Banner Before Header

Brittien 100 miljoonan arvoinen häive­hävittäjä putosi Välimerellä

Britannian puolustusministeriön mukaan F-35-häivehävittäjä tuhoutui pudottuaan Välimereen keskiviikkona. Lentäjä pelastautui heittoistuimella.

Hävittäjä operoi Britannian laivaston uusimmalta ylpeydeltä, lentotukialus HMS Queen Elizabethilta.

Puolustusministeriön mukaan hävittäjä oli suorittamassa rutiinitehtävää kansainvälisellä merialueella kun lentoturma tapahtui puoliltapäivin. Turman syy ei ole vielä tiedossa.

– Lentäjä on tuotu turvallisesti takaisin alukselle ja tapauksen tutkinta on aloitettu, tiedotti ministeriö.

Britit pyrkivät löytämään ja nostamaan pudonneen hävittäjän, joka sisältää paljon erittäin salaista uutta tekniikkaa.

HMS Queen Elizabeth on Britannian laivaston suurin koskaan rakennettu alus. Sen lentokalustoon kuuluu enemmillään 40 konetta mukaan lukien F-35:t. Lentotukialuksella on toistaiseksi kahdeksan brittien sekä 10 Yhdysvaltain merijalkaväen F-35-konetta.

HMS Queen Elizabeth on ollut puoli vuotta ensimmäisellä komennuksellaan käyden muun muassa Itä-Aasiassa.

Britannia on hankkinut 24 kappaletta yhdysvaltalaisen Lockheed Martinin valmistamia F-35B-hävittäjiä. B-malli on pystysuoraan nousuun suunniteltu kone.

Viidennen sukupolven F-35-häivehävittäjä on maailman kallein asejärjestelmä. Britanniassa yhden koneen hinnaksi lasketaan noin 100 miljoonaa puntaa. Ilma- ja merivoimille tilataan vielä yli 100 hävittäjää lisää.

Lue lisää: Kommentti: Loppusuoran tärkein hävittäjäkysymys – riittävätkö Suomen rahat edes lentämiseen F-35:lla?

F-35 on myös yksi ehdokas Suomen seuraavaksi hävittäjäksi Hornetien korvaajaksi. Hävittäjäpäätös tehdään vuoden loppuun mennessä.

Source Link is.fi