Banner Before Header

Bloxcar konkurssiin – suomalainen ”autojen Airbnb” lopetti yllättäen toimintansa

Autojen yhteiskäyttöpalvelun Bloxcarin omistanut Shareit Bloxcar asetettiin Helsingin käräjäoikeuden päätöksen perusteella konkurssiin kesäkuun ensimmäisenä päivänä. Bloxcarin perustaja ja toimitusjohtaja Paul Nyberg kertoo, että yhtiön palvelut ovat lakanneet.

Bloxcar oli eräänlainen autojen Airbnb. Sen kautta ihmiset saivat vuokrata omia autojaan yhteiskäyttöön.

Monelle yhtiötä seuranneelle konkurssi-ilmoitus oli yllätys. Yhtiö tiedotti vasta huhtikuussa, että se perustaa kahden muun yrityksen kanssa jakamistalous.fi -uutisalustan.

Nyberg huomauttaa, että kasvuyrittämiseen liittyy paljon riskejä.

– Yhdeksän kymmenestä startupista ei pääse jatkoon.

Bloxcarin kaatoi Nybergin mielestä etenkin markkinatilanne, jota ovat heiluttaneet useat myllerrykset. Ensin korona muutti kuluttajien käyttäytymistä, sitten Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja ravisteli geopoliittista tilannetta merkittävästi.

– Rahoitusmarkkinoille tuli vakavia häiriöitä. Se on ainakin osasyy lopputulokseen.

Nyberg huomauttaa, että nyt hän ei puhu yhtiön saati konkurssipesän suulla, vaan ajatukset ovat hänen omia mielipiteitään.

Rahoitusta Bloxcar olisi tarvinnut, jotta se olisi pystynyt kehittämään teknistä palveluaan jatkuvasti. Ongelmat näkyivät käyttökokemuksessa.

– Aktiivikäyttäjien määrä väheni vuodessa selvästi.

Yhtiö oli Nybergin mukaan markkinajohtaja Suomessa. Yli 2 000 auton omistajaa tarjosi ajoneuvoaan muillekin ja käyttäjiä oli 30 000.

Bensiinin ja muiden liikennepolttoaineiden hintojen nousu on osaltaan voinut karkottaa väkeä. Nyberg arvioi, että ajamisen kalleus kannustaa käyttämään joukkoliikennettä.

Vuokra-autoista on kuitenkin ollut kova kysyntä. Tilanteen epäsuhta saattaa Nybergin mielestä johtua myös siitä, että ihmisten tottumukset muuttuvat hitaasti. Silti Nyberg pitää yhä autojen yhteiskäyttöä hyvänä ajatuksena.

– Suurin osa autoista seisoo parkkipaikalla 95 prosenttia ajasta, hän perustelee.

Suomessa on muitakin yksityisten autoja vuokrattavaksi välittäviä yrityksiä kuten Gomore ja Autolevi. Nyberg ei ota kantaa siihen siihen, kiinnostaako Bloxcar jompaa kumpaa näistä.

Source Link is.fi