Banner Before Header

Brad Lambert, 18, joutui pettymään pahasti ennen MM-kisoja – yksi puhelu oli käänteentekevä hetki

Suomi-kiekon puhutuimpiin lupauksiin kuuluva Brad Lambert lähti tähän kauteen suurin odotuksin. Vaihtelevan tulokaskauden jälkeen Lambert linjasi ennen kautta, että hän haluaa olla johtava pelaaja JYPin nuorekkaassa hyökkäyksessä.

Kausi alkoi tahmeasti. Lambertin sijaan JYPin teinitähtenä loisti 17-vuotias Joakim Kemell, joka vei suurimmat otsikot hurjalla maalitahdillaan.

Samaan aikaan Lambert haki tehojaan ja kunnollista roolia JYPin nipussa. Lambert avasi maalitilinsä vasta kauden kymmenennessä ottelussa. Kauden 13 ensimmäistä ottelua toivat tilille vaatimattomat tehot 1+1.

– Vaikea sanoa tarkalleen, miksi alkukausi oli vaikea niin itselleni kuin joukkueelle. Emme saaneet sellaista tulosta yhdessä aikaiseksi, mitä olisimme halunneet. Onneksi kautta on melkein puolet jäljellä. Nyt pitää selvittää syyt, ja kehittää päivä kerrallaan niitä asioita, joihin voimme vaikuttaa, sanoo Lambert, jolla on tähän mennessä kasassa 24 ottelussa tehot 2+4.

Vaisua alkukautta alleviivasi se, ettei Lambert mahtunut marraskuun alussa Nuorten Leijonien ykkösryhmään.

– Oli se pieni yllätys. Luulin, että olisin päässyt sinne mukaan, koska olin pelannut ihan ok, vaikkei tulosta tullut paljon, Lambert kommentoi.

– Lambert ei ollut vielä tarpeeksi hyvä, päävalmentaja Antti Pennanen perusteli myöhemmin ratkaisuaan.

Lambert otti rohkeasti puhelimen käteen ja soitti Pennaselle.

– Kysyin ”Pendolta”, mitä minun pitää parantaa. Hän antoi minulle selkeät ohjeet. Se oli hyvä, että meillä oli niin avoin keskustelu. Tiesin heti, mitä minun pitää parantaa ja keskityin niihin asioihin.

Lopulta Kemellin loukkaantuminen avasi Lambertille takaportin Ruotsissa pelattuun neljän maan turnaukseen. Lambert antoi Ruotsin-turnauksessa vahvoja näyttöjä, ja paransi peliään myös JYPissä Kemellin poissaolon aikana.

– Voi sanoa, että se puhelu oli käänteentekevä hetki kaudelle. Halusin päästä MM-joukkueeseen niin paljon.

Kohentunut itseluottamus näkyi parhaiten nuorten MM-turnauksen ensimmäisissä otteluissa, joissa Lambert loisti Nuorten Leijonien vaarallisimpana hyökkääjänä.

Brad Lambert nakutti kesken jääneissä nuorten MM-kisoissa kahdessa ottelussa kovat tehot 1+4.

Loistavasti alkanut turnaus sai tylyimmän mahdollisen päätöksen, kun IIHF keskeytti koronafarssin seurauksensa MM-kisat jo neljäntenä pelipäivänä.

– Se oli todella iso pettymys ja shokki. Kaikki tapahtui aika nopeasti. Ensin olimme pelipalaverissa, ja siitä kolmen tunnin päästä kaikki olikin ohi. Siinä kesti hetken ennen kuin sen kunnolla tajusi, että kisat olivat todella siinä, Lambert muistelee.

Kisojen peruuntuminen oli henkilökohtaisella tasolla myös valtava pettymys.

– Meillä oli huikea joukkue kasassa, ja meidän ketjullamme (Ville KoivunenSamuel Helenius-Lambert) kisat lähtivät hyvin käyntiin. Sen takia kisojen keskeyttäminen sattui entistä enemmän, mutta vielä enemmän harmittaa 2002 syntyneiden puolesta, koska heidän nuorisomaajoukkueuransa päättyi tuolla tavalla, Lambert sanoo.

IIHF:n puheenjohtaja Luc Tardif kertoi myöhemmin, että suunnitelmana on jatkaa kesken jäänyttä MM-turnausta tulevana kesänä. Tämä sopisi Lambertille.

– Olisi se kiva pelata. Toivon kovasti, että turnaus pystyttäisiin järjestämään.

Lambertin kausi on sujunut nousujohteisesti. Väkevät otteet nuorten MM-kisoissa toivat 18 vuotta joulukuussa täyttäneelle hyökkääjälle ison ”boostin”.

– Mieluummin näin päin, että kausi menee nousujohteisesti. Toivottavasti tämä jatkuu kauden loppuun asti, Lambert tuumaa.

Kohentuneet otteet ovat myös seurausta erilaisesta lähestymistavasta. Enää Lambert ei keskity vain tuloksen tekemiseen, vaan keskittyminen suuntautuu enemmän ”itse pelaamiseen”.

– Sain paljon itseluottamusta MM-kisoista. Joka päivä kun menen hallille, pyrin kehittymään pelaajana ja ihmisenä. Kun siihen pystyy, sitä kautta kehitystä voi tulla paljon yhdenkin kauden aikana ja voi olla parhaassa kunnossa keväällä.

Millainen Brad Lambert kevätkaudella nähdään liigajäillä?

– Erittäin motivoitunut. Minulla on kova halu näyttää, mihin pystyn.

Source Link is.fi