäisesti siitä, miten ja pitäisikö Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskin muuttaa Ukrainan ”voiton” määritelmää ja mukauttaa se siihen mahdollisuuteen, että hänen maansa on kutistunut peruuttamattomasti.

Yhdysvaltain virkamiehet korostivat CNN:lle, että tämä pessimistisempi arvio ei tarkoita, että Yhdysvallat aikoo painostaa Ukrainaa tekemään virallisia alueellisia myönnytyksiä Venäjälle sodan lopettamiseksi. On myös toiveita siitä, että Ukrainan joukot pystyvät ottamaan takaisin merkittäviä aluekokonaisuuksia todennäköisessä vastahyökkäyksessä myöhemmin tänä vuonna.

Neuvotteluihin perehtynyt kongressin avustaja kertoi CNN:lle, että Ukrainan pienempi valtio ei ole väistämätön. ”Se, pystyykö Ukraina ottamaan nämä alueet takaisin, riippuu suurelta osin, ellei kokonaan, siitä, kuinka paljon tukea annamme heille”, avustaja sanoi. Hän huomautti, että Ukraina on virallisesti pyytänyt Yhdysvalloilta vähintään 48:aa monikantorakettijärjestelmää, mutta tähän mennessä Pentagon on luvannut sille vain kahdeksan.

Eivätkä kaikki hallinnossa ole yhtä huolissaan – jotkut uskovat, että Ukrainan joukot voivat jälleen uhmata odotuksia, kuten ne tekivät sodan alkupäivinä, kun ne torjuivat venäläisten hyökkäyksen Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan. Kansallinen turvallisuusneuvonantaja Jake Sullivan on ollut tiiviisti yhteydessä ukrainalaisiin kollegoihinsa, ja hän vietti viime viikolla tuntikausia puhelimessa Ukrainan puolustuspäällikön ja esikuntapäälliköiden yhdistyksen puheenjohtajan kenraali Mark Milleyn kanssa Ukrainan ponnisteluista alueen takaisinvaltaamiseksi, kertoivat CNN:lle puhelun tunteneet viranomaiset.

Kasvava pessimismi tulee samaan aikaan, kun Biden tapaa Yhdysvaltain liittolaisia Euroopassa, missä hän yrittää välittää voimaa ja optimismia sodan kulusta, kun hän vetoaa johtajiin, jotta nämä pysyisivät sitoutuneina Ukrainan aseistamiseen ja tukemiseen raa’an taistelun keskellä.

”Meidän on pysyttävä yhdessä. Putin on alusta alkaen laskenut sen varaan, että Nato ja G7-maat jotenkin hajoaisivat, mutta emme ole hajonneet emmekä aio hajota”, Biden sanoi sunnuntaina G7-huippukokouksessa Baijerin Alpeilla.

Hallinto ilmoitti viime viikolla, että Ukrainalle myönnetään 450 miljoonan dollarin arvosta lisää turvallisuusapua, mukaan lukien uusia raketinheitinjärjestelmiä, tykistön ampumatarvikkeita ja partioveneitä. Yhdysvaltojen odotetaan myös ilmoittavan jo tällä viikolla, että se on hankkinut Ukrainan joukoille kehittyneen NASAMS-nimisen pinta-ilma-ohjuspuolustusjärjestelmän. Biden ilmoitti aiemmin tässä kuussa julkaistussa mielipidekirjoituksessa, että hän on sitoutunut auttamaan Ukrainaa saamaan yliotteen taistelukentällä, jotta sillä olisi vaikutusvaltaa neuvotteluissa Venäjän kanssa.

Tunnelma on kuitenkin muuttunut viime viikkojen aikana, kun Ukraina on kamppaillut torjuakseen Venäjän etenemisen Donbasissa ja kärsinyt huikeista joukkojen menetyksistä, jopa 100 sotilasta päivässä. Ukrainan joukot ovat myös kuluttaneet varusteensa ja ampumatarvikkeensa loppuun nopeammin kuin länsi pystyy toimittamaan ja kouluttamaan niitä uusiin, Nato-standardin mukaisiin asejärjestelmiin.

Yhdysvaltain sotilasvirkailija ja länsimaiseen tiedustelutoimintaan perehtynyt lähde olivat yhtä mieltä siitä, että on epätodennäköistä, että Ukraina kykenisi kokoamaan tarvittavan voiman saadakseen takaisin kaikki taistelujen aikana Venäjälle menetetyt alueet – erityisesti tänä vuonna, kuten Zelensky sanoi maanantaina tavoitteekseen. Lähteiden mukaan merkittävä vastahyökkäys voisi olla mahdollinen, jos aseistusta ja koulutusta lisättäisiin, mutta Venäjällä voi olla myös mahdollisuus täydentää joukkojaan tuona aikana, joten takeita ei ole.

”Paljon riippuu siitä, pystyykö Ukraina valtaamaan alueita takaisin ainakin helmikuun 23. päivän linjoille asti”, sanoi Michael Kofman, venäläinen sotilasasiantuntija Center for Naval Analysesissa. ”Mahdollisuus on olemassa, mutta se on ehdollinen. Jos Ukraina pääsee niin pitkälle, se voi todennäköisesti vallata loputkin. Mutta jos se ei pysty, sen on ehkä harkittava uudelleen, miten se parhaiten saavuttaa voiton.”

Venäläisten joukkojen eteneminen

Venäjän joukot hallitsevat nyt yli puolta Itä-Ukrainan Donetskin alueesta, Donetskin alueen sotilashallinnon johtaja Pavlo Kyrylenko sanoi torstaina. Ukrainan joukot vetäytyivät perjantaina tärkeästä itäisestä Severodonetskin kaupungista viikkoja kestäneiden veristen taistelujen jälkeen.

Venäjän joukot valtasivat viime viikolla maata myös Lysytshanskin ympärillä, joka on viimeinen kaupunki itäisellä Luhanskin alueella, joka on vielä Ukrainan hallinnassa. Ukrainan armeijan komentajat joutuvat nyt kamppailemaan sen tosiasian kanssa, että heidän on ehkä vetäydyttävä alueelta puolustaakseen alueita lännempänä.

Samaan aikaan Venäjän öljytulot ovat vain kasvaneet öljyn hinnan noustessa pilviin, vaikka länsimaat ovat asettaneet ankaria pakotteita. Yhdysvaltain virkamiehet sanoivat maanantaina, että Yhdysvallat ja sen liittolaiset aikovat yrittää asettaa öljyn hinnalle ylärajan, jotta Venäjä ei enää hyötyisi siitä, mutta miten ja milloin yläraja tulee voimaan, jää nähtäväksi.

Bidenin hallinnossa on joillakin tahoilla sellainen käsitys, että Zelenskyn on alettava lieventää odotuksia siitä, mitä Ukrainan joukot voivat realistisesti saavuttaa. Zelensky sanoi viime kuun lopulla, että hän ”pitää valtiomme voittona tästä päivästä lähtien etenemistä helmikuun 24. päivän linjalle ilman tarpeettomia tappioita”.

Hän toisti tämän tavoitteen viime viikolla.

”Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin edetä eteenpäin – vapauttaa kaikki alueemme”, hän sanoi Telegram-postissa. ”Meidän on potkaistava hyökkääjät pois Ukrainan alueilta. Vaikka rintamalinjojen leveys on peräti yli 2 500 kilometriä, koemme, että meillä on strateginen aloite.”

Ja maanantaina hän asetti sille aikataulun: Hän halusi sodan päättyvän ja Ukrainan voittavan vuoden 2022 loppuun mennessä, hän sanoi G7-maiden johtajille.

Myös Venäjä kärsii akuutteja taistelutappioita, ja Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten arvion mukaan se on menettänyt jopa kolmanneksen maavoimistaan neljän kuukauden sodan aikana. Viranomaiset ovat myös sanoneet julkisesti, että Venäjällä on vaikeuksia saavuttaa vakavia voittoja lännempänä, Donbasin aluetta välietappina käyttäen, ilman reservijoukkojensa täydellistä mobilisointia.

Venäjä uskoo kuitenkin, että se voi jatkaa taistelua ja heikentää Ukrainan ja länsimaiden päättäväisyyttä sodan maailmanlaajuisten taloudellisten vaikutusten muuttuessa yhä vakavammiksi, ovat virkamiehet kertoneet CNN:lle.

Neuvostoliiton aikaisten aseiden metsästys

Kuten CNN on aiemmin raportoinut, Venäjä pyrkii erityisesti hyödyntämään kuilua sen välillä, kuinka paljon Neuvostoliiton tyylisiä ammuksia Ukrainalla ja sen liittolaisilla on varastoissaan ja kuinka kauan länneltä kestää toimittaa Ukrainalle nykyaikaisia, Nato-standardin mukaisia aseita ja ammuksia, jotka vaativat aikaa vievää koulutusta.

Eräs korkea-arvoinen puolustusviranomainen myönsi CNN:lle, että Neuvostoliiton aikaiset varastot ovat ”hupenemassa”, mutta eivät ole vielä saavuttaneet ”pohjaa”. Virkamies sanoi, että joillakin Itä-Euroopan mailla on vielä lisää varastoja, joita ne voisivat toimittaa – mutta vain, jos liittolaiset täyttävät niitä edelleen nykyaikaisemmalla kalustolla.

Yhdysvallat ja sen liittolaiset ovat sillä välin etsineet maailmalta Neuvostoliiton aikaisia ampumatarvikkeita, jotka sopivat Ukrainan jo hallussa olevaan kalustoon, mukaan lukien 152 mm:n tykistön ampumatarvikkeet. Nato-standardin mukaisilla aseilla ammutaan suurempia, 155 mm:n ammuksia. Eräs toinen Yhdysvaltain puolustusministeriön virkamies kertoi CNN:lle, että tämä ponnistus on käytännössä loppumassa, sillä lähes kaikki saatavilla oleva, mitä maat ovat halukkaita toimittamaan, on jo toimitettu.

Kun otetaan huomioon, että ukrainalaiset ovat kuluttaneet vanhoja ammuksiaan Donbasissa käydyssä tykistötaistelussa, virkamies sanoi, että ”neuvostoaikaiset aseet ovat häviämässä maan päältä”.